Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (21. 10. 2009)

21. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme, jak jednoduše a graficky nastavit DHCP server, ukážeme si, jak pracovat s WebDAV nástroji, na které jsme zvyklí, a představíme si také jednoduchý adresář pro malé a střední firmy. Nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

Config-dhcpd

Config-dhcpd je graficky nástroj pro konfiguraci DHCP serveru. Pokud vás u nastavení domácí sítě přepadne lenost nebo snad dokonce potřeba mít na serveru grafické prostředí – možná vám přijde vhod.

www.bravegnuworld.com/…config-dhcpd, 0.8.2, GPL

DAVfs2

V Linuxovém jádře najdete pěknou řádku podporovaných souborových systémů. Další jsou implementovány v uživatelském prostoru pomocí FUSE. Možná vám v tomto seznamu chyběl WebDAV. V tom případě se podívejte na DAVfs2. Nemusíte se učit nic nového – připojení/odpojení pomocí mount/umount, samozřejmostí je i kešování, podpora SSL a také schopnost vypořádat se s pomalým internetovým připojením. Dokumentace trošku pokulhává, nicméně alespoň v soubory FAQ a README v zdrojových kódech obsahují řešení nejčastějších problémům.

savannah.nongnu­.org/projects/dav­fs2, 1.4.3, GPL

OpenBSD

V neděli nám vyšlo OpenBSD 4.6. Více najdete v zprávičce tady na Rootu.

ConTagged

ConTagged je webový adresář pro malé a střední firmy. Kromě soukromého adresáře má každý zaměstnanec přístup k firemnímu adresáři, který může také editovat. Skupiny, tagy, import a export a pochopitelně vyhledávání nemůžou chybět. Zajímavá funkce je integrace adres s Google Maps. Jediným kliknutím se vám adresa ukáže na mapách. Veškerá data, stejně jako autentizační informace, jsou uloženy v LDAPu. Na závěr dodám, že ConTagged je napsaný v PHP a v případě zájmu k němu můžete mít také komerční podporu. Otázka do diskuse – jaký nástroj používáte vy pro správu kontaktů?

CS24_early

ConTagged

www.cosmocode.de/…ce/contagged, 0.7.1, GPL

Blbinka

Pár zajímavých hlášek o počítačích, které si můžete dát třeba na tričko.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.