Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (17. 2. 2010)

17. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska se podíváme, jak si zjednodušit práci s kódem a to hned několika nástroji. Přidám notoricky známý unixový nástroj, ale tentokrát v barvách, a také jednu databázi vhodnou i pro notorické milovníky vína. Pochopitelně vše uzavře blbinka.

Codemetre

Codemetre je CLI nástroj napsaný v Eiffelu, který umí pro několik vyvolených jazyků spočítat, kolik „reálně“ obsahují řádků kódu. To ale dokáže i grep  a wc, když si člověk chvíli pohraje v shellu. Co je u Codemetre zajímavé, je porovnávací (diff) mód. Výstupem jsou metriky ohledně toho jaká část kódu se změnila. Reálné řádky kódu musíme ale opravdu brát v uvozovkách. I když Codemetre nepočítá komentáře a prázdné řádky, bude například i rozdělení jednoho řádku na dva chápáno jako změna. Podobných příkladů si bystrý čtenář vymyslí spoustu. Právě proto je hodnocení velikostí změn založené pouze na řádkách kódu minimálně sporné.

sklizeň-codemetre

wiki.github.com/se­venth/codemetre/, 0.26.1, GPL3

Color du

Color du je Perlová jednoúčelovka rozšiřující klasické du. V textovém rozhraní je barevně znázorněna velikost adresářů. Pokud jsou grafické nástroje na vás prostě moc, koukněte na manovou stránku na webu projektu, zda pravě Color du není to, co hledáte.

sklizeň-cdu

arsunik.free.fr/prog/cdu­.html, 0.33, GPL

Pygments

Zvýraznění syntaxe je dnes pro programátory samozřejmostí. Každý lepší editor to umí. Co ale kusy kódu například na webových stránkách? Pygments je obecný zvýrazňovač resp. obarvovač kódu s podporou slušné řádky programovacích jazyků, ale také SQL, XML, IRC logů – opravdu kde čeho. Napsaný je v Pythonu a přes pythonovské rozhraní se také ovládá. Otevírá se zde prostor pro pluginy do různých wiki systémů, Pastebiny na steroidech či vlastní vývojářské prostředí.

pygments.org, 1.2.2, vlastní

CellarBoss

Milovníky vína možná potěší CellarBoss. Svůj vinný sklep převedete do přehledné databáze během chvilky. CellarBoss se postará o hledání, reporty díky Jasper Reports či formátování pro tisk.

sklizeň-cellarboss

sourceforge.net/pro­jects/cellarbos­s/, 1.0.0, Artistic

CS24_early

Blbinka

Jak dlouho doopravdy trvá udělat to-bude-hned úkol?

Jak poznáte počítač?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.