Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (30. 1. 2013)

30. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes sklidíme kancelářský balíček Calligra, spojíme pár obvodů v TKGate, koukneme se na tagy v audio souborech a vytvoříme skript, který nám nainstaluje potřebný software. To se hodí po čisté instalaci systému. Jako vždy nesmí chybět ani blbinka.

Calligra 2.5

Pokud vám tradiční kancelářské balíčky nevyhovují, můžete zkusit poněkud zapadlou Calligru 2.5. Obsahuje vše, co byste mohli při své tvůrčí kancelářské činnosti potřebovat, od textového editoru po aplikaci na tvorbu prezentací. Calligra má velmi příjemné a moderně vypadající uživatelské prostředí. Ovšem velkou nevýhodou je málo formátů, do nichž můžete vaše výtvory exportovat. To může být u Calligry největší překážkou, protože ne všechny rozšířené kancelářské balíky jsou v základu kompatibilní s formátem OpenDocument.

Softwarová sklizeň (30. 1. 2013) - obrázky

calligra.org/, 2.5

TKGate

TKGate se hodí na simulaci a návrh digitálních obvodů řízených simulací. Je prospěšný nejen ve výuce, ale i praxi. Grafické zpracování je strohé a vsází spíše na funkčnost a přehlednost. Návrh obvodu si lze vytisknout. TKGate v sobě obsahuje i několik návodů, které vám seznámení s programem alespoň trochu ulehčí.

Softwarová sklizeň (30. 1. 2013) - obrázky

tkgate.org/, 1.8.7

MediaInfo

Takové písničky, pokud se nejedná o špatně zpirátěnou skladbu, obsahují jméno interpreta, album a pár dalších pro někoho nepodstatných informací. MediaInfo neslouží k ničemu jinému, než k zobrazení těchto technických informací a tagů. Velkou škodou je, že tagy nelze v samotném programu editovat.

Softwarová sklizeň (30. 1. 2013) - obrázky

mediainfo.sourceforge.net, 0.7.52

Booster

Booster během několika kliknutími vytvoří skript, který vám bezpracně nainstaluje všechny vaše oblíbené programy. To se hodí obzvláště při přeinstalování operačního systému. Nemusíte pak jednotlivé aplikace doinstalovávat postupně. Stačí pár kliknutí a pak už jen několikaminutové čekání, až se celá procedura dokončí. S Boosterem snadno uvedete váš systém do pro vás co nejpoužitelnějšího stavu.

CS24_early

Softwarová sklizeň (30. 1. 2013) - obrázky

irajacic.com/downloads/, 1.1

Blbinka

EVE Online už bohužel nemá nativní linuxový klient, ale i tak se můžete pokochat obrázky z obří bitvy, které se zúčastnilo několik tisíc vesmírných korábů.

Byl pro vás článek přínosný?