Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 10. 2012)

3. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. V dnešní sklizni jsou k nalezení hned dva programovací jazyky, nástroj umožňující na základě přednastavené akce vyvolat reakci a nástroj pro vytvoření animovaného obrázku GIF z videa. Jako je zvykem, v závěru nás čeká veselá blbinka.

io

Mnozí pod tímto názvem vidí jednoduše vstupy a výstupy, jiní si I/O spojí s dobře známou konferencí, takto jednoduše se ale jmenuje i programovací jazyk, který rozhodně stojí za povšimnutí. Jde o prototypově zaměřený jazyk svou povahou kombinující vlastnosti Smalltalku (všechny hodnoty jsou objekty, všechny zprávy jsou dynamické), jazyku Self (prototypy) nebo LISP (program je modifikovatelný za jeho běhu) a dalších. Za zmínku stojí také malá VM, která se vejde přibližně do 10k a je možné jich nechat běžet více v jednom procesu (multi-state). Jazyk je přenositelný a dostupný pro řadu OS včetně Linuxu, variací BSD, Windows a OS X. 

iolanguage.com/, 2012.07.02, BSD

NULLC

U programovacích jazyků se ještě pozdržím, NULLC je „C-like“ jazyk podporující vlastnosti jako přetížení operátorů pro porovnání řetězců, iterací nad nimi a spousta dalších. Více v podrobné specifikaci. Samozřejmostí je i JIT kompilace a VM. Vše velice rychlé a pod svobodnou licencí MIT. Za tipy na programovací jazyky patří dík Janu Pacnerovi.

code.google.com/p/nullc/, 0.9, MIT

Cuttlefish

Cuttlefish je nástroj pro automatizaci různých procesů na základě přednastavených podnětů. Mezi podněty může patřit připojení/odpojení notebooku do sítě, bluetooth zařízení nebo USB zařízení a další. Akcí na tyto podněty může být taktéž nespočet, od řízení hardwaru jako odpojení bezdrátových sítí nebo vypnutí počítače až po změnu tapety plochy. Možnosti využití jsou široké, je tak na každém, jakou kombinaci podnětu a akce zvolí, jsou samozřejmě volně kombinovatelné.

launchpad.net/cuttlefish, 12.08, GPLv3

Video 2 Gif

Na internetu a sociálních sítích se povaluje nespočet animací v gif formátu, přestože je svázán mnoha omezeními, pořád je v určitých situacích video převézt do gif formátu výhodnější. Zpravidla tam, kde se jedná o krátkou sekvenci, zvuk nehraje důležitou roli a je potřeba zajistit velkou přenositelnost a jednoduchost. Převod lze provézt mnoha způsoby, např. ručně pomocí GIMPu. Lorenzo z atareao.es však naprogramoval jednoúčelový nástroj, který požadovanou animaci pomocí mplayeru vytvoří automaticky. Nastavení není mnoho, stačí vybrat část videa, velikost a počet snímků za vteřinu. Ke stažení je jak verze ve španělštině, tak i modifikovaná verze v angličtině

root_podpora

www.atareao.es, GPLv2

Blbinka

Old School vs. New School…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.