Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 9. 2010)

29. 9. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se budeme společně procházet RSS kanály, podíváme se jak si usnadnit řízení větších projektů, poté nakoukneme do oblasti digitální fotografie a na závěr budeme ve velkém spravovat hudební galerii. Nebude chybět ani blbinka.

Naufrago!

RSS kanály vládnou světem. Spousta služeb už ani nenabízí notifikaci nových zpráv e-mailem. Přesto mi přijde, že výběr RSS čteček ve světě otevřeného softwaru není zase tak velký. Pojďme se podívat na jednu novinku. Zajímavá alternativa k projektu Liferea je Naufrago!. Tato malá a rychlá aplikace má jednu zásadní výhodu – při stahování feedu rovnou natáhne i obrázky, zprávy pak lze číst i offline. Pro někoho může být výhoda i to, že Nafrago! je napsáno v Pythonu. A co Vy? Používáte RSS? A jakou aplikaci používáte na čtení?

sourceforge.net/pro­jects/naufrago/, 0.2, GPL

Achievo

Achievo je webový nástroj pro řízení projektů s cílem stát se jednou kompletním ERP nástrojem. U projektů můžete sledovat časy, které různé úkoly spotřebovávají, seznam úkolů, metriky, plánovač a mnohem více. Chvíli by trvalo, než bychom prošli kompletní seznam funkcí. Doporučuji raději kouknout na živé demo, kde si dokonce můžete vyzkoušet různé role. Dodám jen, že Achievo je napsané v PHP.

www.achievo.org, 1.4.5, GPL

GTKRawGallery

GTKRawGallery je nástroj pro úpravu RAW digitálních fotek. Pochopitelně umí procházení a tagování galerie, co je mnohem více zajímavé je práce s 16bitovou hloubkou a pre-processing fotek. Pod kapotou využívá známých nástrojů jako ImageMagick, Dcraw a ExifTool. Implementační jazyk je Python, grafické rozhraní GTK₊.

sourceforge.net/pro­jects/gtkrawga­llery/, 0.9.6, GPL.

Kid3

Kid3 je nástroj usnadňující údržbu hudební galerie. Umí editovat ID3 tagy formátů MP3, Ogg/Vorbis, FLAC, MPC, MP4/AAC, Speex, WAV a pár dalších. Potěší hromadné změny, schopnost vygenerovat tagy podle názvů souborů, export do CSV/HTML/XML a generování playlistů. Na domovské stránce projektu najdete i uživatelský manuál.

CS24_early


kid3.sourcefor­ge.net, 1.5, GPL,

Blbinka

Ne vždy se vyplatí dlouho přemýšlet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.