Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 12. 2010)

29. 12. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Pojďme se společně podívat na poslední sklizený software v tomto roce. Podíváme se na program ulehčující nahrávání obrázků na Flickr, malého pomocníka k iPhone, nástroj pro připojení účtu Googlu jako složku a jednoduché CAD kreslítko.

Frogr

V případě že jste příznivcem obrázkového skladiště Flickr a naopak nemáte rádi webové rozhraní této služby, mohl by vás potěšit program Frogr. Frogr je aplikace pro jednoduché umisťování obrázkových alb na Flickr. Jak jistě uživatelé této služby vědí, na Flickru je možné mít obrázky jak veřejné, tedy dostupné všem, tak i ty privátní a využívat službu jako osobní/rodinné album, pro Frogr toto nastavení není cizí a lehce si s ním poradí. Obrázkům je možné přímo z rozhraní programu také přidávat titulek a popisek.

code.google.com/p/fro­gr/, 0.3, GPLv3

Sbmanager

V tomto případě možná potěším majitelé iPhonů/iPodů Touch, Sbmanager je jednoúčelová aplikace pro organizaci matice ikon na těchto přístrojích přímo z linuxového prostředí. Organizace probíhá obdobně jako na skutečném přístroji, a sice pomocí drag&drop, podporováno je i přemisťování ikon do složek. V náhledu se zobrazují animace využívající knihovnu Clutter a k vidění je i aktuální čas spolu se stavem baterie.

cgit.sukimashi­ta.com/sbmana­ger.git/, – , GPLv2

Gdocs Mount GTK

Pokud vlastníte google účet a navíc si platíte za větší úložiště, možná vás napadlo synchronizovat své dokumenty s Google Docs, samotná služba tuto možnost nenabízí a tak nezbývá než sáhnout po aplikaci třetí strany. Jednou z možností jak toho dosáhnout může být program Gdocs Mount GTK, který umí připojit úložiště jako adresář. Potřeba je jen vyplnit e-mail a heslo. Balík je připraven pouze pro Ubuntu 10.04, ale jak připomíná autor, nebude těžké si aplikaci zkompilovat pro svou distribuci.

doctormo.org/2010/07/20­/google-doc-mount/, 1.2, GPL

LibreCAD

LibreCAD, dříve CADuntu je postaven na komunitní verzi QCadu, byl naportován do Qt4 a je schopný běžet na všech třech nejznámějších operačních systémech. Pokud znáte QCad, není třeba nic představovat, v opačném případě – jedná se o jednoduchý a intuitivní 2D CAD kreslící program. Lze s ním kreslit jak jednoduché diagramy a schémata až po plány budov. Nyní se nachází ve stádiu 4 beta verze.

root_podpora

www.librecad.or­g/, beta4, GPL

Blbinka

Nezapomeňte na novoroční předsevzetí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.