Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (9. 8. 2000)

9. 8. 2000
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) Open Source softwaru.

Pondělí 7. 8.
Boom sítí pro sdílení a výměnu dat odstartoval Napster, později přibyla Gnutella, FreeNet, JungleMonkey a mnoho dalších. Dnes skoro nemine týden, aby se nespustil nějaký další podobný systém, ovšem otázkou zůstává, zda přinášejí také něco nového. Poměrně inovativní se zdá být síť Mojo Nation, která do hry vnáší nový prvek, a tím je imaginární měna Mojo. Systém získávání a uplatňování Mojo zde nebudu rozebírat, zájemci nechť se podívají třeba sem. Podstatné pro Sklizeň je, že na světě je nová verze klientské aplikace šířené podle pravidel licence LGPL.
Logická hra Reversi je dalším z „evergreenů“ počítačové herní scény. Její poměrně jednoduchá pravidla a grafická nenáročnost z ní činí oblíbený programátorský úkol, a tak ji najdeme na většině platforem. Například já jsem se s ní poprvé setkal v éře „péemdéček“ a od té doby jsem viděl desítky implementací (tu poslední v mém mobilu :). Jednou z možností, jak si Reversi (občas se tato hra vyskytuje také pod názvem Othello) zahrát v Linuxu, je zatím nejnovější přírůstek jménem xreversi.
Objevila se další, již pátá betaverze Apache 2.0. Převážně pouze odstraňuje různé chybičky starších verzí.
Stahovat rychleji, to je stálé přání snad všech uživatelů Internetu (i Ti, kdo mají přístup třeba k 64kbps lince, pošilhávají po 128 nebo 256kbps, jen se přiznejte :). Program, který vám může sen o vyšších rychlostech splnit, se jmenuje ProZilla. Vychází z předpokladu, že ne vždy se podaří při stahování využít naplno kapacitu linky a tak rovnou otevírá několik souběžných spojení, přičemž v každém z nich se stahuje určitá část požadovaného souboru. ProZilla podporuje FTP i HTTP a dokáže ve stahování pokračovat v případě přerušení spojení atd. Je ovšem otázkou, jak moc bude tato metoda urychlování stahování efektivní na běžných pomalých linkách.

Neděle 6. 8.
Každý, kdo občas zjišťuje informace z whois serverů, jistě ví, že ne vše lze zjistit z jediného serveru. Dejme tomu údaje o IP adresách přidělených pro Evropu musíte zjišťovat na jiném serveru, než údaje o adresách z Asie či Ameriky. Pokud netušíte, z jaké oblasti bude IP adresa, kterou chcete zkoumat, nezbývá vám, než se dotazovat všech serverů. A právě toto za vás udělá skript wi. Jeho nevýhodou je, že seznam whois serverů je uveden natvrdo v programu, takže k přidání dalších musíte vědět alespoň něco málo o Perlu.
Dalším pokusem o vytvoření grafického souborového manažeru je projekt ls -l. Zatím nabízí jenom základní funkčnost, ale jedna věc je na něm přeci jenom zajímavá. Používá totiž vlastní grafický toolkit, závislý pouze na Xlib, takže program by měl být slušně rychlý a mít malé paměťové nároky.
Pro milovníky hry v šach je určen program Chessy. Je to grafické rozhraní k systému Internet Chess Club, který umožňuje hrát hru králů online, zkoumat a analyzovat různé partie, atd. Chessy kromě vlastního hraní umožňuje také chatování s dalšími účastníky systému. Pokud si troufnete, můžete otevřít více paralelních spojení a rozehrát klidně několik partií najednou. Program je určen pro KDE.
A ještě jedna variace na téma Reversi/Othello. Jmenuje se Qthello a název již prozrazuje, že je tato verze využívá pro GUI QT. Zajímavé je, že autoři se zaměřili zejména na počítačového protihráče, který disponuje šesti stupni „inteligence“, od náhodného výběru tahu až po hloubkovou analýzu situace. Nevím jak vás, ale mě by docela potěšilo, kdyby se konečně našla logická hra tohoto typu, kde se nedá vyhrát stále stejným postupem.

