Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (2. 12. 2009)

2. 12. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tady mám šikovný nástroj do shellu, novinky v oblasti monitorování většího množství systémů, zajímavý nástroj pro práci s elektronickým bankovnictvím a novinky v KDE. Na závěr tradiční hru lehce netradičně a pochopitelně i blbinku.

Diskinfo (di)

Nástroj di je s trochou nadsázky df na steroidech. Hned první pohled do manuálové stránky odhalí přes 20 přepínačů, které doplňuje dalších víc než 20 písmen pro formátování výstupu. Bystrý čtenář už tuší, co je hlavní výhodou di  – možnost nadefinovat si prakticky libovolný formát výstupu. Napsaný je v jazyce C a porty jsou k dispozici hned pro několik variant UNIXů.

www.gentoo.com/di/, 4.18, zlib/libpng

Munin 1.4.0

Minulý týden vyšla dlouho očekáváná verze 1.4.0 monitoro­vacího nástroje Munin. Pokud Munin neznáte, dovolím si krátké představení. Munin je nástroj, který umí pomocí skriptů (pluginů) sbírat informace o systému, a to buď lokálně nebo vzdáleně. Ty potom ukládá v RRD databázi. Pochopitelně má i webové rozhraní, grafy a e-mailové notifikace při definovaných událostech. Oproti konkurenci má výhodu v jednoduché konfigurovatel­nosti, instalaci a rozšiřitelnosti v oblasti pluginů. Na druhou stranu pro sběr dat používá cron, pro změny nastavení či přidání stroje budete muset sáhnout do konfiguračních souborů a má i pár dalších „much“ nepřípustných v enterprise nasazení. Od poslední vydané verze 1.3.4 uběhly dlouhé 2 roky a přibylo přes 1500 commitů. Mezi novinky ve verzi 1.4.0 patří organizace grafů do stromů libovolné hloubky, přes 100 nových pluginů, vylepšenou podporu pro SNMP, vylepšení SSL vrstvy a další. Kompletní seznam najdete v changelogu.

munin-monitoring.org, 1.4.0, GPL

Mbank-cli

MBank-cli je CLI nástroj pro operaci s účtem vedeným u mBank. Dle manuálu to vypadá, že lze pouze číst informace o platbách (nikoliv zadávat). I přes to je to zajímavé minimálně pro potřeby sestavení vlastního výpisu. Bohužel nemám jak vyzkoušet. Pokud jste majitelem účtu u zmiňované banky, podělte se prosím o své zkušenosti v diskusi pod článkem!

code.google.com/p/mbank-cli/, 20090816, GPLv2

Novinky v KDE 4.4

Pokud rádi sledujete novinky v oblasti desktopových prostředí, podívejte se na preview nového KDE 4.4. Pokud vše půjde podle plánu, měli bychom se ostré verze dočkat začátkem února příštího roku. Nicméně již dnes si můžete přečíst na recenzi novinek.

XBomb

Kdo si hraje nezlobí – dnes s variantou legendární hry Minesweeper. Zajímavou obměnou u hry XBomb je, že hrací pole složené ze čtverců můžete vyměnit za hexagony či trojúhelníky. Výzvou může potom být například velké pole s 99 bombami ve variantě s hexagony. Tak co, jaké je vaše nejlepší skóre?

CS24_early

xbomb - hexagon

www.gedanken.demon.co.uk/xbomb/, 2.2a, GPL

Blbinka

Máte také tendence zachraňovat svět?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.