Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (24. 7. 2013)

24. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si upravíme fotografie pomocí Pixelitoru, přeneseme soubory v rámci lokální sítě, otestujeme si rychlost psaní na klávesnici a rozběhneme napodobeninu iOS s vybranými aplikacemi v prostředí Linuxu. Tradičně pak sklizeň doplníme blbinkou.

Pixelitor

Jeden z tuctových rastrových editorů, který kombinuje možnosti úprav ze všech editačních pohledů. Umožňuje přizpůsobení barevných odstínů, jasu či sytosti. Disponuje celou řadou efektních filtrů. A samozřejmě nepostrádá praktické nástroje pro ořezání, změnu velikosti, rotaci, převrácení, přidání textu nebo nanášení nových vrstev virtuálním štětcem. Vytknout bychom mohli snad jen jednu věc – a to, že vývojáři nikam nespěchají s další aktualizací. Ta poslední nehybně stojí z konce roku 2010. Jak vidíte, i stará jablka mohou po sklizni dobře chutnat.

sourceforge.net/projects/pixelitor/, 1.1.2

Dukto

Nijak náročný, přesto plně funkční a užitečný. Tak bychom mohli popsat pomocníka jménem Dukto, který bez ohledu na operační systémy, protokoly, oprávnění nebo zabezpečení nabídne pomocnou ruku v případě, že potřebujeme přenést soubory z jednoho zařízení do druhého v rámci lokální sítě.

msec.it/blog/, R6

N-Type

Přes drtivé množství zkušených uživatelů Linuxu se najdou tací, kterým dělá problém rychlé a korektní psaní na klávesnici. Na rozdíl od konkurenčních nástrojů přichází N-Type s pravdivými příběhy a články, jejichž opisování se stává jednodušší a uživatel tak získá lepší pocit ze svých výsledků. N-Type samozřejmě monitoruje a ukládá všechny dosavadní výsledky a skládá z nich chronologický průběh.

sourceforge.net/projects/n-type/, 1.0

iPadian

Spuštění uživatelského rozhraní iPadu a některých aplikací nebylo nikdy snazší. Tedy pokud nemáte iPad. Simulátor iPadian obsahuje kromě přednastavených nástrojů a aplikací i vlastní app store, který s Apple App Storem nemá takřka vůbec nic společného. Bohužel ani počet dostupných aplikací. Nemělo by vás tedy překvapit, že některé kategorie nabídnou pouze deset aplikací. Poněkud deprimující je pak ovládání. Fyzická myš a klávesnice jednoduše nejsou to pravé ořechové.

root_podpora

code.google.com/p/ipadian/, 2.0

Blbinka

Viktor Hertz, teď už celosvětově známý švédský grafik, se rozhodl přetvořit loga známých produktů a služeb. Není divu, že je začal nazývat „upřímná loga“. Do jeho vtipné tvorby můžete nahlédnout v jedné z jeho webových složek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku