Hlavní navigace

Source Mage GNU/Linux: instalace

20. 3. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zdroje informací o Source Mage GNU/Linux. Wiki. Bugzilla. Instalace Source Mage GNU/Linux. Instalace softwarových produktů. Sedmadvacet otázek kladených při instalaci přehrávače MPlayer. Konfigurace a instalace linuxového jádra. Distribuovaný překlad.

logo: Source Mage GNU/Linux

Zdroje informací o Source Mage GNU/Linux

Hlavním zdrojem informací o Source Mage jsou samozřejmě webové stránky distribuce. Zde jsou kromě přehledu novinek a bezpečnostních varování umístěny také odkazy na další informační zdroje.

Pro komunikaci mezi vývojáři i uživateli slouží sedm archivovaných diskusních listů (announce, admin, users, sorcery, discuss, grimoire, spell-submit), diskusní fórum a irc kanály (#sourcemage, #sourcemagefr, #sourcemagede, #grimoire-gurus, #smgl-admin) na serveru irc.freenode.net.

Wiki

Dokumentace linuxové distribuce Source Mage GNU/Linux se nachází na wiki serveru. Tvorba dokumentace je tak založena na vzájemné spolupráci vývojářů, uživatelů, ale i náhodných čtenářů. Kdokoli může vložené dokumenty libovolně editovat nebo dokonce přidávat do wiki systému dokumenty nové. Objevili jste v dokumentaci chybu nebo již neplatnou informaci? Myslíte si, že by se mělo do dokumentace něco přidat? Klikněte na „Edit this document“ a stránku „vylepšete“. Před prvním zásahem je vhodné zvládnout základní syntax systému wiki. Protože svět není dokonalý a ne všichni mají zájem na tvorbě kvalitní dokumentace, je důležité sledovat změny v celém systému, jakož i historii jednotlivých dokumentů, a důsledky různých lumpáren co nejdříve odstranit.

Bugzilla

Vývojáře lze o nalezených chybách, ale i o požadovaných nových vlastnostech informovat pomocí bugzilly. Před nahlášením „nové“ chyby je vhodné obsah bugzilly prozkoumat a ujistit se, že chyba ještě nebyla v bugzille zaevidována. Hlášení o chybě by mělo být výstižné. Vývojáře jistě potěší, pokud hlášení o chybě obsahuje také otestované řešení této chyby. Průběh oprav lze sledovat přímo v bugzille, nebo si jej lze nechat posílat elektronickou poštou.

Instalace Source Mage GNU/Linux

K instalaci systému je potřebný obraz instalačního CD. Komprimovaný obraz má velikost cca 138 MB. K instalaci tak lze použít i malé 8 cm CD. Instalační CD můžete použít také k záchraně systému, například v případech, kdy systém nelze spustit. Toho lze docílit nesprávnou konfigurací zavaděče operačního systému (lilo, grub) nebo nezačleněním důležité vlastnosti do linuxového jádra, například opomenutím podpory kořenového souborového systému nebo SCSI řadiče. V Source Mage lze toho docílit také nezačleněním podpory souborových systémů „/dev file system support (EXPERIMENTAL)“ a „Virtual memory file system support (former shm fs)“. Uživatel je na tuto nezbytnost před konfigurací linuxového jádra instalačním programem upozorněn.

Kromě klasické instalace je na wiki serveru popsána i instalace z již běžícího linuxového systému využívající příkazů chroot a rsync. Source Mage lze nejenom instalovat, ale také provozovat v „chroot“ prostředí. Toho lze využít například k testování změn v grimoire a sorcery, k spouštění „nebezpečných“ aplikací nebo k spouštění binárních aplikací, které jsou nekompatibilní se stávajícími instalovanými knihovnami.

Vlastní instalace Source Mage spočívá v zkopírování základního systému, tj. neoptimalizovaných binárních souborů, na pevný disk. Jedním z prvních kroků po instalaci by proto mělo být spuštění příkazu „sorcery rebuild“. Ten vyvolá překlad celého systému – všech instalovaných aplikací (spellů) – dle zadaných nastavení (cílový procesor, volby překladače a sestavovacího programu). Příkaz „sorcery rebuild“ je vhodné spustit před instalací dalších softwarových produktů. Jeho spuštění po instalaci například XFree86 způsobí opětovné přeložení nejenom základního systému, ale i XFree86.

Instalace softwarových produktů

Softwarové produkty, pro které byly vytvořeny spelly, lze jednoduše nainstalovat příkazem „cast jméno_spellu“. Instalace přehrávače MPlayer lze tedy docílit spuštěním příkazu „cast MPlayer“. Při instalaci spellu může být uživatel tázán na konfiguraci daného spellu. Instalace přehrávače MPlayer pokládá uživateli až 27 dotazů.

cast MPlayer

Uživatel se ale vůbec nemusí o dotazy zajímat. Nemusí je ani číst. Standardní odpovědi jsou pro běžnou instalaci vyhovující.

Konfigurace a instalace linuxového jádra

Ke konfiguraci některých spellů je využito rozhraní vytvořených v prostředí dialog. Vlastnosti spellů tak lze definovat mnohem snadněji. Typickým příkladem je spell se jménem linux, obsahující, jak vyplývá z názvu spellu, linuxové jádro.

Výběr verze linuxového jádra:
Pořadí verzí je stejné jako na webové stránce věnované linuxovému jádru.

CS24_early

Výběr verze linuxového jádra

Výběr záplat linuxového jádra:

Výběr záplat linuxového jádra

Distribuovaný překlad

Překlad zdrojových textů lze urychlit rozložením zátěže na více systémů, tj. pomocí distribuovaného překladu. V sorcery je zabudovaná podpora distribuovaného překladače distcc. Povolit distribuovaný překlad lze uvedením jmen nebo IP adres spřátelených systémů v menu sorcery (Option/Distributed compilation). Tím je také automaticky upraven počet paralelně běžících překladů (Option/ Number of „make“ Jobs). Samozřejmě lze vše nastavit pouhou editací příslušného textového souboru (/etc/sorcery/lo­cal/compile_con­fig).

Byl pro vás článek přínosný?