Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 4.1. do 10.1.2003

11. 1. 2003
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Šestý release candidate KDE 3.1 - Linux nyní umí "hot zálohy" - Kauza Sendo vs. Microsoft - 200 000 USD za prolomení ochrany MS Xboxu - Prohlížeč Safari od Applu na jádře Konqueroru - OpenOffice.org 1.0.1 s českou nápovědou - Jon Johansen shledán nevinným a další.

6. 1. 09:29

Zdá se, že Microsoft si opět upravil po svém jeden ze standardů. Tentokrát jde ovšem o tak elementární záležitost, jakou je navazování a ukončování TCP spojení. Cílem těchto úprav je zlepšení rychlosti při komunikaci se serverem, který si nimi poradí (což je kupodivu MS IIS). Důsledkem pak může být naopak zpomalení inicializace spojení se servery, které se chovají standardně.

mik

7. 1. 08:52

Pete White na NewsForge porovnává Red Hat 8 a SuSE 8.1 z hlediska desktopového uživatele. Vítězem je pro Peta Red Hat. Proč tomu tak je, se dozvíte v článku.

tok

7. 1. 09:04

Transmeta zahajuje prodej svého nového procesoru pro embedded zařízení. Procesor je k mání ve třech verzích – 667 MHz, 800 MHz a 933 MHz. Největšími přednostmi procesoru je jeho energetická nenáročnost a hlavně malé rozměry díky absenci chladiče, který není potřeba, protože procesor se nezahřívá tak, aby bylo nutné jej externě chladit.

tok

7. 1. 09:37

Před třemi dny oznámený šestý release candidate KDE 3.1 by měl být už doopravdy tím posledním před ostrou verzí. Ta by měla být zabalena do balíčků již 13. ledna – tedy pokud se už nic nepokazí :)

mik

7. 1. 13:40

Konce roků jsou plné všelijakých statistik. Jsou mezi nimi zajímavé i totálně nudné. Mezi zajímavé bych zařadil tu ze Siliconu, která mapuje nejlepší webové stránky podle různých kriterií. Překvapivě nejnavštěvovanější sajtou je dle ní Google.com.

Radoomek

7. 1. 13:51

Linux Volume Management je klíčový pro high-end nasazení Linuxu. Místo mnoha malých se totiž pomocí LVM harddisky tváří jako jeden veliký. V novém jádru 2.6 bude LVM založené na Sistina Software LVM 2.0, což vypálilo rybník IBM, které vyvíjelo obdobný produkt.

Radoomek

7. 1. 14:01

Další a další organizace a firmy se připojují k odvolání v cause Microsoft. Jejich snahou je zvrátit rozhodnutí soudu a v odvolacím řízení dosáhnout dodatečných sankcí proti Microsoftu. Mezi posledními připojenými jsou Consumers for Computing Choice a Open Platform Working Group.

Radoomek

7. 1. 16:13

Bruce Perens přesvědčil předního vydavatele Prentice Hall k tomu, aby poprvé v historii vydali seriál Open Source publikací. První v sérii mají být knihy eCos, dále Linux development a třetí o IDS. Tyto eKnihy budou otevřené a rozšiřitelné, bez nutnosti informovat autora (v rozsahu povoleném licencí).

Radoomek

8. 1. 05:47

Jak pravil již V.I. Lenin: „Zálohovat, zálohovat, zálohovat.“ Pokud se navíc jedná o databáze, tak zálohovat o to víc. Linux nyní umí díky SDP (STORserver Data Protection) „hot zálohy“ (tj. při plném provozu) pro ORACLE. STORserver je samostatný stroj (hw i sw), čili výkon aplikačního serveru není příliš ovlivněn.

Radoomek

8. 1. 06:59

O co se vlastně jedná v kauze Sendo vs. Microsoft, která rozbouřila vlny na přelomu roku, přibližuje článek na TheRegisteru. Magazín dává prostor oběma stranám a odkrývá ve věci zajímavé čachry. Další vlny se zvedly kolem vyhlášení odměny 200 000 USD pro toho, kdo prolomí ochranu MS Xboxu. Z tajemného sponzora se vyklubal CEO Lindows.com Michael Robertson.

