Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (24. 9. 2014)

24. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si vyzkoušíme správce souborů, vytvoříme a zašifrujeme textový dokument, otestujeme grafické rozhraní pro snazší práci s příkazovou řádkou a nakonec využijeme Apple II GS emulátor založený na KEGS emulátoru. Nebude chybět ani blbinka.

Wal Commander

Wal Commander je multiplatformní správce souborů s vestavěným terminálem, prohlížečem a editorem se zvýrazněním syntaxe. Podporuje připojení ke vzdáleným serverům prostřednictvím protokolů FTP, SFTP nebo Samba. Je vybaven autokompletací příkazů a dokáže provést asociaci souborů. Správce souborů je velmi podobný alternativnímu řešení pod názvem Far Manager, který byl ovšem navržen pouze pro Windows.

wcm.linderdaum.com/, 0.17

Encrypted Notepad

Kombinaci jednoduchého textového editoru a nástroje pro šifrování zvládá program Encrypted Notepad. Navenek se tváří jako tuctová aplikace pro vytváření textových dokumentů, uvnitř ale nabízí jednu z důležitých vlastností při ukládání citlivých informací. Vytvářené soubory šifruje pomocí standardu pokročilého šifrování AES. Vývojář zpřístupnil svůj projekt také na Google Play, takže můžete tvořit a šifrovat dokumenty v rámci jediné aplikace i na Androidu.

sourceforge.net/projects/enotes/, 1.0

Grafcom

Grafcom je grafické rozhraní pro běžné síťové a souborové utility. Zprostředkovává snazší používání příkazové řádky díky rozbalovacímu menu s výpisem příkazů. Nechybí relevantní popis každého z dostupných příkazů, historie všech vykonaných příkazů nebo možnost zadávání příkazů s právy superuživatele. Program běží na všech platformách podporujících Javu.

sourceforge.net/projects/grafcom/

GSport

GSport je Apple II GS emulátor založený na Kent Dickey's KEGS emulátoru. Hlavním cílem tohoto projektu je poskytnout volný, otevřený ekosystém pro pokračování vývoje II GS emulace. Mezi základní pokroky lze zařadit podporu tiskárny a Uthernetu.

gsport.sourceforge.net/, 0.31

UX DAy - tip 2

Blbinka

Jednou z nejúchvatnějších novinek operačního systému iOS 8 je bezpochyby funkce Wave. Návod na použití je velmi stručný, stačí vložit iPhone na 60 vteřin do mikrovlnky, pustit ji, a teď pozor – co nejrychleji se vzdálit nebo okamžitě mikrovlnku „vytáhnout ze zdi“.

Wave není žádná převratná technologie pro rychlé dobíjení smartphonů, ale výstřelek jakéhosi vtipálka, kterému uvěřilo nespočet příznivců Applu. Výsledkem jsou ohořelé telefony, negativní tweety s dokazujícími fotkami a možná i nával reklamací na adresu prodejců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku