Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (19. 1. 2011)

19. 1. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na výukový emulátor, monitor mirrorů, démon pro optimalizaci latence, ukážeme si, jak jednoduše zaznamenat video z IP kamery a na závěr ještě správce hesel. Pochopitelně nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

Yet Another Machine Simulator

Yet Another Machine Simulator (YAMS) je emulátor architektury MIPS32. Hlavním cílem a pravděpodobně i důvodem vývoje je použití v rámci vzdělávání. Se systémem se tedy pracuje jednoduše – ale na úkor výkonnosti. Součásti YAMS je i simulátor vstupně výstupních zařízení jako disk, terminál a síťové karty. Pro debugování máte k dispozici konzoli. Lze tak nastavit breakpointy, uložit obsah registrů, TLB či paměti. Podrobnosti ohledně nastavení a obsáhlý manuál najdete na domovské stránce projektu.

www.niksula.hut­.fi/~buenos/y­ams.html, 1.4.0, GPL

Mirmon

Mirmon, jak název napovídá, je nástroj pro sledování mirrorů. Na pozadí monitoruje čerstvost dat a dostupnost. Webový frontend vše zabaluje do uživatelsky přívětivějšího formátu. Z domovské stránky lze vyčíst, že Mirmon sleduje mirrory  takových projektů jako KDE či CentOS. Svědčí to o určitě vyspělosti a použitelnosti. Jak vše vypadá v reálu, můžete vidět na tomto demu a také například u výše zmiňovaného projektu CentOS. Na závěr jen dodám, že implementační jazyk je zde Perl.

people.cs.uu.nl/hen­kp/mirmon/, 2.4, BSD Original

Ulatencyd

Ulatencyd je nový experimentální démon sledující zatížení systému a dynamicky měnící nastavení kernelu pro lepší latence. Pomocí cgroups dává kernelu informace o tom, které procesy spotřebovávají velké množství zdrojů a způsobují latence. Ty jsou potom izolovány, aby neovlivňovaly ostatní. Pravidla jsou napsaná v jazyce Lua, samotný démon v jazyce C.

github.com/po­elzi/ulatencyd/, 0.3.1, GPLv3

TaniDVR

TaniDVR je konzolová aplikace pro zachytávání videa z běžně dostupných IP kamer podporujících DVR-IP protokol (port 37777/TCP). Je to spíše stavební kámen než hotová aplikace, sami se musíte postarat o to, co se bude se streamem dít dál. Jedna z možností je živě přehrát v mplayeru (screenshot). Seznam podporovaných kamer k nalezení na domovské stránce projektu.

tanidvr.source­forge.net, 0.0.3, GPLv3

Figaro's Password Manager 2

Figaro's Password Manager 2 je další z mnoha správce hesel. Data jsou pochopitelně chráněna jedním tajným heslem. Uživatelské rozhraní je výrazně jednodušší než například u KeePassX, což může být pro uživatele vyžadující pouze bezpečné úložiště hesel a schopnost kopírovat heslo do schránky výhodou. Nechybí ani organizování do kategorií a generátor hesel. A co vy, jakým způsobem udržujete dlouhý seznam hesel nutný pro přežití na internetu? Nezapomeňte se podělit v diskusi pod článkem!

CS24_early


als.regnet.cz/fpm2/, 0.79, GPL

Blbinka

Pozor na to, co píšete. Může přijít odplata.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.