Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 8. 2022): úprava PDF a klient pro YouTube

3. 8. 2022
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si zobrazíme text přehrávané skladby na ploše, zkomprimujeme si obrázky, spojíme dohromady PDF dokumenty a přehrajeme si v soukromí videa z YouTube.

Sunamu

Desktopový nástroj, který zobrazuje právě přehrávanou skladbu na ploše. Kromě názvu písně dokáže v reálném čase zobrazovat i její text. Umí takto spolupracovat se všemu přehrávači kompatibilními s MPRIS jako je například Spotify, Rhythmbox, VLC nebo Elisa. Přehrávání skladeb lze přes něj i pohodlně ovládat. Umí běžet jako samostatná aplikace ve vlastním okně a stejně tak jako widget na ploše.

github.com/NyaomiDEV/Sunamu, 2.0.0

Curtail

V Pythonu napsaný otevřený nástroj určený k bezztrátové kompresi obrázků.Využívá knihovny OptiPNG, pngquant a Jpegoptim, ke kterým pak přidává jednoduché grafické rozhraní.Podporuje kompresi formátů PNG, JPG a WEBP. Umožňuje i odstranění metadat z obrázků a přepsání původního souboru. Je to jednoduchá aplikace, která umí redukovat velikost obrázku, aniž by snížila jeho kvalitu.

flathub.org/apps/details/com­.github.huluti.Curtail, 1­.3.1

PDF Stitcher

Pokud máte více PDF souborů a potřebujete je sloučit dohromady, je tento otevřený multiplatformní software akorát pro vás. Má jednoduché grafické rozhraní, ve kterém si můžete navolit, které soubory a případně i které stránky chcete spojit do výsledného souboru. Kromě toho nabízí také možnost ořezání stránek, přidání okrajů, vkládání prázdných stránek, rotaci stránek a spoustu dalších funkcí.

www.pdfstitcher.org, 0.7.1

FreeTube

YouTube je nejpoužívanější platforma pro sdílení videa dnešní doby, jejíž slabinou je ne příliš dobrá ochrana soukromí uživatelů. Právě proto vznikl projekt FreeTube, který si dal za cíl vytvořit klienta pro přehrávání videí z této platformy zohledňujícího právě tento aspekt. Tento klient veškerá data o historii, odběrech nebo oblíbených kanálech ukládá pouze lokálně. Videa z YouTube si tak můžete pouštět stejně pohodlně jako z prohlížeče, aniž by vás u toho někdo sledoval.

freetubeapp.io, 0.16.0

UX DAy - tip 2

Blbinka

Když utratíte spoustu peněz v mikrotransakcích na vylepšení své herní postavy, tak očekáváte lepší herní zážitky. Ale nic se nemá přehánět.

Printscreeny v textu pořídila redakce Root.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.