Radoomek

8. 1. 09:20

OpenWeekend, jak se zdá, začíná být zajímavým projektem nejen v České republice. Do letošního Call For Papers přišel totiž i příspěvek od človeka přímo z Free Software Foundation (FSF) Davida Sugara. David je autorem a maintainerem vícero GNU projektů – např. GNU Common C++, GNU ccScript, GNU ccRTP, GNU ccAudio, GNU Bayonne (server pro IP telefonii) a dalších, je také dobrovolným prezidentem iniciativy DotGNU a jedním z mluvčích FSF. Myslím, že se i letos máme na co těšit.

Radoomek

8. 1. 09:34

Docela zajímavé je dění kolem jednoho článku, který vyšel v magazínu Euro a který se „zasvěceně“ věnoval Wi-Fi a autor v něm mj. brojil proti CZFreeNet. Věci se věnuje MobilServer a naskýtá se dojem, že autor původního díla spíše než mezi novináře-bojovníky patří do sorty, která klidně přeloží „Sun microsystems Inc“ jako „Sluneční mikrosystémy“, neboť neví, která bije.

Radoomek

8. 1. 09:39

Podle posledních zpráv se stabilizuje vývoj plánovače pro Mozillu a Calendar, jak se extenze jmenuje, by se tak mohl v dohledné době objevit ve standardních buildech. Mozilla by se tak mohla stát atraktivnější pro uživatele používající doposud například kombinaci MSIE a Outlook.

mik

8. 1. 09:52

Po dlouhé době konečně vyšla nová stabilní verze cross-platform GUI knihovny wxWindows – verze 2.4.0. Od verze 2.2.9 se toho událo mnoho, vylepšeny byly prakticky všechny části knihovny. Mimo jiné je ve 2.4.0 port pro MacOS, beta podpory GTK+ 2.0 a Unicode na Unixu a port používající pouze Xlib (nenativní look&feel).

Václav Slavík

8. 1. 10:04

Patříte-li ke konzervativnějším uživatelům, jistě uvítáte vydání Mozilly 1.0.2, která obsahuje řadu vylepšení z hlediska bezpečnosti i stability.

mik

8. 1. 10:18

Apple má nový webový prohlížeč Safari založený na renderovacím jádře z Konqueroru. (upozornil Michal Illich)

tok

8. 1. 13:13

Právě vyšla betaverze OpenOffice.org 1.0.1 s českou nápovědou včetně fulltextového vyhledávání. Český tým uvítá poznatky, postřehy a reporty chyb.

mik

8. 1. 16:34

Windows Media 9 bude i na Linuxu? Pokud ho někdo udělá, tak ano. Microsoft totiž nově definoval licenční podmínky, které umožňují licencovat technologie Windows Media i pro zařízení a počítače neběžící pod Windows.

tok

9. 1. 07:19

Norský mladík, kterého půlka hollywoodských filmových firem popotahovala po soudech byl shledán nevinným. Kdysi neznámý Jon Johansen onehdá napsal DeCSS a od těch dob patří, ne sice úplně dobrovolně, mezi mediální hvězdy s přezdívkou DVD Jon. Celý příběh rekapituluje ABCNews.

Radoomek

9. 1. 08:08

Boření falešných mýtů o Linuxu patří mezi chvályhodné činy a tak jistě potěší i to od Johna Fitzgibbona. Pan Fitzgibbon je bývalým dlouholetým uživatelem Windows, který prakticky úplně přešel na Linux, a tak může velmi dobře srovnávat.

Radoomek

9. 1. 08:24

Firma Lindows.com zakoupila licenci na více než 50 velmi kvalitních fontů pro LindowsOS 3.0. Fonty pocházejí z knihoven firmy Bitstream a jsou optimalizované pomocí tzv. „Delta hintingu“ i pro malé displeje při nízkém rozlišení. Fonty budou součástí LindowsOS 3.0 Membership Edition, který je k dispozici za 129 USD.

