Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 2. 2011)

16. 2. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si představíme nováčka mezi správci souborů, dále nástroj pro testování webových projektů, zjednodušíme správu firewallu a mail serveru a na závěr se podíváme, jak efektivně využít nudící se počítače pro kontrolu bezpečnosti WiFi sítě.

Sunflower

Sunflower je nový přírůstek do rodiny panelových souborových manažerů. Napsaný je v Pythonu, pro GUI využívá knihovnu GTK+. Není překvapením, že funkční klávesy mají obvyklou funkci. Popisovat co dělá F4-F8, by bylo jen nošením historického dříví do lesa. Zajímavé se jeví rozhraní pro pluginy. A dále jen pro otrlé. Vývoj je zatím v alfa fázi a dle slov autora je Sunflower „sotva použitelný“. Do budoucna můžeme očekávat agilnější vývoj, nové každý týden a třeba i implementací nových vlastností. Sám jsem zvědavý, zda se Sunflower v ostré konkurenci prosadí. A co vy? Jaký je váš oblíbený panelový manažer? Nezapomeňte se podělit v diskusi pod článkem!

rcf-group.com/index­.php?section=dow­nloads&action=vi­ew&id=23, 0.1a-16, GPLv3

FunkLoad

FunkLoad je nástroj sloužící k testování webových projektů od A do Z. Ať už jde o regresní testování, či zátěžové testy – s FunkLoad je to vždy jen pár řádek. Výsledkem je pak grafický report. Jelikož FunkLoad exceluje tam, kde je potřeba vykonávat jednoduše skriptovatelné úlohy, dá se použít i jako monitorovací nástroj například pro síť zrcadel. Nebo také jako stavební nástroj pro konzistentní benchmark. K efektivní práci je vhodné znát alespoň základy Pythonu.


funkload.nuxe­o.org, 1.14.0, GPL

Fina

Pokud vám přijde práce s iptables příliš „prstolomná“, koukněte na projekt Fina. Jedná se o rozšíření funkcionality iptables-restore. Shellový skript prochází stromovou strukturu a stará se o načítání jednotlivých pravidel. Výhodou je schopnost vrátit se ke starší verzi pravidel v případě chyby a také lepší čitelnost kódu u komplexního firewallu.

www.schwarzvo­gel.de/softwa­re-fina.shtml, 0.2.4, GPLv2

Mu

Mu je sada nástrojů pro efektivnější práci s e-maily uložených v maildirech. Prvním krokem je indexace obsahu a vytvoření databáze. K vyhledávání slouží jednoduchý jazyk, integrace například s Muttem je otázka pár minut. Pro představu ohledně fungování mu koukněte na tento cheatsheet.

www.djcbsoftwa­re.nl/code/mu/, 0.9.3, GPLv3

Moscrack

Moscrack je crackovací nástroj pro útok na WiFi sítě zabezpečené pomocí WPA. Součástí balení je i Mosix cluster. Ten se stará o rozložení zátěže. Komunikovat umí i přes SSH, není tedy problém mít cluster namíchaný z Linux/BSD/Mac/­Solaris systémů. Všechny výsledky jsou sbírány, kontrolovány a případné události i logovány na master serveru. Moscrack je postaven tak, aby vydržel běžet týdne až měsíce bez přerušení. Pokud si chcete otestovat bezpečnost vlastní sítě a náhodou je v labu nudící se „železo“, Moscrack jej umí efektivně zabavit.

CS24_early

moscrack.source­forge.net, 1.01b, GPLv2

Blbinka

Být jiný je občas složitější, než se může zdát…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.