Sobota 5. 8.
FreeMind je zajímavý editor strukturovaných dat. Původně vznikl za účelem tvorby a editování tzv. Mind map, tedy jakých si zápisků v podobě, v které nám běhají hlavou, ale později se rozvinul do podoby univerzálního editoru potenciálně libovolných strukturovaných dat. O jednotlivé typy dat se starají jakési zásuvné moduly, které jsou ovšem velmi primitivní (prý okolo 100 řádek kódu), zbytek má v režii program samotný. Momentálně existují dva moduly, a to pro režim Mind map a pro prohlížení adresářové struktury (druhý jmenovaný vznikl jako pokus, co všechno modulární architektura zvládne). Zajímavé to ovšem začne být zejména až vzniknou další plánované moduly. První na řadě bude režim XML, dále pak třeba HTML či ISO Topic maps. FreeMind je napsán v Javě.
Program KMovisto je určen asi zejména pro chemiky a pracovníky dalších oborů, kde se pracuje s modely molekul. Dokáže totiž načítat a zobrazovat soubory ve formátu GAUSSIAN, případně je i exportovat buď do formátu POV-Ray (pro kvalitní rendering) nebo VRML (pro přímou interaktivní prezentaci na Internetu).
Jednoduchá utilitka frgpasswd jistě zpříjemní život mnoha uživatelům i systémovým administrátorům. Dokáže totiž měnit zároveň systémové heslo (/etc/shadow) a heslo pro Sambu (/etc/smbpasswd).
Přibližně stejnou funkci, jakou plní top při monitoringu procesů, má program mytop v případě sledování vytížení MySQL. Program vlastně pouze periodicky provádí dva dotazy, SHOW PROCESSLIST a SHOW STATUS, a z takto získaných hodnot pak generuje souhrnnou a přehlednou statistiku. V zásadě jde jenom o zpohodlnění práce administrátora, neboť všechny údaje prozradí MySQL ochotně každému, kdo má dostatečná oprávnění, ovšem proč se tomu bránit, že? :)

Pátek 4. 8.
A zase jeden systém a'la Napster. Jmenuje se Inoize a snaží se bránit porušování copyrightu tím, že se hudební soubory nestahují, ale pouze streamují. Mám pocit, že to je slepá cesta, a to ze tří důvodů. Jednak ani v USA ještě není tak úplně běžné připojení rychlostí nutnou k dosažení CD kvality, jednak uživatelé si obvykle nechtějí soubor půjčit na jedno přehrání, ale chtějí ho vlastnit, a do třetice, když někdo bude chtít opravdu tuto ochranu překonat, postačí podvrhnout falešný ovladač zvukovky, který bude místo přehrávání data ukládat na disk. Zkrátka marná snaha, neporušování autorských práv musí přijít zespoda, od uživatelů, nikoliv shora nějakým befelem. Jenom je třeba konzumentům připravit prostředí, v němž bude pořízení nahrávek levnější a pružnější, než koupě CD.
Název phpGroupWare velmi přesně popisuje podstatu tohoto produktu. Jde dle mého názoru o celkem pěkný systém pro pracovní skupiny, napsaný v PHP. Obsahuje plánovací kalendář (ten se mi líbil asi nejvíce), adresář, úkolovník (ToDo List :), adresář, emailového klienta a nástroj pro práci se soubory (ten by zase pro změnu snesl vylepšení). Navíc je zde možnost importu upoutávek na články z různých zpravodajských serverů, takže můžete ráno přijít do práce a mít všechno, jak se říká, pod nosem, respektive ve vašem prohlížeči. Program si můžete online vyzkoušet, ale vývojářská verze, která má být na funkce ještě bohatší, funguje bohužel jenom někdy (protože do ní průběžně programátoři zasahují a testují na ní výsledky svého snažení :).
Skript cal_up se postará, aby vaše distribuce OpenLinux od Caldery byla vždy čerstvá a svěží :). Jinak řečeno, připojí se na distribuční FTP server, zjistí, co je nového, a případně provede i update.

