Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Softwarové patenty, dějství druhé od Jan Jirsák - Nemyslím si, že je daleko doba, kdy dojde...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 4. 2004 9:34

    Jan Jirsák (neregistrovaný)

    Nemyslím si, že je daleko doba, kdy dojde k masovějšímu využití programů, které jsou schopné samy generovat kód podle potřeby (nejsem programátor, rád se nechám poučit). Docela by mě zajímalo, jak patentové právo řeší situaci, kdy akce uživatele má za následek, že "automatický programátor" schovaný v nějaké aplikaci vygeneruje patentovaný algoritmus (nikoli předem implementovaný, ale strojem vytvořený jako optimální řešení vzniklého problému). Nabízím tyto scénáře:
    1) Do vězení půjde uživatel. Měl si uvědomit, co svou zbrklou akcí způsobil. Výrobce pouze dodal program, který, na základě uživatelova požadavku, vyrobil algoritmus, na nějž je patent. Uživatel sice programovat neumí a zdroják nedostal, ale to je jeho problém.
    2) Do vězení půjde výrobce. Nemá vyvíjet takové kraviny, když stroje nemají rozum a v patentech se nevyznají. (V případě zvlášť valké škody je možno si u soudu rvát vlasy a ve stylu americké sci-fi produkce plakat: "Co jsme to stvořili!? mysleli jsme si, že jsme Bůh!")
    3) O vinu se podělí hardware a software uživatelova počítače. PCčko bude zavřeno ve vlhké kobce a dostane dvacet ran proudem. Zdrojový soubor bude przněn redundantním kódem, potom fragmentován a po částech smazán z pevného disku. (Vyhlašuji soutěž o nejkrutější trest pro program, třeba -- inkvizice = kompilace s volbou --pedantic, apod.)

  • 4. 5. 2004 14:08

    dejf (neregistrovaný)

    C je spravne! Pouze Biomat bez cukru!!

    Jo, to me taky napadlo v souvislousti s tou kachnou kolem BINA48, ten komp by byl dokonalej analyzer kodu a samozdrejme hacker/programator.

    Mimochodem,co takhle napsat masinku ktera vygeneruje VSECHEN KOD ve smyslu vsech moznych kombinaci a posle to skrze mailpipe na patentovy urad? Stalo by to za pokus...

  • 5. 5. 2004 20:15

    Jan Jirsák (neregistrovaný)

    Ale ještě by to chtělo prohnat přes nějaký "inteligentní" třídič
    ve stylu Maxwellova démona druhého stupně z Lemovy
    Kyberiády (Vřele doporučuji přečíst, nebudu tu zabírat místo).