Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (28. 9. 2022): multiplatformní webový prohlížeč Ladybird

28. 9. 2022
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si představíme nový webový prohlížeč, vyzkoušíme si správce barevných palet, nastavíme si chroot prostředí a nasdílíme si soubory v místní síti.

Ladybird

Multiplatformní webový prohlížeč z dílny Andrease Klinga, tvůrce svobodného operačního systému SerenityOS. Jeho grafické uživatelské rozhraní působí jako z 90. let minulého století, což ale nijak neomezuje jeho funkčnost, Ladybirdu se totiž podařilo projít testem Acid3.

Prohlížeč je postavený na webovém enginu LibWeb, který je převzatý právě ze SerenityOS. Prohlížeč je úplně nový a jeho tvůrce předpokládá, že jeho plné použitelnosti bude dosaženo až za několik let.

github.com/SerenityOS/ladybird

Swatch

Správce barevných palet pro operační systém Linux. Jedná se o program, který ctí filozofii dělat jednu věc a dělat ji pořádně. Jeho rozhraní je jednoduché a přímočaré. Výslednou barvu je možné zkopírovat a poté použít v jiné aplikaci nebo ji exportovat ve formátu palet pro grafický program GIMP, se kterými má celkem dobrou interoperabilitu.

gitlab.gnome.org/GabMus/swatch, 0.1

Atoms

Grafické uživatelské rozhraní, které umožňuje jednoduchou správu prostředí chroot. V případě, že potřebujete bezpečně otestovat aplikaci a nechce se vám vytvářet virtuální stroj, je možné si v této aplikaci jednoduše vytvořit prostředí s jiným kořenovým adresářem. Kromě toho ještě podporuje integraci s Distroboxem.

github.com/AtomsDevs/Atoms, 1.0.2

Dragit

Nástroj pro posílání souborů do zařízení připojené do stejné místní sítě. Jedná se o aplikaci s intuitivním rozhraním, které umožňuje jednoduše a decentralizovaně sdílet soubory. Dragit je založený na p2p technologii, která používá mDNS protokol. Je zde brán velký ohled na soukromí a bezpečnost, takže jsou data během přenosu šifrována.

root_podpora

github.com/sireliah/dragit, 0.6.3

Blbinka

Někdo ve volné přírodě sleduje ptáky, někdo hlodavce a někdo sleduje Ubuntu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.