Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (7. 12. 2011)

7. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se společně podíváme, jak se staví grafický cluster, představíme si nástroj pro zálohování Linuxového desktopu, dále pomocníka pro slučování změn a nakonec nás čeká hudební improvizace. A jak jinak – vše uzavře blbinka.

GPU-SD

GPU-SD je knihovna a síťový démon oznamující informace o dostupných grafických výpočetních jednotkách do sítě pomocí ZeroConf. Tyto informace mohou sloužit např. k sestavení ad-hoc výpočetního clusteru. Napsaný je v C++ a je multiplatformní. Najít uživatelskou dokumentaci se mi nedařilo, zatím co ta programátorská je relativně obstojná. Pro příklad reálného nasazení  GPU-SD koukněte na projekt Equalizer.

www.equalizer­graphics.com/gpu-sd/API/index.html, 1.0, GPL + LGPL

Cronopete

Poslední dobou mi připadá, že Open Source software více než dříve tupě (a špatně) kopíruje části aplikací pro Mac OS X. Nemusím asi dodávat, že je to většinou hrůza, a to co vznikne, není ani prase ani pes. Cronopete je v tomto ohledu podobný a zároveň trochu jiný – snaží se být co nejvěrnější kopií Apple Time Machine, jen pro Linux. Pokud jste se s Time Machine nikdy nesetkali – zde je rychlý průlet: inteligentní, inkrementální zálohovací systém, který umí spolupracovat s vybranými aplikacemi a zálohovat / obnovovat jednotlivé objekty. Hlubší integrace s aplikacemi bohužel Cronopete chybí, nicméně vzhledem k mládí projektu ještě není třeba házet flintu do žita. Napsaný je v jazyce Vala nad GTK2 knihovnami. Graficky náročné uživatele pravděpodobně potěší „eye-candy“ při procházení záloh.

www.rastersof­t.com/programas/cro­nopete.html, 2.3.0, GPLv3

Tkdiff

Tkdiff je grafický nástroj pro sledování změn. A není to jenom GUI nad diffem, umí toho mnohem víc. Záložky sice potěší, hlavně ale umí pracovat s přímo s verzovacími systémy (AccuRev, BitKeeper, ClearCase, CVS, Git, Mercurial, Perforce, PVCS, RCS, SCCS, Subversion) a ulehčit tak slučování celých větví. Není to žádná žhavá novinka, pravděpodobně ho najdete v repozitářích vaší oblíbené distribuce.

sourceforge.net/pro­jects/tkdiff/, 4.2, GPL

Impro-Visor

Impro-Visor je nástroj pro hudebníky, jazzové hráče, kteří se chtějí zlepšit v improvizaci (sólech). Dá se využít buď jako skladatelský nástroj, nebo doprovod v dané tónině. Umí pracovat s MIDI a MusicXML soubory. A pokud vám zrovna chybí inspirace, nechte jej prostě improvizovat, třeba vás Impro-Visor překvapí.

CS24_early

www.cs.hmc.edu/~ke­ller/jazz/impro­visor/, 5.08, GPLv2

Blbinka

Configure detekuje více věcí, než byste čekali.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.