Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (19. 2. 2003)

19. 2. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme pomůcku pro ty z vás, které v noci budí noční můra v podobě nikdy nesložené Rubikovy kostky, simulaci kvantového počítače, zajímavý firewall pro samostatné desktopové počítače a mnoho dalšího.

Obsah

Je tomu už pěkných pár let, co jsme se stali po delším shánění šťastnými majiteli Rubikovy kostky. Ovšem radost v mém případě vystřídalo zklamání. Tenhle hlavolam mi prostě odolával – i kdybych mu přinesl krvavou oběť, složit jsem jej tehdy nedokázal. Možná bych ale měl tu prokletou kostku zase někde vyhrabat, protože tentokrát bych ji díky programu Cubex Rubik's Cube Solver určitě pokořil. Je to totiž automatizovaný hledač řešení s webovým rozhraním. Stačí jen na začátku naťukat aktuální rozložení barev na kostce a pak už si jenom nechat vygenerovat detailně rozebraný seznam všech tahů, který navíc obsahuje i volitelné náhledy, kdybyste si nebyli jisti, jak s tím bazmekem vlastně máte zatočit :) Program je to pěkný, ale když tak o tom přemýšlím, asi by mě takhle to vítězství ducha nad hmotou příliš netěšilo. Takže kostka zůstane tam, kde je :)

ObexFTP je implementace standardu OBEX FTP, která umožňuje přistupovat k datům uloženým v mobilním telefonu, a to i těm, které se nacházejí v rozšiřující paměti (pokud jí váš přístroj disponuje). Příkladem těchto dat mohou být například položky adresáře, vyzváněcí tóny, SMS zprávy, obrázky nebo hlasové poznámky. ObexFTP je tvořen několika součástmi, z nichž nejstarší a také nejstabilnější je klient protokolu pro příkazovou řádku. Novější je GTK+ rozhraní, které ovšem neobsahuje úplně všechny funkce. Nejnovějšími přírůstky jsou pak vfs-obexftp (modul pro GNOME VFS), KDE KIO Slave (modul pro KDE) a Obex Filesystem umožňující přímé připojování paměti mobilu coby dalšího souborového systému. ObexFTP podporuje některé telefony Siemens a Ericsson.

Kvantová mechanika a kvantové počítače hýbou světem a skloňují se ve všech pádech, ačkoliv zatím teorie převládá nad praxí. Navzdory tomu si už dnes každý může fungování kvantového počítače vyzkoušet v pohodlí domova. Nevěříte? Pak navštivte stránky projektu libquantum – knihovny, která takový počítač simuluje a umožňuje testovat některé kvantové algoritmy. Tak co říkáte, nevyzkoušíte, jak chutná možná počítačová budoucnost?

Nastavení firewallu není věc triviální a pokud chcete mít jistotu, měl by jej provést někdo, kdo se v problematice dobře vyzná. Bohužel ne každý uživatel Linuxu má při ruce zkušeného kolegu, a tak mu nezbývá, než se vydat buď cestou sebevzdělávání a nebo se spolehnout na nějaké rozhraní, které konfiguraci usnadní. Zajímavým zástupcem druhé cesty je program FieryFilter. Jde o rozhraní určené speciálně pro firewallování samostatných počítačů připojených k Internetu a zároveň fungujících jako pracovní stanice. Hlavním rozdílem oproti řadě podobných programů je to, že FieryFilter není založen je na statické klikací konfiguraci, ale může fungovat i jako „dynamický“ firewall, který vás upozorní na každé nové spojení a otáže se vás, jestli jej chcete povolit či zakázat. Uživatelům některých firewallů pro Windows by měl být tento způsob konfigurace blízký.

Vstup Javy do prostředí mobilních zařízení, jako jsou telefony nebo PDA, se očekával prakticky od jejího vzniku. Masového nástupu v této oblasti jsme se sice nedočkali, nicméně sem tam se přeci jenom nějaký zajímavý produkt objeví. Výrobci se do nativní podpory Javy příliš nehrnou, a tak se jedná převážně o doplňky třetích stran. To platí i pro nadmíru zajímavý projekt SuperWaba, což je otevřená implementace JVM a sada tříd určených pro psaní přenositelných aplikací pro malá zařízení. SuperWaba běhá na strojích s PalmOSem i WindowsCE a aplikace lze bez omezení vyvíjet i na PC, kde je prostředí PDA simulováno formou appletu v prohlížeči. Základní sada tříd obsahuje například balíčky pro grafické rozhraní, psaní her, šifrování, komunikaci po Internetu, práci se sériovým portem a infra portem, GPS přijímači, SQL servery, XML parser a podobně.

Asi nebudu sám, kdo považuje anglicko-český slovník za nástroj, který je třeba mít neustále v pohotovosti. Angličtina vládne Internetu a pokud jste nějaký ten rok nepobývali v některé anglicky mluvící zemi nebo nepocházíte ze smíšeného česko-anglického manželství, bez slovníku se nejspíš sem tam neobejdete. V případě linuxového desktopu máme dnes naštěstí na výběr už z několika řešení různé kvality a ceny, ale pořád se ještě najde dost těch, kteří dají přednost online slovníku na webu. Pěkným kompromisem mezi oběma přístupy je GTK rozhranígsheep dictionary k online překladovému slovníku. Tak mě tak napadá, že je to vlastně technologie budoucnosti – neustále se přeci omílá, že budoucnost patří terminálovému připojení, aplikace poběží na serverech, data budou tamtéž. Tak tady máte jednu nadmíru šikovnou ukázku z praxe :) Program je napsaný v Pythonu s pomocí modulu pygtk.

Poměrně zajímavým projektem se zdá být Linux Open Media Box. Jde vlastně o pokus vytvořit jakousi multimediální konzoli na bázi Linuxu a otevřených projektů. Jako hlavní nasazení je v případě LOMBu uvažována forma set-top boxu určeného k připojení k běžné televizi. Společně by pak tato sestava měla umožnit přehrávání nejrůznějších audio i video formátů (CD, DVD, DivX, MP3, Ogg atd.), hraní her, připojení k Internetu a podobně. Výsledný produkt by měl mít podobu poměrně malé krabičky s DVD mechanikou, operačním systémem na flash disku, USB rozhraním a podporou dálkového ovladače. Řekl bych, že na to všechno Linux má, takže je to projekt celkem nadějný.

root_podpora

Blbinka týdne

Pokud vám připadá „normální“ angličtina příliš fádní, doporučuji nainstalovat si GNU Talk Filters. Jde o filtry, které dokáží konvertovat text v běžné angličtině do některých méně či více humorných dialektů, jako jsou například cockney, redneck, jive a další. Součástí programu je i modul pro instantního kecálka GAIM, který dokáže překládat odchozí zprávy, takže své anglicky mluvící přátele můžete docela překvapit :) Ovšem myslím, že bychom se angličany a američany neměli nechat zahanbit – najde se někdo, kdo upraví GNU Talk Filters tak, aby překládaly spisovnou češtinu například do pražštiny (i když my tady v Praze o ničem takovém nevíme :)), hanáckého nářečí a nebo třeba brněnského hantecu? :)

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku