Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (7. 7. 2021)

7. 7. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si zablokujeme škodlivé stránky, podíváme se na otevřený informační systém pro zdravotnictví, vyzkoušíme klienta pro práci s AppImage kontejnery a řekneme si o multiplatformním komunikátoru.

µBlock Origin

Zásuvný modul pro webové prohlížeče, který poskytuje webový filtr. Je plně otevřený a jak už název napovídá je primárně určený k blokování závadných adres. Běží na prohlížečích Firefox, Chrome, Opera Blink, Safari, Fennec a dalších prohlížečích postavených na Chromiu. Automaticky používá veřejné seznamy škodlivých domén a k tomu si vytváří a udržuje své vlastní. 

github.com/gorhill/uBlock, 1.36.0

MyGNUHealth

Informační systém, který slouží hlavně pro vedení zdravotnických záznamů. Kromě toho umí spravovat i všechny ostatní oblasti, které se zdravotnictví týkají jako jsou provozní, právní nebo ekonomické záležitosti. Projekt je spravován neziskovou organizací GNU Solidario a v současné době je už nasazen ve veřejném zdravotnickém systému několika (hlavně rozvojových) zemí.

www.gnuhealth.org, 1.0.0

AppImageBrowser

AppImage je formát pro distribuci přenosného softwaru na Linuxu bez nutnosti práv superuživatele pro instalaci aplikací. AppImageBrowser je klient, který uživatelům zjednodušuje práci s těmito softwarovými kontejnery. Umožňuje snadné vyhledávání softwaru a jeho zařazení do kategorií, umí jednoduše upgradovat i downgradovat software a nabízí i podporu pro Linux na mobilních zařízeních.

github.com/prateekmedia/ap­pimagebrowser

Element

Multiplatformní decentralizovaná komunikační aplikace, kterou nainstalujete na počítač i na mobilní platformy. Kromě základních funkcí nabízí chatovací místnosti s koncovým šifrováním, sdílení souborů, anti-spamové funkce, integraci Meet Jitsi nebo konferenční hovory. Umí taky vytvářet mosty do jiných služeb jako jsou například Slack, Discord, IRC a další.

UX DAy - tip 2

www.element.io, 1.7.31

Blbinka

Chtěli byste mít ve svém autě internet od Elona Muska? Řešení existuje, ale policie pro něj nemá moc pochopení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.