Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (24. 8. 2011)

24. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si představíme nový twitter klient pro pohodlnou správu více účtů, zajímavý 3D CAD program, nástroj pro jednoduché spouštění aplikací a jednoduchý grafický editor. Na závěr nemůže chybět nedílná část sklizně – blbinka.

Polly

Polly je jeden z mnoha twitter klientů pro Linux, jeho cílem je soustředit se na efektivitu správy více účtů a držet je přehledně oddělené. Je rozdělen do více panelů, přičemž každý z panelů představuje jiný twitter účet. Pro „twitter guru“ který má na starosti více než jeden profil, by tak mohl být tento klient správnou volbou. Pochlubit se dále může podporou pro přímé nahrávání obrázků nebo automatické dokončování uživatelského jména (např. při odpovědi @B → @Bond007). Některé může také potěšit možnost spustit Polly v minimalizovaném režimu bez nástrojů třetích stran, stačí přidat přepínač --minimized. Bohužel se jedná stále o vydání ve stádiu pre-alpha.

launchpad.net/po­lly, 1.0, GPLv3

gCAD3D

3D gCAD je nástroj který určitě stojí za povšimnutí. Krom možností importu/exportu (Step, Iges, VRML, DXF, SVG) má integrovaný 3D OpenGL prohlížeč, podporu NC programování, možnost přidávat zásuvné moduly a mnoho dalšího. Tento CAD je poměrně živě vyvíjen, autor si bohužel moc neláme hlavu s licencí a pojmenoval ji pouze jako freeware, avšak podle krátkého popisu by se ji nejspíše dalo zařadit mezi GPL kompatibilní. Stáhnout lze jak pro Linux, tak pro MS Windows.

www.gcad3d.org/, 1.64, freeware

Launchy

Jak říká autor tohoto projektu, zapomeňte na nabídky, ikony na ploše a souborový manažer. S Launchy je vše na dosah, napsáním prvních písmen potřebného programu/souboru jej spustíte. Jedná se o multiplatformní spouštěč. Už dávno tyto spouštěče ale neumí jen to k čemu byly vytvořeny a nejinak je tomu u Launchy, pomocí pluginů tak lze program obohatit o další funkce jako jednoduchou správu systému, úkolovník a mnoho dalšího. Pro ty, co nepohrdnou líbivým vzhledem, potěším, Launchy je skinovatelný.

launchy.net/, 2.5, GPL

Photobomb

Photobomb je velice jednoduchý obrázkový editor. Opravdu toho nedovede mnoho, to ale nemusí být vždy na škodu, nehledě na to, že nové vlastnosti budou určitě i nadále s každou verzí přibývat. Pro rychlé spojení obrázků, změnu jejich velikosti, rotace nebo průhlednosti je tak tento editor velice efektivní a intuitivní. Samozřejmostí je pak možnost do obrázku přidat nadpis či jednoduchý, ručně kreslený útvar. Na Launchpadu toho o editoru moc není (nic), pro bližší prozkoumání bez nutnosti instalace proto doporučuji projít tento blogový zápisek.

root_podpora

launchpad.net/pho­tobomb, 11.08.2, GPLv3

Blbinka

V konkurenčním systému je nyní možné používat nepopiratelnou killer feature.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.