Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (26. 8. 2009)

26. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si usnadníme práci s SSH, ukážeme si, jak efektivně nahradit řetězce znaků a představíme si základní přehrávač hudby. Na závěr pro vás mám jednoúčelovku na zálohování pošty a samozřejmě také oblíbenou softwarovou blbinku.

SSHMenu

Pokud se staráte o více UNIXových systémů, SSH je pravděpodobně váš denní chleba. Sám jsem si vytvořil pěknou řádku aliasů, skriptů a hacků abych si tuto práci usnadnil. Nedávno jsem narazil na pěkný nástroj pro desktop, který jde ještě dál. SSHMenu je Gnome applet, který dokáte otevřít SSH spojení na jedno kliknutí. Záznamy (SSH servery) lze organizovat do složek podobně jako bookmarky v prohlížeči. Velice příjemnou vlastností je možnost zvolit si profil nastavení terminálu, nebo jenom písmo, velikost okna, pozadí či průhlednost pro každou položku zvlášť. Uživatele populárních distribucí jako Fedora, Debian a Ubuntu již SSHMenu najdou ve svých repozitářích. Napsaný je v Ruby, takže by nemělo být složité si jej nainstalovat, pokud nemáte k dispozici balíček.

sshmenu

sshmenu.source­forge.net, 3.18, BSD Original

Regexxer

Regexxer je GUI nástroj pro klasickou úlohu „najdi a nahraď“. Umí procházet strom souborů a nahradit řetězec definovaný regulárním výrazem za řetězec jiný. Velice přehledné je i grafické rozhraní založené na knihovně GTK. Regulární výrazy jsou v „perlovském“ formátu. Předpokládám, že v diskusi pod článkem se brzy objeví, že všechno, co umí regexxer, zvládnete s pomocí nástrojů find, grep, cut, sed a možná awk v shellu. Souhlasím! Nicméně jsou situace, kdy člověk je rád za GUI, rychlou změnu a může pokračovat v práci. Pokud však dokážete z kapsy vytáhnout mocný shellový skript, nezapomeňte se podělit v diskusi pod článkem! Mimochodem, pokud si věříte, že jste opravdu Perl Golf guru (vyměnte Perl za libovolný jazyk), podívejte se codegolf.com.

regexxer

regexxer.source­forge.net, 0.9, GPLv2

Bluemindo

bluemindo

Bluemindo je přehrávač hudebních souborů, který jde vývojově jinam než ostatní. Zatím co většina přehrávačů se snaží implementovat kde jakou funkci (a dle slov autora Blueminda i uvařit kafe), Bluemindo se snaží být obyčejným, jednoduchým přehrávačem. Nic víc, nic míň. Napsaný je v Pythonu, k běhu potřebuje ještě knihovnu PyGTK. Na druhou stranu nemá žádné další závislosti na Gnome. A co vy? Používáte „kanón na vrabce“ když se jedná o poslech hudby, nebo spíše vyhledáte jednoúčelové přehrávače? Nezapomeňte se podělit v diskusi pod článkem!

bluemindo.codin­gteam.net, 0.3, GPLv3

IMAP2Inbox

IMAP2Inbox je jednoúčelový nástroj, který zazálohuje obsah IMAP4 do lokálního MBOX souboru. Potěší podpora pro Exchange server a SSL. Na závěr dodám, že napsaný je v Pythonu.

CS24_early

www.zerozone.it/…x/imap2mbox/, 1.4.0, GPL

Blbinka

Pomáháte svým technicky méně zdatným příbuzným s počítačem? Možná vám práci usnadní tento manuál.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.