Hlavní navigace

Spuštěn server Jabber.cz

2. 4. 2001
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

1. 4. 2001 byl oficiálně odstartován server Jabber.cz, věnovaný open-source systému pro zasílání krátkých textových zpráv Jabber.

Praha 1/4/2001 – Dnes byly na adrese www.jabber.cz oficiálně spuštěny webové stránky věnované projektu Jabber.cz. Jejich cílem je zvýšit povědomí uživatelů o progresivním open-source systému pro zasílání krátkých textových zpráv Jabber a shromáždit skupinu vývojářů a vizionářů z České republiky a Slovenska, kteří by se chtěli podílet na jeho dalším vývoji a na vývoji rozličných jabberských klientů a aplikací. V blízké budoucnosti hodláme na doméně jabber.cz zprovoznit také první český veřejný jabberský server.

O Jabberu
Jabber je systém pro zasílání krátkých textových zpráv vymyšlený v roce 1998 Jeremie Millerem. Jabber je platformově nezávislý, založený na XML, otevřený z hlediska architektury i licence. Dnes je Jabber již ve stádiu, kdy přímo (a úspěšně) konkuruje proprietárním systémům pro „instant messaging“, jako je ICQ, AIM, MSN messenger nebo Odigo. Uživatelé dávají Jabberu přednost hlavně kvůli podpoře mnoha operačních systémů a interoperabilitě s ostatními sítěmi.

CS24_early

O iniciativě Jabber.cz
Tato nekomerční inicitativa dosud bez oficiálního statutu byla založena v březnu letošního roku z čistého nadšení technologií Jabberu. Jejím cílem je jednak informovat o Jabberu jako o alternativě ke komerčním IM programům a jednak podpořit další vývoj Jabberu v České republice a na Slovensku. V současné době je jedinou aktivitou iniciativy provoz webových stránek Jabber.cz.

Legal: Jabber je obchodní známka Jabber Inc.

Byl pro vás článek přínosný?