Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (2. 6. 2010)

2. 6. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Společně se podíváme na pomůcku k naší web kameře, zefektivníme práci v OpenOfficu, zhodnotíme naši rychlost psaní na klávesnici a podíváme se na jeden program na vytváření elektrických schémat. Očekávat můžete také blbinku.

wxCam

Pokud váš notebook disponuje kamerou nebo máte nějakou externí, jistě se může někdy hodit umět vyfotit snímek či nahrát video. Na to je ovšem potřeba nějaký nástroj, a zde přichází na řadu wxCam, poměrně jednoduchý prográmek, který umí výše zmiňované. Krom prostého zachytávání videa a snímků lze použít na video (snímek) také pár vestavěných filtrů (efektů). Co se některým bude možná líbit, je detekce pohybu. Pokud tak nahráváte nějakou oblast kvůli bezpečnosti, délka záznamu se výrazně zkrátí, protože wxCam spustí nahrávání, jen když je na snímaném prostoru nějaký pohyb. Detekci pohybu přidává na užitečnosti navíc nastavitelná citlivost na pohyb a také možnost nastavit citlivost jen na určité části snímaného videa.

wxcam.sourcefor­ge.net/index.php, 1.0.6, GPL v2

TestFonts

TestFonts je rozšíření pro OpenOffice.org, které vyhledá všechny řezy fontů, vypíše v systému chybějící fonty. Taky vypíše stylově zařazené a ručně nastavené fonty. Toto rozšíření nám tak může pomoci při přenášení dokumentů z různých systémů, odhalí chybějící fonty apod. Jde o samostatný balík obsažený také v rozšíření TypoJTB, o kterém jsme vás informovali ve zprávičce.

www.volny.cz/ma­crojtb/typoJTB­.html#mmm8, 1.4.3, LGPL

Typing Trainer

Typing Trainer je program pro procvičování rychlosti psaní na klávesnici, popřípadě pro kontrolu překlepů. Výstup se po dokončení uloží a je možné se na výsledky chybovosti podívat nebo je vytisknout. Také je možné výsledky skladovat v databázi a použít tak tento program k psaní testů u studentů. Jeho vývoj byl ukončen bohužel někdy v roce 2004.

typingtrainer­.sourceforge.net/, 1.0 rc1, GPL

QElectroTech

QElectro tech je další z programů pro vytváření elektrických schémat a to jak slaboproudých, tak silnoproudých. Disponuje poměrně bohatou knihovnou, proto nebudete mít problém nakreslit i složitější schéma. Knihovny i samotný program se docela živě vyvíjí a vývojářský tým se rozvíjí hned v několika zemích, hlavně kvůli lokalizaci. Je napsán za pomoci knihovny Qt.

CS24_early

qelectrotech.or­g/, 0.22, GPL 

Blbinka

Proč to vypadá, že lidé pracující s počítačem mají hodně volného času?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.