Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (26. 12. 2012)

26. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Poslední sklizený software v tomto roce poslouží k připojení MTP zařízení, vykreslení matematických funkcí, záloze nejen systému a zpřehlednění seznamu hudby, knížek nebo čehokoli jiného. V závěru nemůže chybět tématická vánoční blbinka.

go-mtpfs

Někteří majitelé Android zařízení nemají možnost připojení pomocí mass storage a implementace protokolu MTP na Linuxu bohužel není zrovna neproblémová. Proto vznikl tento jednoduchý FUSE souborový systém pro připojení, zpravidla novějších, chytrých hraček s Androidem. Pokud by se někdo obával příkazové řádky nebo kompilace, na WEB UPD8 připravili klikací implementaci go-mtpfs pro Ubuntu. Ostatní mohou sáhnout i po binárkách

github.com/hanwen/go-mtpfs, ca2e2c82, BSD

Agena

Agena je zajímavý jazyk navržený pro použití ve vědeckých a vzdělávacích aplikacích. Je možné využít také jednoduchého editoru AgemaEdit se zvýrazněním syntaxe. Naučit se syntaxi není nic složitého, po Algol 68 jsou v ní prvky z Maple, Lua a SQL. Počáteční tápání lze překonat díky stručným ukázkám syntaxe s komentáři, případně rozsáhlé dokumentaci k projektu. V sekci pro stažení může překvapit opravdu široká škála podporovaných systémů.

agena.sourceforge.net/, 1.5.1, MIT/GPL

PING

PING, nebo-li Partimage Is Not Ghost, je live distribuce založena na LFS určená pro zálohování na úrovni oddílů. Zálohy lze ukládat komprimované i nekomprimované a to jak na lokální (optické disky nevyjímaje), tak i vzdálené úložiště. Protože je přibalen Partimage, lze s diskem krom jeho zálohy dále manipulovat. Třešničkou je pak záloha BIOSu a jeho nastavení. Přestože je projekt pod GPL licencí, je možné stáhnout obraz disku až po zadání emailové adresy, další údaje už jsou nepovinné. Políčko pro zasílání NewsLetteru je možné odškrtnout, vzhledem k rok stagnujícímu vývoji bych NewsLetter ani při zaškrtnutí neočekával.

ping.windowsdream.com/, 3.02, GPL

Data Crow

Data Crow je komplexní nástroj pro katalogizaci téměř čehokoli. U přednastavených kategorií lze těžit z integrace služeb třetích stran díky kterým je možné doplnit informace automaticky, typicky doplňující informace o filmech, knihách, hudbě apod. Lze vytvářet vlastní kategorie, všelijak s nimi manipulovat, katalogy exportovat/importovat. Aplikace je napsaná v Javě, a tak je v podstatě doma všude tam, kde běží Java.

CS24_early

www.datacrow.net/, 3.9.14, GPLv2

Blbinka

Vánoční stromy můžou připadat někomu nudné, ne v Japonsku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.