Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (20. 4. 2011)

20. 4. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Představíme si nástroj, který nám ušetří čas, aplikaci pro správu RSS spolupracující s Google Readerem, jednoduchý nástroj pro rozmisťování oken a aplikaci pro tvorbu QR kódů. Na závěr samozřejmě zajímavá blbinka.

Sentinella

Se Sentinellou lze zautomatizovat některé činnosti, které by jinak vyžadovaly uživatelovu přítomnost nebo alespoň pozornost. Nástroj můžete například nastavit tak, aby se počítač vypnul/restartoval v případě ukončení (pádu) zvoleného programu, upozornil v případě překročení nastavené hranice vytížení procesoru apod. Jednodušeji řečeno sleduje aktivitu počítače a na základě nastavené podmínky vykoná příslušný příkaz. Přiložený snímek programu určitě prozradí více. Sentinella je napsána s pomocí knihoven Qt, ale využít ji lze na většině unixových systémů.

sentinella.sou­rceforge.net/, 0.8.1, GPL

Read-me

Kdo by neznal RSS čtečku Google Reader, zdaleka ne všichni ale rádi používají její webové rozhraní, pro ty je tu Read-me. Spolupracuje s Google Reader, potřeba je jen nastavit údaje účtu. Read-me si bere většinu dovedností z Google Reader, je tak možné záznamy sdílet nebo je přidat do oblíbených apod. Čtečku lze jednoduše ovládat pomocí klávesových zkratek, o těch a mnohém dalším včetně ukázkového videa se dozvíte z domovských stránek autora.

www.atareao.es/, 0.1.4, GPLv3

Azulejo

Azulejo je malý pomocník pro správu oken v rané fázi vývoje. Nástroj umí změnit velikost a přesunout okno bez zbytečných animací což mu jde dobře. Ovládá se pomocí jednoduchých klávesových zkratek, popsány jsou na blogu autora. Rozmisťovacích variací není moc, většina uživatelů ale s nimi nejspíš vystačí, poradí si s jedním až čtyřmi okny. Rozmisťovat lze na poloviny (pravá/levá)  a čtvrtiny (do rohů), přičemž není nutné ovládat každé okno zvlášť, ale pomocí jedné klávesové kombinace rozmístit všechny okna. Licenci jsem bohužel nevypátral.

lamehacks.net/blog/ta­g/azulejo/, 0.1

QR Code Creator

Název aplikace mluví za vše, nejde o nic jiného, než jednoduchou aplikaci pro vytváření 2D QR kódu. Tato problematika je tím žhavější, že ji hojně využívají majitelé chytrých telefonů a proto zažívá především v posledních letech velký „bum“. V aplikaci lze nastavit šířku jednoho pixelu, vkládaný text, a tím výčet možností končí. Vše je ostatně vidět na snímku.

launchpad.net/qr-code-creator/, 1.0, GPLv3

CS24_early

Blbinka

Trošku drahý chat, kam se hrabe ICQ s reklamou. Všimněte si sekce Top contributors.

Na blbinku upozornil ko7llo, díky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.