Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 11. 2010)

3. 11. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes se společně podíváme na velice zajímavý klient pro Twitter, jednoduchý prohlížeč obrázků, hudební přehrávač s důrazem na obrázky alb a také na multiplatformní editor a správce poznámek. Na závěr nebude chybět oblíbená blbinka.

Hotot

Twitter klientů je jako máku, není ale sporu, že Hotot z řady poměrně vystupuje.  Je založen na GTK2 a Webkitu, napsán je pomocí Pythonu. To co ho ale odlišuje, je jeho grafické rozhraní, je velice pěkné a animované. Animace připomínají spíše rozhraní z chytrých mobilů a nijak neruší. Trochu škoda je, že vzhled není zrovna systémový, lze tedy pozorovat odlišná tlačítka, scrollbar apod. I pokud nebude bráno v potaz poměrně inovativní rozhraní, jako twitter klient poslouží Hotot na jedničku. Jsou mu vlastní nejen předpokládané „funkce“ jako přeposlané zprávy a zprávy přímé, umí na twitteru vyhledávat, přidat uživatele ke sledování a mnoho dalšího. Jsou podporovány doplňky, v základní instalaci tak najdeme třeba náhledy obrázků a videí přímo z klienta nebo přidání geolokační značky. Přestože se jedná o alpha verzi, chová se svižně a stabilně.

hotot.org, 0.9.9, GPLv3

Viewnior

Viewnior je jednoduchý a rychlý prohlížeč obrázků s integrací do prostředí Gnome. Mimo základní operace jako samotné prohlížení a přibližování obrázků je umí ořezávat, zrcadlit nebo pracovat v režimu na celou obrazovku a pouštět prezentace. Potěšit může také podpora formátu gif, a to nejen ve smyslu, že obrázek otevře a je statický, ale také spouští animaci (snímky). Je napsán v C pod GPLv3 a pokud se vám zdá, že se podobá výchozímu prohlížeči v Gnome, není to náhoda, inspiruje se totiž právě Eye of GNOME.

xsisqox.github­.com/Viewnior/in­dex.html, 1.0, GPLv3

YaRock

Pokud Vám Amarok připadá přeplněný funkcemi a překombinovaný rozhraním které nevyužíváte, můžete vyzkoušet YaRock. YaRock je jednoduchý přehrávač pro Qt napsaný v C++ a je navržen s ohledem na přehlednost a elegantnost. Neočekávejte pokročilé funkce, to základní jako vyhledávání, playlisty a řazení podle interpreta, alba nebo žánru však nabídne. Tento přehrávač si libuje v obrázcích alb (cover art), tyto obrázky stahuje z Last.fm, což je správná volba, protože je ve většině případů schopen obrázek opravdu najít. Přehrávač vyžaduje libqt4-dev, libphonon-dev a libtag1-dev.

qt-apps.org/, 0.0.28, GPL

nts

Nts je akronym k note taking simplified. Jedná se o program pro jednoduché zapisování a organizování poznámek. Poznámky je možné řadit do stromové struktury, což přispívá k větší přehlednosti. Do poznámek je možné vkládat tagy a následně podle těchto tagů filtrovat/vyh­ledávat. Program je nejen grafický, tedy s GUI, ale taky pro příkazovou řádku. Používat interní prohlížen není nutností, je možné poznámky samozřejmě jak prohlížet, tak upravovat ve vašem oblíbeném editoru. Autor poukazuje také na plnou podporu unicode, což nejeden uživatel jistě ocení. Používat jej můžete jak na Mac OS X a Windows, tak na linuxových OS, je tedy multiplatformní­. Ukázky a jednoduchou nápovědu najdete na domovských stránkách.

CS24_early

www.duke.edu/~dgra­ham/NTS/, 52, GPLv3

Blbinka

Překlady se ne vždy povedou…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.