Radoomek

9. 1. 08:38

Odvážný pokus o stručnou rekapitulaci bezpečnostních problémů Linuxu za rok 2002 přináší článek na Net-Security. Ještě zajímavější však je výhled pro rok 2003, neboť sumarizovat problémy, které teprve nastanou, vyžaduje opravdu hluboké znalosti nebo alespoň křišťálovou kouli. „Bezpečností“ Linuxu za rok 2002 se zabývá i článek „Linux security strong as ever“ na ZDNetu.

Radoomek

9. 1. 10:31

Cray sotva dokončil aktuální model svého superpočítače jménem X1 (52.4 teraflops s možným upgradem na petaflopový výkon kolem roku 2010) a již pronikají zprávy o následujícím modelu jménem Black Widow (černá vdova), která má nabízet výkony v řádu petaflopů.

Radoomek

9. 1. 14:08

Doplňky, či spíše rozšiřující zařízení pro linuxový SHARP Zaurus, vydala firma SDG Systems. Jedná se o čtečku čárových kódů a kartu s kabelem pro připojení k mobilnímu telefonu. Mobiliscan HS pro Class1 je za 429 USD, Class2 za 459 USD a AerLink za 99 USD (v lednu 10% sleva).

Radoomek

10. 1. 07:27

Linux dosud zvládal 8 procesorů, nicméně s upraveným jádrem 2.4.19 z dílen SGI běhá pohodlně i nad 64 procesory Intel Itanium 2. Tato konfigurace je využita v nové řadě strojů od SGI Altix 3000. Ačkoli je cena takového systému velmi vysoká, může ji pro některé aplikace výkonový nárůst opodstatnit.

[Radoomek]

10. 1. 08:08

KDE-Look je v problémech. Vzhledem k tomu, že server projektu vykazuje 450 GB stažených dat za měsíc a přes 6 milionů vystavených stránek, je pochopitelné, že jeho ISP již nechce stránky sponzorovat bezplatnou konektivitou. Další informace, včetně nápadů, jak můžete projektu pomoci, jsou na serveru KDE-Look.

[Radoomek]

10. 1. 09:40

V USA se právě koná veletrh spotřební elektroniky CES. Firma MontaVista na něm ohlásila uvedení Linuxu pro prakticky libovolná zařízení. Tento MontaVista Linux má zřejmě poměrně zářnou budoucnost a podle ohlasů od mnoha výrobců si najde cestu do nejrůznějších zařízení od karaoke přehrávačů, po mobilní telefony, nemluvě o rozličných set-top boxech.

[Radoomek]

10. 1. 10:58

Společnost Internet Info, s.r.o., vydavatel ROOTa, vydává odbornou studii Webhosting a serverhosting (PDF), která poskytuje podrobný přehled o nabídce těchto služeb v ČR. Obsahuje srovnání jednotlivých subjektů na trhu, analýzy jejich portfolia včetně odhadu počtu zákazníků a použitých technologií.

[tok]

10. 1. 11:46

Franta Šilhavý nám napsal: Internet Banking ČS funguje v Mozille na Windows (verze 1.2) i na Linuxu (verze 1.1). Myslím, že verze Mozilly nejsou tak podstatné, ale s nižší verzí než 1.1 jsem to nezkoušel. Potenciální uživatel se nesmí leknout hlášky, že používá nepodporovaný browser a přejít na Internet Banking. Používám ho cca jeden a půl měsíce jak na pevné lince, tak na modemu a neobjevil jsem sebemenší problém.

[Redakce]

10. 1. 13:10

Linux si nachází cestu do vládních počítačů po celém světě. Méně bohaté země jej mnohdy nasazují ve větším – jako například Indie, rozvojové země ve velkém, ale i mnohé bohaté země s Linuxem počítají, např. Německo. Velká Británie zase využila hrozby přechodu na Linux k dosažení lepších cen u Microsoftu. Další závěry z výzkumu META Group přinesl ZDNet.

[Radoomek]

CS24_early

10. 1. 13:28

Konference o Sambě pod jménem SAMBA experience 2003 se bude konat v německém Göttingenu od 14. do 15.dubna 2003. V současné době probíhá Call for papers. V americkém New Orleansu pak ve dnech 9.-12. dubna 2003 proběhne IBM developerWorks Li­ve!

[Radoomek]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku