Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (27. 2. 2013)

27. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes vytvoříme rip DVD filmu a podíváme se na převedení video souboru do filmového DVD. Zašifrujeme poznámky s GCipher a přehrajeme hudbu s minimalistickým přehrávačem Alsaplayer. Jako vždy nesmí chybět ani blbinka, tentokrát hudebního charakteru.

Bombono DVD

Bombono DVD vám umožní velmi jednoduše vytvořit filmové DVD, a to i včetně menu. Film lze přímo v programu zkrátit a nastavit jeho výslednou kvalitu podle velikosti média. Bombono DVD bohužel postrádá větší možnosti nastavení konečného výstupu. Hodí se tak spíš pro méně zdatné uživatele. Na video z dovolené ale bohatě postačí.

Softwarová sklizeň (27. 2. 2013) - screenshoty programů

bombono.org, 1.2.1

DVD Ripper Thoggen

Pokud naopak potřebujete dostat video z DVD na váš disk, využijete DVD Ripper Thoggen. Rip můžete vytvářet i s více zvukovými stopami. Obraz je možné ořezat a zvolit rozlišení videa. Dále lze určit velikost výsledného souboru. Jediný formát, ve kterém je možné uložit video, je .ogv. Pokud máte vícejádrový procesor, samotné ripování neudělá z vašeho počítače během procesu neovladatelného lenochoda.

Softwarová sklizeň (27. 2. 2013) - screenshoty programů

thoggen.net, 0.7.1

GCipher

GCipher vám během pár kliknutí pomůže zašifrovat vaše poznámky. Na výběr je několik druhů šifer a celá procedura trvá jen chvilinku i u rozsáhlejších textů. Postup je dost podobný elektronickým překladatelským slovníkům. Pokud do programu hodíte text, zašifruje se. Uděláte-li to samé se šifrou, naopak se text rozšifruje. Výsledek nejde bohužel uložit do textového souboru. Musíte ho ručně překopírovat do textového editoru a uložit přes něj.

Softwarová sklizeň (27. 2. 2013) - screenshoty programů

gcipher.sourceforge.net, 1.0

Alsaplayer

Alsaplayer je jednoduchý přehrávač hudebních souborů. Umožní vám vytvářet playlisty a ty pak ukládat na disk. Dále můžete ovládat rychlost písniček a jejich hlasitost. Alsaplayer je minimalistický přehrávač, který vás nebude otravovat zbytečnými funkcemi a hodí se převážně lidem, kteří chtějí bez rozptylování poslouchat hudbu.

CS24_early

Softwarová sklizeň (27. 2. 2013) - screenshoty programů

alsaplayer.org, 0.99.81

Blbinka

Pí, zahrané na klavír.

Byl pro vás článek přínosný?