Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (6. 11. 2013)

6. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na program HipChat pro chatování ve skupině, pomocí skriptu pro Gimp vytvoříme fotky jako z Instagramu. Představíme si grafický hudební klient pro MPD a vytvoříme přehlednou turistickou mapu s Open Orienteering. Blbinka chybět nebude.

HipChat

HipChat je tvořen pro chatování ve skupině. Díky tomu najde uplatnění především při práci na různých týmových projektech. HipChat pečlivě uchovává historii konverzace a zaznamenává všechny poslané odkazy. Příjemným bonusem je i vytváření seznamu poslaných souborů. Pokud se někdo připojí do rozjeté konverzace, velmi rychle se v ní zorientuje. Chcete-li ale HipChat používat zdarma, musíte se omezit na chat pouhých pěti lidí ve skupině.

Softwarová sklizeň (6. 11. 2013) - obrázky k článku.

hipchat.com, 2.0.9

Lomo-Gimp

Jedná se o script do populárního grafického editoru Gimp. Díky němu můžete velmi jednoduše upravovat fotky tak, aby vypadaly jako vyfocené Polaroidem. Plugin se moc neliší od populárního Instagramu. Ihned po aplikování filtru se vám vytvoří kopie obrázku, abyste mohli výsledek srovnat s originálem.

Softwarová sklizeň (6. 11. 2013) - obrázky k článku.

lomo-gimp.berlios.de/, 0.1

Sonata

Sonata je elegantní hudební klient pro MPD. Hodí se především uživatelům, kteří si hudbu nechtějí pouštět přes textové příkazy. Uživatelské prostředí je jednoduché a každý se v něm velmi rychle zorientuje. Můžete velmi snadno pracovat s playlisty a u každé písničky se zobrazují důležité informace, včetně textu. Velkou výhodou je možnost vytvoření více profilů.

Softwarová sklizeň (6. 11. 2013) - obrázky k článku.
Zdroj: sonata.berlios.de

sonata.berlios.de/index.html, 1.6.2.1

Open Orienteering

Open Orienteering si snadno „nakreslíte“ vlastní turistickou mapu. Nepracuje se s nějakým fotorealistickým ztvárněním terénu. Hlavní je absolutní přehlednost. Díky velkému množství značek není problém, tvořit turistické mapy téměř všech oblastí. Pokud vám nevyhovuje tradiční značení objektů na mapě, lze si vytvořit vlastní a nahrát je do programu. Konečná výsledek jde exportovat do pdf nebo tradičního obrázkového formátu.

CS24_early

Softwarová sklizeň (6. 11. 2013) - obrázky k článku.

oorienteering.sourceforge.net/, 0.5.3

Blbinka

Z Lega je možné vytvořit tajemné objekty. Dokáže výtvor z téhle stavebnice přechytračit člověka?

Byl pro vás článek přínosný?