Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (23. 11. 2011)

23. 11. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si představíme multiplatformní balíčkovací systém, způsob jak přenést prostředí směrovačů CISCO na klasický UNIXový systém, jednu minimalistickou Linuxovou distribuci a také trochu jiný poštovní server. A nebude chybět ani blbinka.

Npk

Npk je jednoduchý souborový formát vhodný pro balíčkování. Ale také sada nástrojů a knihovna pro práci s ním. K dispozici jsou bindingy pro různé jazyky a platformy. Formát podporuje kompresi (zlib) a šifrování. Mezi podporovanými platformami nechybí ani ty mobilní – konkrétně IOS a Android. Npk není žádná žhavá novinka – naopak, na domovské stránce projektu najdete pár zajímavých referencí na produkty a jiné projekty, které již Npk používají. Dokumentace toho, co je „pod kapotou“, není zrovna moc, na druhou stranu uživatelská dokumentace je poctivá a začít pracovat s Npk je otázkou pár minut.

code.google.com/p/npk/, r152, MIT/X

Klish

Klish je framework pro implementaci CLI prostředí z CISCO směrovačů do klasického UNIXového světa. V podstatě jde o tři binárky – clish (konfigurační nástroj), konfd (démon udržující nastavení) a konf (nástroj pro komunikaci s konfd démonem z shellu). Chování je popsáno v XML souborech, celý systém je tedy jednoduše rozšiřitelný a udržovatelný. Celkově se jedná o zajímavý projekt, zvlášť pro ty, co by si chtěli práci na CISCU vyzkoušet, ale žádné kolem sebe nemají.

code.google.com/p/klish­/, 1.5.2, BSD Revised

LinuxTimon

LinuxTimon (anglická verze, Google Translate) je minimalistická Linuxová distribuce, která vejde i na prehistorické flash disky – má jen 18 MB. Jediné, co obsahuje krom nástrojů nutných pro minimální boot, jsou klienti pro XDMCD, Windows Terminal Server, sériovou linku a Telnet. Pokud hledáte základ pro tenkého klienta, který poběží i na velice obstarožním hardwaru s minimálními nároky na hardware, určitě na LinuxTimon koukněte.

www.linuxtimon­.com.ar/v2/, 4.1, GPLv3

Mireka

Mireka je kompletní e-mailový server napsaný v Javě. Zvládá jak přijímat poštu (SMTP) a doručovat, tak fungovat jako SMTP proxy. Součástí je také POP3 modul, bohužel ale chybí IMAP. Poštu umí filtrovat dle blacklistů (DNSBL, SPF), podporuje TLS, umí logovat a generovat statistiky. Konfiguruje se pomocí XML souborů, zda je to výhoda či nevýhoda nechám na preferencích čtenáře. Hlavní výhodou je možnost jednoduchého doplnění vlastních filtrů, pochopitelně za předpokladů, že jste o Javě alespoň slyšeli. Mireka není úplně cílena jako korporátní řešení, jako SMTP proxy ale nabízí zajímavé možnosti, které jsou u Sendmailu či Postfixu komplikovanější.

CS24_early

code.google.com/p/mi­reka/, 3.1, Apache 2.0

Blbinka

Jak opravit systém jen ve dvou krocích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.