Čtvrtek 3. 8.
IrNET je protokol, který umožňuje provozovat TCP/IP protokol mezi dvěma zařízeními propojenými pomocí IrDA. Nemá asi cenu příliš zabíhat do technických detailů, ale podstatné je, že tento přístup obchází problém, kdy je třeba pro obyčejné PPP emulovat nad IrDA sériové rozhraní. Výsledkem je údajně výrazně vyšší propustnost, ovšem přitom se neztratí výhody PPP protokolu, jako je zabudovaná podpora autentifikace, komprese, automatická konfigurace routování atp. Navíc ještě přidává podporu multipoint konexí. Projekt IrNET for Linux-IrDA přináší protokol IrNET i na Linux, a to v podobě jaderného patche za účelem vylepšení IrDA stacku a několika modulů. Navíc je v balíčku obsažen i démon, který dokáže automaticky rozeznat příchozí spojení. Pro správnou funkci multipoint konexí je také třeba aplikovat patch na pppd.
Swm je velmi, velmi jednoduchý window manager s minimálními paměťovými nároky. Jako takový je vhodný zejména pro nevýkonné počítače, případně PDA a podobná zařízení. Nečekejte žádnou nádheru, ale tam, kde není paměti nazbyt vám stejně mnoho možností nezbývá.
Mám pocit, že her typu Street Fighter pro Linux a další un*xy mnoho neexistuje (pro ty, kdo neznají SF, připomínám, že jde o klasickou 2D mlátičku, viděnou z profilu – hry tohoto typu bývaly často k vidění i na herních automatech). To by se ale mohlo změnit, neboť vznikl linuxový port enginu KOF91. Ten totiž slouží právě k tvorbě her tohoto typu, stačí jenom vymyslet grafiku, případně zvukové efekty, poskládat to a hra je na světě.
Uživatelské rozhraní trošku jinak, tak by se dal nazvat projekt wayV. Jeho cílem je umožnit provádění jistých úkonů pomocí rozpoznávání pohybu myši. Můžete tak například spustit zvolený program kruhovitým pohybem kurzoru, přičemž náročnosti obrazce se v podstatě meze nekladou. Sami autoři uvádějí příklad, kdy Navigator spustíte nakreslením písmene N atd. Je to zajímavá myšlenka, i když se přiznám, že jsem se s něčím podobným setkal asi ve dvou různých programech a poměrně těžko jsem si na to zvykal.

CS24_early

Středa 2. 8.
I v dnešní době není zase až takový problém najít místa, kde je přístup k Internetu omezen pouze na elektronickou poštu. Pokud jste v podobné situaci a přesto by se vám občas hodilo nahlédnout do nějaké té webové stránky, můžete zkusit skript Mailbrowser. Ten přijme emailový požadavek, stáhne vybranou stránku (HTTP i FTP) a odešle ji zpět v odpovědi. Problém tohoto řešení je asi zřejmý na první pohled: potřebujete někoho „tam venku“, tedy za firewallem, kdo vám umožní tento skript provozovat. To může být velký problém, ale na druhou stranu je to asi skutečně jednodušší, než přemlouvat šéfa, aby Vás na web pustil :)
Skript nokia_phonebook slouží k výpisu obsahu adresáře na SIM kartě v mobilním telefonu Nokia. Program byl konkrétně testován s modelem Nokia 7110, ale mám takový nejasný pocit, že toto by mělo být snad standardizováno, takže není vyloučeno, že program bude fungovat i s jinými přístroji.
Pravidelní čtenáři Sklizně možná postřehli, že mám v oblibě prostředí a'la NeXTstep. Používám Window Maker, téma pro Gtk i nextstepovsky laděnou verzi knihowny Athena. A teď k tomu možná přibude ještě téma pro Javu. Jmenuje se NiceSTEP a je to soubor „Beansů“ a dialogů, které propůjčí javovým aplikacím vzhled NeXTstepu a nutno podotknouti, že výsledný dojem je velmi pozitivní.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku