Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (9. 6. 2010)

9. 6. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Začneme tvorbou vizitek, podíváme se, jak jednoduše stahovat videa z webu, následuje univerzální nástroj pro distribuci dokumentů, Python modul pro skenování portů a na závěr nástroj pro kontrolu certifikátů. Nebude chybět ani blbinka.

GLabels

GLabels je klikátko pro tvorbu (nejenom) vizitek. Není to žádná novinka, zmapovaná historie sahá až do srpna roku 2001. Za 9 let se vyvinul do efektivního nástroje s řadou pokročilých funkcí bez těžkopádnosti vlastní „enterprise“ konkurentům. Formátování textu, manipulace s grafikou, šablony pro tisk různých formátů – to asi nikoho neohromí. Zajímavou vlastností je tvorba a manipulace s slušnou řádkou formátů čárových kódů. Za zmínku stojí i asistent nových šablon, a to včetně formátů pro CD/DVD (včetně „vizitkového“ tvaru) a všemožných obdélníkových tvarů s možností zakulacení rohů. Troufám si tvrdit, že gLabels strčí do kapsy řadu komerčních alternativ, přitom jej již chvíli najdete v repozitářích své oblíbené distribuce. A co vy? Jaké nástroje používáte pro tvorbu popisků a nálepek? Nezapomeňte se podělit v diskusi pod článkem!

glabels.org, 2.3.0, GPL

Video DownloadHelper

Byť domovská stránka Video DownloadHelper vypadá jako nepovedená reklama, jedná se o kvalitní doplněk. Jeho úkolem je zjednodušit stahovaní videí z populárních serverů jako YouTube. Podporuje více formátů (můžete si vybrat, v jaké kvalitě chcete stahovat), titulky, integraci s ffmpeg pro transkódování videa a hlavně nabízí podporu stovek webů.


www.downloadhel­per.net, 4.7.3, nezjištěno

Dove

Dove je nástroj usnadňující distribuci dokumentů. Funguje jako abstrakční vrstva nad protokoly SFTP, FTPS, SMB, WebDAV a pochopitelně e-mail. Dove běží trvale jako server a pomocí konfigurace (XML souborů) se rozhoduje, jakým kanálem dokumenty distribuovat. Dodám jen, že napsaný je v Javě a pokud se rozhodnete jej vyzkoušet, připravte si své technické dovednosti. Existuje sice quickstart manuál, ale kromě základů práce s Dove vám toho moc neprozradí. Na druhou stranu je projekt hodně čerstvý, uvidíme, kam se posune během následujících dnů a týdnů.

doveman.source­forge.net, 0.0.2, LGPL

Python-nmap

Jak název napovídá, Python-nmap je modul pro jazyk Python. S nmap-em pak pracujete v Python (relativně) nativně a jednoduše. Alespoň v porovnání s alternativou spouštění externích procesů a parsování výstupu. Součástí balení jsou i příklady použití. Jádro modulu je cca 17 Kb Python kódu, není tedy problém kouknout, co se děje pod kapotou.

xael.org/norman/pyt­hon/python-nmap/, 0.1.3, GPLv3

Check_SSL_cert

Check_SSL_cert je plugin pro monitorovací systém Nagios. Kontroluje, zda X.509 certifikát prezentovaný serverem splňuje zadané podmínky jako datum platnosti, podpis certifikační autority a další vlastnosti certifikátu. Podporuje TLS, lze jej tedy využít nejen pro kontrolu webových serverů, ale i pro poštovní či FTP servery. Přepínače a instrukce pro instalaci najdete na domovské stránce projektu.

CS24_early

trac.id.ethz.ch/pro­jects/nagios_plu­gins/wiki/chec­k_ssl_cert, 1.5.0, GPLv2

Blbinka

Příběhy blbosti, hrůzy a smíchu jsou perfektním příkladem toho, že zkušenost je prostě nepřenositelná. Máte taky zajímavý horrorový příběh?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.