Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 10. 2013)

16. 10. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si uložíme televizní titulky do souboru, vyzkoušíme relativně nový Markdown editor, otestujeme funkcionalitu správce souborů Rodent Filemanager a pomocí nástroje Tintii pak upravíme barvy v digitálních fotografiích. Jako vždy nesmí chybět blbinka.

CCExtractor

Ač uživatelsky méně přívětivý nástroj v shellu, po funkční stránce určitě překvapí. Jeho zaměření se týká extrakce televizních a DVD titulků do souboru ve formátu SRT. Na rozdíl od běžných DVD titulků nevyžadují k identifikaci textu OCR technologii. Jedná se tedy o prostý text, který lze snadným způsobem editovat a později jej například přidat k modifikované verzi stejného videa. Vydání pro Windows je vybaveno GUI.

ccextractor.sourceforge.net/, 0.67

CuteMarkEd

Hromádka MarkDown editorů se zhruba před půl rokem rozrostla také o projekt jménem CuteMarkEd, který se kromě mnoha stěžejních funkcí chlubí i svou multiplatformitou. V nabídce možností vypisuje „živý“ HTML náhled, export do souboru ve výchozím nebo PDF formátu, zobrazení statistik (např. počet slov), zvýraznění syntaxe nebo kontrolu proti překlepům a gramatickým chybám.

cloose.github.io/CuteMarkEd/, 0.7.2

Rodent Filemanager

Správce souborů, který lze specifikovat také jako grafický shell. Zbytečně neplýtvá prostorem s nabídkou ani funkčními tlačítky. Naopak velké množství funkcí skrývá v kontextovém menu nebo za klávesami. S programem budou mít menší problémy začátečníci, které vývojáři označují jako negramotné uživatele. Program tedy spíše cílí na uživatele, již se nějakou dobu ve světě Linuxu pohybují.

xffm.foo-projects.org/, 5.1.3

Tintii

Pro Mac OS a Windows distribuovaný jako placený software, pro příznivce Linuxu zdarma pod licencí GPLv2. Vhodný ke komplexním úpravám barev na digitálních fotografiích. Umožňuje pracovat se selektivní barvou, saturací i barevnými odstíny. Tintii v některých případech nenechá uživatele přizpůsobit nastavení dle svého, ale kroky k vylepšení fotek provádí automaticky pro rychlejší a, s malou nadsázkou, přesnější výsledky.

UX DAy - tip 2

indii.org/software/tintii, 2.8.0

Blbinka

Server BestMedicalDegrees nedávno zveřejnil infografiku, která poukazuje na devět nejčastějších zdravotních problémů, které vycházejí z typického životního stylu geeka. Zamyslet se, nebo raději nevidět?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku