Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (9. 12. 2009)

9. 12. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dneska se společně podíváme na proxy, co zakazuje vybraný obsah, ale zakazuje jenom trošku. Pak se podíváme jak na detekci hardware nezávisle na OS a na statistiku IRC logů. A na závěr se podíváme na SPZky našich německých sousedů.

SquidTL

SquidTL je nadstavba nad proxy serverem Squid. SquidTL vám umožní omezit  vaše uživatele v tom, kolikrát mohou za hodinu použijí daný web. Takže pokud máte pocit že vaši zaměstnanci stráví příliš času na kecy.roumen.cz a přitom jste humanista a nechcete ho úplně zakázat, tak si vytvoříte pravidlo, že v pondělí až pátek v pracovní době je možné poslat jenom 20 požadavků, jindy neomezeně. Pravidla je možno konstruovat regulárními výrazy a pokud uživatel překročí povolenou hranici, je přesměrován na vybranou stránku a tato skutečnost je zalogována. SquidTL přichází s jednoduchým administrativním webovým rozhraním v PHP. SquidTL samotný je napsán v céčku.

Sklizen-2009-12-09

www.zerozone.it/…nux/SquidTL/, GPLv2, 0.0.3

Hardware Detection Tool

HDT (Hardware Detection Tool) je nástroj na detekci hardware. Jeho hlavní výhodou je, že je nezávislý na OS. Běží totiž v SysLinux (to je taková ta věcička, co se typicky používá pro PXE menu). Takže do HDT můžete jednoduše nabootovat z PXE, Grubu nebo z vaší USB klíčenky a zjistit stav hardware bez nutnosti bootovat cokoliv většího. Umí zjišťovat takové ty základní věci – jaký máte CPU, paměť, desku… Většinou ekvivalent dmidecode. Ale některé věci jsou příjemné. Například odhad toho, jaké moduly budete v Linuxu potřebovat pro běh vašeho hardware. K dispozici je TUI (viz screenshot) anebo příkazová řádka s příkazy typu „cpu; show;“

Sklizen-2009-12-09

hdt-project.org/, BSD License, GPL,0.3.6

Superseriousstats

Superseriousstats (Sss) je program, který umí vygenerovat zajímavé statistiky z IRC logu. Počínaje těmi zajímavými (kdy je na kanálu největší provoz, v kterou dobu se tam objevují jednotliví uživatelé), přes zamyšleníhodné (největší monology, nejvíce otázek) až po úplně úsměvné (nejvíce použitých vykřičníků, nejvíce smajlíků). Program je napsaný v PHP a z pro mě záhadného důvodu trvá na verzi 5.3, když jsem tu kontrolu odstranil (neb PHP 5.3 nemám), tak to jelo také. Teda skoro. Všechny logy, co mám, jsou buď z dirc proxy nebo z Kaffeine. Ovšem Sss umí zpracovat logy „jenom“ z eggdrop (irc bot) nebo iirc (irc klient pro konzoli). Naštěstí ty parsery jsou napsané docela rozumně a koukal jsem, že nebude problém si napsat vlastní parser.

Sklizen-2009-12-09

code.google.com/p/su­perseriousstat­s/, ISC, 1.1.14

CS24_early

RS-Kennzeichen

U nás jsou SPZky určeny jenom krajem (a ani to neplatí úplně přesně). Německo je ovšem rozparcelováno docela na jemno. Mno a pokud by vás někdy zajímalo, odkud je nějaké německé auto, tak se vám bude hodit aplikace RS-Kennzeichen, která vám to prozradí. Jedná se o aplikaci nad J2ME, takže krásně běhá v telefonu.

Sklizen-2009-12-09

www.beisteiners.de/…zeichen.html, GPLv2, 1.0.3


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.