Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (6. 1. 2010)

6. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Je tady první středa v novém roce 2010 a s ní tradiční a oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Podíváme se na SQLite databáze, budeme mapovat pohyb auta v mapách a také odchytávat pakety na síti. K tomu jednoduchý balíčkovací systém pro Slackware Linux a nebude chybět ani blbinka.

SQLiteManager

SQLiteManager je webový nástroj pro správu SQLite databází. Napsaný je v PHP a usnadní vám operace jako úpravy tabulek (jak struktury, tak data), správu indexů, triggerů, pohledů (views) a samozřejmě také import/export dat. Zajímavou funkcí je převod dotazů z formátu MySQL do SQLite. Bohužel živé demo odkazované z domovské stránky projektu v současné době nefunguje. Snad budete mít více štěstí.

www.sqlitemanager.org, 1.2.2, GPL

OBD GPS Logger

Pokud hodně cestujete, asi už jste si pořídili GPS. Nakonec ji najdete i v kdejakém telefonu. A každé trošku lepší auto má řídící jednotku, z které lze vyčíst velké množství dat jako rychlost, otáčky motoru, zda zrychlujete či brzdíte a nejen to. Už tušíte kam mířím? OBD GPS Logger umí tato data číst a zaznamenávat. Výstup pak může být CSV tabulka dat, znázornění trasy skrz Google Maps nebo také podrobná data o tom jakým tempem jedete a kudy. A co vy, jakým způsobem využíváte GPS? Nezapomeňte se podělit v diskusi pod článkem!

gps logger

icculus.org/ob­dgpslogger/, 0.12, GPLv2

Spack

Spack je samostatný balíčkovací systém pro distribuci Slackware a její deriváty. Ušetří vám práci při psaní kódu a při tom máte plnou flexibilitu vytváření balíčků. Jen dodám, že nástroje z balíku Spack jsou napsané v BASHi.

requiescant.tux­family.org/spac­k/index.html, 2.1, MIT/X

Netsniff-ng

Netsniff-ng je vysoce výkonný „packet sniffer“ velice podobný tcpdumpu. Rozdíl je v tom, že nepoužívá zpětné volání k získání paketu, ale mapovanou paměť v jaderném prostoru bez nutnosti ji kopírovat. S výhodou jej použijete tam, kde je potřeba analyzovat pakety, měřit prostupnost sítě či ladění firewallu.

CS24_early

code.google.com/p/net­sniff-ng, 0.5.4.1, GPLv2

Blbinka

Jak by vypadalo město, kdyby to bylo AOL?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.