Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 4. 2013)

3. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes ve sklizni najdete opravdu minimalistický multimediální přehrávač, jednoduchý bitmapový procesor nebo pokročilý emulátor terminálu a šikovného správce úloh. V závěru narazíte na blbinku, která se tentokrát bude týkat vaší klávesnice.

Snappy

Snappy je jeden z mnoha multimediálních přehrávačů postavených nad frameworkem gstreamer. Funkcemi rozhodně neohromí, ale ani žádnou podstatnou nepostrádá. Zvládá titulky, otevření média prostým přetažením na okno přehrávače nebo pokračování v místě předešlého ukončení přehrávání. Zaujmout může minimalistickým vzhledem zapadajícím spíše do prostředí GNOME třetí generace. Pokud by ani tak střídmě vypadající přehrávač nestačil, je možné s poslední verzí video přehrávat zcela bez uživatelského rozhraní.

projects.gnome.org/snappy/, 0.3, GPLv3

PhotoFiltre LX

Učit se pracovat v programu GIMP kvůli ořezu fotografie a dalším základním úkonům by bylo asi kontraproduktivní. PhotoFiltre LX nabízí jednoduché rozhraní se základními nástroji a přidává navíc řadu automatických filtrů. Fotograf nebo grafik po takovém nástroji sáhne stěží, pro základní malování a ořez by ovšem mohl stačit. PhotoFiltre LX se stále vyvíjen a dá se očekávat, že budou přibývat i pokročilejší funkce.

www.photofiltre-lx.org/, 0.0.6.0, GPLv3

Terminology

Terminology je pro naprosté terminátory, zkrátka pro ty, co v terminálu tráví hodně času a rádi by si pobyt v něm nějak zpříjemnili. Krom běžných funkcí tak najdete v tomto emulátoru například podporu pozadí v podobě bitmapy, vektoru, nebo dokonce animovaného GIFu. Po podpoře různých pozadí přichází také podpora témat. Ve volném čase není problém si pustit v Terminology nějaký ten film. V pozadí tohoto projektu stojí prostředí Enlightenment, další vlastnosti a především vzhled terminálu je možné shlédnout na vyčerpávajícím videu popisujícím nejnovější verzi tohoto emulátoru terminálu. Licenci mají vývojáři vlastní, její znění je přibaleno v souboru COPYING.

www.enlightenment.org/p.php?p=a­bout/terminology, 0.3

Procexp

Procexp je pokročilý správce úloh vhodný ke sledování procesů, využití CPU a paměti. Grafické zobrazení v čase je možné sledovat nejen celkové, ale také pro každý proces zvlášť. Samozřejmostí je řízení procesů, nastavování priorit apod. U vícejádrových procesorů je dále možné nastavit preferované jádro, případně jádra (pokud existuje podpora ze strany aplikace samotné). K dispozici jsou připravené balíky deb, rpm a zdrojové kódy.

sourceforge.net/apps/medi­awiki/procexp/, 1.5, GPLv2

CS24_early

Blbinka

A co máte na klávese Super vy?

Za objevení blbinky děkuji čtenáři Jaroslavovi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.