Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (26. 2. 2014)

26. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si zobrazíme konkrétní informace o HW a systému, vyhledáme libovolný textový řetězec v dokumentech, zašifrujeme osobní soubory a nakonec nainstalujeme několik desítek nástrojů pro Linux na systému Windows. Nebude chybět ani blbinka.

CPU-G

Alternativním řešením známého CPU-Z, který vývojáři zpřístupnili zatím jen pro Windows, je program s obdobným názvem – CPU-G. Aplikace zobrazuje důležité informace o hardwaru, jmenovitě se jedná o typ procesoru, paměť RAM, základní desku či grafickou kartu. Pro rozšíření obzoru běžných uživatelů, a snad i přesné informování těch pokročilých, pak rozepisuje frekvenci, na které je CPU taktována, počet jader, velikosti cache, název distribuce, architekturu a mnohé další.

cpug.sourceforge.net/, 0.9.0

Loook

Multiplatformní nástroj pro vyhledávání textových řetězců v LibreOffice a OpenOffice.org souborech. K dispozici je trojice režimů pro konkrétní typ vyhledávání. AND slouží k zobrazení výsledků, které obsahují všechna vepsaná slova. OR funguje tak, že zobrazí soubory s alespoň jedním odpovídajícím slovem. Třetí režim pak slouží pro vyhledávání frází.

mechtilde.de/Loook/, 0.7.3

Tomb

Program, který zajišťuje šifrování a zálohování osobních souborů. Tomb, jak jej vývojáři nazvali, je jako uzamčená složka, která může být bezpečně ukrytá v souborovém systému. Klíče mohou být uchovávány odděleně – Tomb tedy budete mít například na pevném disku svého PC a klíčové soubory na USB flash disku.

dyne.org/software/tomb/, 1.5

Gnu On Windows

Posledním zástupcem dnešní sklizně je Gnu On Windows, někdy bývá název zkracován na Gow. Jde o lehčí alternativu pro Cygwin. Stará se o instalaci více než 100 užitečných unixových aplikací (open source) kompilovaných jako nativní win32 binárky. Kromě znatelné převahy podporovaných nástrojů ze strany Cygwinu je nemalým rozdílem i celková velikost všech programů, která v případě Gow činí pouze něco kolem 18 MB.

CS24_early

github.com/bmatzelle/gow/wiki, 0.8.0

Blbinka

Pro 3D obraz už nemusíte chodit do elektra nebo platit za vstupenku do kina, stačí k tomu obyčejný monitor a načtení několika GIFů, které velmi jednoduchým optickým klamem přetvářejí 2D zobrazení krátkého klipu na zdánlivý 3D obraz, díky kterému se vám do domu podívá i Scrat z Doby ledové.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku