Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (19. 7. 2017)

19. 7. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na vektorově založený GIS, vyzkoušíme nového souborového manažera, přehrajeme hudbu z ISO obrazů nebo archivů a nakonec využijeme vzdálený PC pro hraní her.

OpenJUMP

GIS software, který pracuje s vektorovou i rastrovou grafikou. Umožňuje prohlížet obsah geografického informačního systému, stejně jako provádět editace, ukládání nebo analýzu. Využívá OGC standardy typu SFS, GML, WMS nebo WFS. Zároveň poskytuje vlastní GIS API s flexibilní pluginovou strukturou pro rozšiřování původní sady funkcí. Oproti originálnímu JUMP projektu nabízí větší množství kreslících a geometrických nástrojů, možnost exportu do SVG nebo schopnost kopírování objektů i s atributy.

openjump.org, 1.11

Polo File Manager

Souborový manažer s možností práce v jednom nebo dvou panelech. K tomu podporuje používání tabů pro přepínání mezi různými adresáři. Klasicky nechybí funkce k procházení archivu, extrahování jeho obsahu nebo vytváření nových archivů. Více panelů umožňuje oddělit vertikálně nebo horizontálně, výpis souborů a složek umí provést čtyřmi způsoby, mimo to je schopen mountovat úložiště jedním kliknutím.

github.com/teejee2008/polo, 17.7.1

ARITA

Audio přehrávač, který podle slov vývojářů cílí na uživatele s nároky na přehlednost a organizovanost sbírky hudebních souborů. Na rozdíl od tradičních přehrávačů vyžaduje, aby všechny audio soubory byly uloženy v kontejnerových souborech, ať už ve formě ISO obrazu nebo jako nekomprimovaný archiv (AR, CPIO, TAR, ZIP). Součástí přehrávače je i terminál nebo nástroj pro tvorbu kontejnerů.

sourceforge.net/projects/a­rita/files/current/, 20170718

parsec

Ne tak úplně open source, ale rozhodně zajímavý způsob, jak si zahrát počítačové hry na cestách s využitím hardwarových prostředků vašeho stolního počítače. S programem se můžete připojit k jinému PC a vzdáleně tak hrát oblíbené hry. Kromě toho se k relaci mohou připojit i ostatní uživatelé a sledovat, jak si třeba v aktuální misi vedete. Parsec podporuje snímkovací frekvenci až 60 FPS a rozlišení do 2K.

UX DAy - tip 2

parsec.tv/

Blbinka

V Asii jsou s geniálními nápady o krok napřed. Propašovat 102 iPhonů z Hongkongu do pevninské Číny pod svetrem v teplém letním počasí, to dá měsíce příprav a jakákoliv fobie z celníků nepřipadá v úvahu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku