Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (8. 12. 2010)

8. 12. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes nás čeká ukázka efektivního sdílení screenshotů, dále návod jak jednoduše pracovat se ZIP archívy, jednoúčelovka na stahování titulků a na závěr se podíváme pod pokličku stále složitějším procesorům. Nebude chybět ani blbinka.

Extended Screenshot

Extended Screenshot je nástroj pro zachytávání (části) obrazovky kombinovaný s jednoduchým editorem. Snímek tedy můžete rovnou upravit a díky další příjemné funkci přímého uploadu rovnou nahrát do Sociální Sítě ™ či diskusních fór. Odpadá tím přehazovaní mezi programy a nepřeberné množství dočasných souborů.


xscreenshot.com, 2.0, Freeware

Fuse-zip

Pokud často pracujete s ZIP archívy, podívejte se na Fuse-zip. Díky FUSE můžete po „mountnutí“ přistupovat k souborům ZIP archívu tak jak jste zvyklí u běžných souborových systémů. Podporované operace jsou kopírovaní (rozbalení), vytvoření, úprava souborů a pochopitelně navigace. Implementačním jazykem je zde C++. Kromě podpory FUSE v jádře budete potřebovat ještě knihovnu libzip. A co vy? Používáte FUSE? Znáte nějaké zajímavé moduly? Nezapomeňte se podělit v diskusi pod článkem.

code.google.com/p/fu­se-zip/, 0.2.13, LGPL

Gcap

Gcap je malá jednoúčelovka určená k stahování titulků k YouTube videím. CLI rozhraní ani nepotřebuje nápovědu – stačí jako parametr dát název videa nebo celé URL. Může vám přijít vhod jako doplněk k nekonečnému množství nástrojů stahujících videa. Dodám jen, že Gcap je napsaný v Perlu.

code.google.com/p/gcap/, 0.0.5, GPLv3

Likwid

Likwid je sada nízkoúrovňových nástrojů umožňující číst data přímo z procesoru včetně topologie, výkonových čítačů či informace o cache. Dále v balení najdete nástroje pro benchmarkování či nastavení afinity procesů. Podrobný popis nástrojů včetně ukázek výstupu najdete na projektové wiki.

CS24_early

code.google.com/p/lik­wid/, 2.1, GPLv2

Blbinka

Když se hraní bere vážně …

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.