Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (22. 7. 2009)

22. 7. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na nástroj pro snímání obrázků z webové kamery, ukážeme si jedno menší CMSko, jednoduchý zvukový editor a nástroj pro převod dokumentů do rasterizované podoby. Nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

Grabby

Grabby je nástroj, který umí dělat screenshoty z libovolného Video4Linux resp. Video4Linux2 zařízení, například televizní karty či webové kamery. Soubory ve formátu JPEG nebo PNM potom ukládá na disk. Volitelně lze soubory ukládat přímo na FTP server. Jednoduše si tak doma můžete sestavit monitorovací systém. Příjemnou funkcí je i automatické nastavení světelnosti, možnost klíčování (nahrazení barvy pozadí za jiný obraz) a další. Než všechny efekty jmenovat, podívejte se raději na pěknou řádku příkladů výstupu.

www.vanheusden­.com/grabby/, 1.2, GPL

Geeklog

Geeklog je webový blogovací systém zaměřený na výkon, soukromí a bezpečnost. Kromě textů nabízí také ankety, kalendář, podporu pro RSS, schopnost mazat komentáře ale také možnost administrace přímo přes web. Geeklog má samozřejmě také rozhraní pro pluginy. Napsaný je v jazyce PHP, měli byste jej tedy bez problému rozběhat na jakékoliv platformě s Apachem. Pokud se nekamarádíte s angličtinou, možná vás potěší lokalizace do jazyka německého a japonštiny. Bohužel, čeština zatím chybí. Vše si můžete vyzkoušet na tomto demu.

www.geeklog.net, 1.6.0, GPLv2

Scalpel Sound Editor

Scalpel Sound Editor je jednoduchý editor zvukových záznamů. Využívá k tomu knihovnu libsndfile. Čekáte-li i podporu pro formát MP3 tak vás tentokrát musím zklamat. Co tedy Scalpel Sound Editor umí – kopírovat a vložit, normalizaci zvuku, fade-in a fade-out a změna směru přehrávání. Vše je napsáno v Pythonu, GUI je v GTK₊. Budete ještě potřebovat Alsu a již zmíněnou knihovnu libsndfile.

Scalpel Sound Editor

scalpelsound.on­line.fr, 0.4.1, BSD

Crompose

Crompose je sada skriptů napsaných v BASHi, díky kterým můžete získat rasterizované stránky z dokumentů v Postscriptu (PS/PDF/djvu). Jedná se o šikovný nástroj pro tisk. Crompose ořezává bílé okraje, takže vám usnadní tisk přes celou stránku. Na domovské stránce toho moc nenajdete, více informací najdete v manuálových stránkách.

www.mat.uniro­ma1.it/~camina­ti/crompose/crom­pose.html, 0.2, GPLv3

CS24_early

Blbinka

Velikonoce jsou sice daleko, nicméně podívejte se na pár velikonočních vajíček v Gnome.

A také pár vtipů o Linuxu a noteboocích, handheldech a mobilních telefonech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.