Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (5.1.2011)

5. 1. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

První letošní sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si vygenerujeme jednoduchý graf, uložíme soubory do „cloudu“, budeme sledovat zatížení serverů a nakonec emulátor legendárních počítačů. A určitě bychom rok nezačali bez blbinky.

Graidle

Graidle je webový nástroj sloužící k generování grafů. Podporuje hned několik formátů (nechybí ani dvojice bar a pie), poměry stran a velikost lze pochopitelně nastavit. Výstup najdete v PNG souboru. Co se týče grafické nápaditosti (design, provedení, stíny) – nečekejte žádné zázraky ani oslňující 3D formát. Grafy jsou ale zase dobře čitelné a použitelné. Na domovských stránkách se lze dočíst, že Graidle využívá i jeden z Cacti pluginů. Implementačním jazykem je zde PHP a k plnému požitku budete potřebovat ještě grafickou knihovnu GD.

sourceforge.net/pro­jects/graidle/, 0.6, GPL

S3QL

S3QL je další souborový systém z kategorie FUSE. Charakteristický je tím, že všechna data ukládá „in the cloud“, tedy nikde a zároveň všude, přesně dle dnešní módy. Kromě SFTP serverů podporuje jako úložiště i Amazon S3 a jako souborový systém nabízí pár zajímavých funkcí. A není jich málo – šifrování, komprese, deduplikace, neměnné adresáře, copy-on-write a také schopnost vypořádat se s pomalým připojením k internetu. A nebudou vám chybět ani vlastnosti, na které jste zvyklí z lokálního souborového systému – symlinky/hardlinky a plnou podporu UNIXových práv.

code.google.com/p/s3ql/, 0.29, GPLv3

Mosyloon

Mosyloon umožňuje sledovat zatížení systému přes síť. Praktické použití je například u serverů, které nemají grafické rozhraní. Na serveru se spustí serverová část, která každou sekundu loguje aktuální zatížení systému do MySQL databáze. Na jiném stroji se pak lze skrze klienta k databázi připojit a vizuálně (pomocí SDL) sledovat zatížení serveru. Existuje klient jak pro Linux, tak pro MS Windows. Serverová část je zatím k dispozici jenom pro Linux kvůli absenci příkazu „top“ ve Windows.

Projekt vznikl nedávno jako seminární práce, je dost možné, že se můžeme těšit na další nové vlastnosti. Děkuji panu Šáchovi za informace o projektu.

sourceforge.net/pro­jects/thesysmo­nitor/, 1.5 / 2.0pre, licence nezjištěna

Ep128emu

Ep128emu je precizní a také dle slov autorů projektu vysoce kvalitní emulátor Enterprise 64/128, ZX Spectrum 48/128 a Amstrad CPC 464/664/6128. K dispozici je jak pro Linux, tak pro MS Windows. Daní za kvalitní emulaci mají být zvýšené nároky na systémové prostředky. Snad to v dnešní době vícejádrových procesorů a gigových operačních pamětí nebude tak hrozné, jak to může na první přečtení znít.

root_podpora


sourceforge.net/pro­jects/ep128emu/

Blbinka

Patentováno: proces patentování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.