Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (9. 2. 2011)

9. 2. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Tentokrát si ukážeme zajímavý koncept hudebního přehrávače, mocný souborový manažer, jednoduchý skript pro automatické stažení obrázků alb a vrátíme se do dětských let s Lego konstruktérem. Samozřejmě nebude chybět blbinka.

TagPlayer

Dá se říct, že TagPlayer je lokální Last.fm. Použije totiž hudbu na disku, ale pro její přehrávání využije tagů (popisky hudby) z Last.fm. Dále už následuje samotné přehrávání, přístup k databázi hudby je odlišný, přehrávač nenabízí výběr hudby pomocí zvolení autora, alba apod., ale pomocí volby žánru hudby. Je možné vybrat více než jeden žánr a seznam skladeb tak rozšířit. Pro nenáročné přehrávání se TagPlayer jeví jako ideální, protože po započetí přehrávání již neklade žádné nároky na obsluhu (samozřejmě za předpokladu, že máte dostatek hudby daného žánru). Někteří můžou namítat, že stejného efektu lze dosáhnout s průměrným přehrávačem, kde je možné přehrávat skladby podle žánru. Ano, kámen úrazu ovšem tkví v často chybějících popiscích žánru daného alba, s čímž se v případě velké databáze Last.fm dá setkat jen ojediněle. Přehrávač nemá takřka žádnou jinou funkci, což nemusí být nutně na škodu, je ale možné, že tato „funkční chudobnost“ je způsobena ranou fází vývoje a odlišné typy vyhledávání z Last.fm přibudou. 

launchpad.net/tag­player, 0.2.05, LGPLv3

Double Commander

Už z názvu je patrné, že v tomto případě jde o dvoupanelový souborový manažer. Souborových manažerů je i pro linuxové systémy docela hodně, Double Commander ale určitě nezůstává pozadu a má co nabídnout. Klíčové vlastnosti vystavené na domovské stránce programu jsou toho ostatně důkazem. Hodně uživatelů stojících napůl cesty mezi operačními systémy jistě potěší multiplatformnost tohoto souborového manažeru. Některé další neméně důležité vlastnosti a funkce jsou shrnuty v seznamu. 

  • operace běží na pozadí
  • možnost hromadného přejmenování souborů
  • uživatelské rozhraní využívající výhod tabů (karet)
  • integrovaný textový editor (zvýraznění syntaxe)
  • práce s archivy (např. vkládání souborů do archivů), podporovány ZIP, TAR GZ, TGZ, LZMA, BZ2, RPM, CPIO, DEB, RAR
  • podpora pluginů Total Commanderu (WCX, WDX a WLX)

doublecmd.sou­rceforge.net/, 0.4.5.2Beta, GPLv2

Cover Art Downloader

Cover Art Downloader je malý, ale užitečný Python skript. Umí automaticky, podle ID3 tagů, stáhnout obrázky alb všech mp3 hudebních souborů ve složkách i podsložkách. Jako zdroj obrázků byl zvolen vyhledávač Google, takže pravděpodobnost nálezu obrázku i „exotičtějších“ alb je nejméně vysoká. Skriptu je možné přidat parametr a ovlivnit tak třeba  rozlišení nebo formát stahovaného obrázku. Skript je zcela textový, ale není se třeba obávat složitosti příkazů.
Základní příkazy pro stažení všech obrázků ve složce s hudbou jsou následující:

./coverlovin.py "/cesta/ke/složce/s/mp3s"

Výpis možných parametrů lze získat prostým spuštěním skriptu v terminálu bez parametrů:

./coverlovin.py

launchpad.net/co­verlovin, 1.01, GPLv3 

Konstruktor

Konstruktor je Lego CAD systém založený na LDraw. S Konstruktorem si tak lze zavzpomínat na doby dávno minulé a ve virtuálním „pokojíčku“ sestrojit téměř cokoli. Výhodou je, že virtuální Lego není omezující počtem ani barvou dílů. Upotřebení tohoto CAD systému je na každém uživateli, lze si tak zdokumentovat skutečná – již vytvořená díla, navrhovat a podle návrhu následně sestrojovat skutečné modely apod. Skutečnou třešničkou na pomyslném dortu je možnost modely animovat.

root_podpora

konstruktor.in­flux.kr/, 0.9.0-beta1, GPLv2

Blbinka

Obrátit se na technickou podporu v nesnázích nemusí vždy vést k bezbolestnému řešení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.