Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (22. 5. 2013)

22. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si uděláme pořádek v heslech pro různé účty s pomocí KeePass2, vytvoříme si rodokmen s GenealogyJ. Dále se vrhneme na nahrávání a úpravu zvuku s alternativou k Audacity s názvem Jokosher a představíme si jednoduchou finanční kalkulačku.

KeePass2

KeePass2 patří z uživatelského hlediska mezi jedny z nejpřívětivějších manažerů hesel. Už při prvním spuštění máte vytvořeno několik kategorií, které vám usnadní jejich třídění. Samotná data programu jsou chráněna heslem. Je velmi důležité zvolit nějaké extrémně silné. V databázi si lze nastavit čas, dokdy je vaše heslo platné, až vyprší, budete na to upozorněni. K jednotlivým položkám lze vkládat i popisky. Uživatele Linuxu může možná dráždit záložka Windows, ale její smazání a nahrazení je jen otázkou několika kliknutí.

Softwarová sklizeň (22. 5. 2013) - obrázky k článku.

keepass.info, 2.19

GenealogyJ

Rodokmeny nemusí dobře sloužit jenom šlechtickým rodům. Znát detailně rodinnou historii může být užitečné i z důvodu zdraví. K jeho jednoduchému vytvoření dobře poslouží GenealogyJ. Nabízí mnoho funkcí, jak vytvořit spletité sítě vaší pokrevní linie. Do náčrtků můžete přidávat různé značky pro lepší orientaci a nakonec vše exportovat do tabulky, se kterou si pohrajete například v kancelářském balíčku.

Softwarová sklizeň (22. 5. 2013) - obrázky k článku.

genj.sourceforge.net/, 3.0

Jokosher

Audacity je mocný nástroj na editaci zvuku. Někomu ale může vadit práce v jeho uživatelském prostředí. Poněkud jednodušeji je pojato v Jokosheru. Ten jako by byl designován pro amatérské nahrávací studio. Jednotlivé zvukové stopy mohou mít ikonku nástroje, kterou byla tvořena. Velký problém jsem měl však se stabilitou programu. Často se mi stalo, že spadl, a to mě nutilo projekt často ukládat a nemusím vám asi říkat, že to má značný vliv na váš duševní klid, když se u každého kroku modlíte, aby nebyl vaším posledním.

Softwarová sklizeň (22. 5. 2013) - obrázky k článku.

sourceforgeprojects/jokosher.mirror, 0.11.15

Finanx 12C

Naprogramovat kalkulačku je meta, kterou chce pokořit snad každý začínající programátor. Není divu, že je jich tolik druhů a ne všechny jsou zcela vydařené. Finanx 12C není univerzální kalkulačkou, která za vás vypočítá i smysl života ve vesmíru. Jedná se o finanční kalkulátor s poměrně povedeným designem a prostředím. Bohužel program není lokalizován do českého jazyka, což snad u kalkulačky nebude činit moc velký problém.

CS24_early

Softwarová sklizeň (22. 5. 2013) - obrázky k článku.

sourceforge.net/projects/finanx. 0.1.2

Blbinka

Nedávno se na Steamu objevila i linuxové verze legendární hry Half-Life 2. Dokázali byste ji celou pokořit za něco málo přes hodinu a půl jako na tomhle speedrunovém videu? Jelikož je první půlka plná pasáží, které nejdou přeskočit, teprve až v té druhé začíná zběsilý rychloběh.

Byl pro vás článek přínosný?