Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (22. 6. 2011)

22. 6. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si představíme povedený HEX editor, linuxovou distribuci pro ty nejmenší, netradičně pojatý ping a nakonec nástroj pro zjednodušení práce s Dropboxem. Pochopitelně nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

WxHexEditor

WxHexEditor je asi nejpraktičtější HEX editor, co jsem kdy viděl. Zvládne během mžiku otevřít jak megabajtový soubor, tak terabajtové blokové zařízení. Integruje v sobě disassembler, umí přímo pracovat s soubory šifrovanými XOR klíčem a také s více soubory najednou. Zvládne i vyhledávání včetně podpory UTF-8 či kontrolní součet. Napsaný je v C++ s pomocí grafické knihovny WxWidgets a k dispozici je pro všechny hlavní platformy. S WxHexEditorem je vykopírování částí disku do souboru (např. pro záchranu dat) až triviálně jednoduché. Nebo snad znáte lepší HEX editor? V tom případě se nezapomeňte podělit v diskusi pod článkem!

wxhexeditor.sou­rceforge.net, 0.11, GPLv3

DoudouLinux

DoudouLinux je Linuxová distribuce specializovaná pro děti od 2. roku věku. Ano, čtete správně. Jedná se o Live distribuci bez persistence dat s množstvím aplikací zaměřené na vaše sotva mluvící potomky. Součásti je i „ochrana“ v podobě filtrování obsahu, aby ultra-mladiství nevlezli třeba na nějaké to „péčko“. Tipnul bych si, že se bude jednat o slavný seznam ručně vybraných nechválených „čuňáren“ z Anglie. Co kdyby špunt v nestřeženém okamžiku chtěl prozkoumat recept na kuřecí prsíčka. Ale zpět k DoudouLinuxu – image se vejde přesně na jedno CD nebo na USB flashku (dnes) směšně malých kapacit. K dispozici je hned několik jazykových mutací, čeština ale chybí. Na domovských stránkách najdete také PDF manuál. Pokud je u vás doma hacking oblíbenější než písek a houpačky, určitě se na DoudouLinux koukněte.

www.doudoulinux­.org, 1.0, GPLv3

Ekgping

Ekgping, stejně jako klasický ping, posílá ICMP pakety k druhému hostu. Výstup ale nejsou strohá data, ale graf podobný elektrokardiografu. Volitelně i s pípáním. Na domovské stránce najdete video s ekgpingem v akci. Jen dodám, že implementační jazyk je zde Perl.

finalrewind.or­g/projects/ek­gping/, 1.2, WTFPL

Dropbox ServiceMenu

Používáte-li Dropbox a na desktopu KDE, může vám přijít vhod Dropbox ServiceMenu. Po instalaci se v kontextovém menu objeví nabídka pro práci s Dropboxem jako kopírování/pře­sunutí složky na web, odeslání odkazu na online soubory e-mailem či šifrování obsahu adresáře. Je to spíše jednoduchá pomůcka, skoro polovina akcí je implementována formou nasměrování webového prohlížeče na tu správnou adresu. Ono ale víc ani nemusí být potřeba. Navíc kdo zvládá Python, nebude mít problém doplnit si pokročilou funkcionalitu sám.

kde-apps.org, 0.15.4, GPL

root_podpora

Blbinka

Vybrat správné jméno je občas fuška.

Návod jak zajistit vypnutí počítačů na vždy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.