Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Squeak: návrat do budoucnosti (1) od Llama - hele, s timhle hruza-jazykem jsem se setkal jednou...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 2. 2004 9:22

    Llama (neregistrovaný)

    hele, s timhle hruza-jazykem jsem se setkal jednou (diky ing merunkovi) a jiz nikdy vice. Co na nem vsichni vidite? je to tak elegantni, ze o tom muzou mluvit pouze akademikove. kdyz jsem v nem psal semestralku, malem jsem vyrostl! v knihovne jsou sice miliony funkci, ale dokumentace nulova (pry je vse dokumentovane uvnitr, ale to jsem si nejak nevsiml). chapu krasu navrhu jazyka, ale bez podpory a dostatecne user-base je to k nicemu. kdyz jsem narazil na problem, nebyl mi schopen poradit NIKDO (napriklad jsem resil trivialitu - jak program zjisti rozmer vnejsich prvku okna, aby to chodilo ve win i linuxu (kde je to jinak), nevyresil). budete se muset HOOODNE snazit, abyste mi muj nazor na smalltalk poupravil

  • 9. 2. 2004 9:59

    Jakub Trávník aka jtra (neregistrovaný)

    Pleteš tak trochu do sebe dvě věci. Je dost velký rozdíl mezi jazykem a jeho implementací. Tvoje stížnost se týká čistě implementace (nevím, na kolik je oprávněná, ale předpokládám, že je). S vlastním jazykem nemá nic společného. Někdy se těžko hledá hranice, co je ještě součástí jazyka a co už jsou nezávislé knihovny, ale to na tomto faktu nic nemění. Navíc pokud jsem si správně domyslel, tak jsi pracoval s prostředím VisualWorks, které je na cvičeních pana Ing. Merunky zpravidla používáno. Zde je řeč (teda podle názvu předpokládám, že bude ač zatím byly zmíněné jen obecně platná fakta) o jiné implementaci: Squeak.

  • 9. 2. 2004 10:15

    Pavel Krčmář (neregistrovaný)

    Zase tak moc se neplete. Autor uz v uvodu pise, ze vyklad pobezi na Squeaku. Sam jsem takovy projekt ve squeaku delal do jednoho nejmenovaneho predmetu na jedne nejmenovane skole u pana Janouska :-) Dokumentace v nem opravdu moc dobra neni a nazvy metod jsou nekdy trochu zavadejici.
    Kdyz se do toho clovek ale dostane, tak par radky kodu se da vyjadrit hodne veci.

  • 9. 2. 2004 13:43

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Dneska o použitelnosti jakéhokoli jazyka rozhoduje daleko víc jeho standardní knihovna, než samotný jazyk. Samotný jazyk je vám na nic, pokud nechcete velmi mnoho času strávit psaním vlastních knihoven.

    Jazyk se neuchytí, pokud nemá dobrou knihovnu. Pokud jí tedy nějaká jiná hodně rozšířená a dobře použitelná knihovna nezasupluje.

  • 9. 2. 2004 20:34

    Jan Vrany (neregistrovaný)

    :-) Tak tak. Jinak k tem VisualWorksum - ono to ma neco do sebe. VW nejsou nic uzasneho, ale maji tri vyhody - jsou mozna neelegantni, pomale, a kdo vi jake, ale je to komercne nejpouzivanejsi smalltalk,
    takze je relativne odladeny. Kdyz prijde novacek,
    zkusi nejake zakladni refaktorovani a hned na nej vyleze debugger, protoze RB je mirne receno bugovy, tak to take nic moc. Nehlede na to, ze Merunka potrebuje krom smalltalku jeste dve veci:
    pristup do Oracle a GemStone/S - a to je problem :-)
    Ad dokumentace - cetli jste
    vsechny ty Cincomi PDF? Mam dojem, ze AppDevGuide.pdf
    ma asi 4MB a to je jen jeden z mnoha. Tam se da leccos najit. Nebo Smalltalk by Example? Imho tam je dost informaci. Ono jde imho jen o zvyk, cist smalltakove zdrojaky a pochopit to z nich...kdyz uz je nejhure.

  • 9. 2. 2004 11:12

    Divous (neregistrovaný)

    Zacatek spatny vsechno spatne. Ja jsem ty hodiny na OSU take absolvoval u tehoz pana. Ale on se to nejspise ucil jen par hodin pred tim nez to vykladal nam. Vysledkem je, ze jsem k Smalltalku skepticky stejne jako Vy. A jiz leta se te skepse nemohu zbavit.
    Treba se to povede po serii clanku na rootu....

  • 9. 2. 2004 23:47

    bart (neregistrovaný)

    hmm, zajimave jak je videt, kdo se setkal se SmallTalkem pres ing. Merunku je znej zklamany,
    ale bohuzel (nebo spise bohudik) chyba neni v ing. Merunkovi, ale v prostoru, ktery je podobnym technologiim venovan na skolach kde ing. Merunka uci. Sam jsem ve VisualWorks naprogramoval par aplikaci (pod vedenim prave ing. Merunky), stravil mnoho desitek hodin nad pochopenim celeho objektoveho programovani stylu "uplne vse je objekt". Kdyz se do toho ale dostanete, je to jako vlastnit velmi efektivni zbran. Postupem casu zacnete zjistovat, ze kod, ktery ma 10 - 15 radku se da vlastne napsat do jedineho a pak z toho teprve zacina jit mraz po zadech :) Takova mala studijni evidence behem 30 minut vcetne propojeni do databaze a odladeni....to myslim stoji za poklonu Smalltalku a objektovemu programovani vubec.

    Jinak jsem rad, ze se cas od casu takoveto zpravy
    ze sveta smalltalku objevi...dik patri autorovi...

  • 11. 2. 2004 10:15

    Michal Kara (neregistrovaný)

    Ja jsem se setkal se SmallTalkem pres ing. Merunku a zklamany jsem z nej nebyl. Prave naopak :-) Je to, pravda, docela zvlastni jazyk. Ale kdo ho pozna, prestane C++ a Jave rikat "objektove orientovany jazyk". Protoze pozna OPRAVDOVY objektove orientovany jazyk :-)))

    Jedine co mi trochu vadilo, ze snad i syntakticka kontrola se delala az pri pruchodu programu prislusnou vetvi, coz bylo ponekud neprijemne.

  • 10. 2. 2004 14:29

    Lopot (neregistrovaný)

    No měls vidět ing. Meruňku když četl Tvuj příspěvek :))) Každopádně jsem se s Tvejma pocitama ztotožňoval. Leč kdo v něčem nezačínal já jsem během semestrálky doost nadával proklínak tenhle nesmysl, ale když to mám za sebou řikám si že nebejt totálně línej a věnovat tomu ještě několik měsíců tak mám docela mocnej nástroj v ruce a určitě se v něm bude dělat spousta programů líp a snáze než v C++. Jádro pudla neni asi v tom v čem se to dělá ale jak se to dělá a bohužel zatim neni takovejchhle programovacích prostředí moc takže nemáme moc na výběr. Jo a je pravda že Smalltalk je doooosti jinej oproti všemu co jsem doposud poznal a odtuď pramenila ta nenávist všechno je jinde a jinak.