Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (17. 8. 2022): generátor statických webových stránek

17. 8. 2022
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes představíme další Markdown editor, přidáme si metadata k audio souborům, vygenerujeme si dokumentaci k projektu a vytvoříme si menu v terminálu.

MarkText

Otevřený multiplatformní editor značkovacího jazyka Markdown. I přes své minimalistické rozhraní nabízí jak základní tak pokročilé funkce. Nabízí různé módy editace a možnost vkládání obrázků přímo ze schránky. Kromě toho podporuje i všechny odrůdy jazyka Markdown, jako jsou CommonMark, GitHub Markdown nebo Pandoc Markdown. Výsledný soubor je pak možné vyexportovat do HTML nebo PDF.

github.com/marktext/marktext, 0.17.1

Nickvision Tagger

Editor metadat pro zvukové soubory. Podporuje všechny populární formáty audio souborů, jmenovitě MP4, OGG, WMA a WAV. Má grafické rozhraní přívětivé i k začínajícím uživatelům, ve kterém si jednoduše přidáte informace jak k jednotlivým souborům, tak k celým albům a seznamům skladem. Kromě toho umí vygenerovat metadata z názvů souborů nebo je automaticky vyhledat a stáhnout z internetu.

github.com/nlogozzo/NickvisionTagger, V2022.8.2

Docusaurus

Generátor statických webových stránek vyvíjený pod licencí MIT, za jehož vývojem stojí společnost Meta (Facebook). Jeho primárním účelem je snadná tvorba dokumentace pro open-source projekty. Sami jeho tvůrci deklarují, že chtějí zkrátit čas tvorby webových stránek na minimum, aby se vývojáři mohli naplno věnovat svým projektům.

docusaurus.io, 2.0.1

smenu

Nástroj pro tvorbu menu v prostředí příkazové řádky. Díky němu si můžete v terminálu vygenerovat z textového souboru možnosti výběru, ve kterých pak pomocí kurzoru vyberete požadovanou možnost nebo možnosti a potvrdíte ji stisknutím klávesy enter. Okno s výběrem se objeví na pozici kurzoru a předchozí vstupy a výstupy terminálu tudíž zůstávají stále na obrazovce.

root_podpora

github.com/p-gen/smenu, 1.0.0

Blbinka

Říká se, že opilý člověk a malé dítě řekne vždycky pravdu. A co taková umělá inteligence?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.