Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 15.2. do 21.2.2003

22. 2. 2003
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: OpenOffice.org 1.0.2 CZ - Windows XP: hesla jsou k ničemu - Netscape 7.02 - Opera laškuje s Microsoftem - Film Gimp miláčkem Hollywoodu - Mandrake 9.1rc1 - Starší verze PHP obsahují ve variantě CGI chybu - Lokalizace Mozilly 1.3b - betaverze RedHatu: Phoebe 3 - Útok na SSL/TLS a další.

15. 2. 08:08

Kevin Mitnick se stal obětí crackerů a to nikoli poprvé. Dvakrát za posledních 14 dní byly jeho stránky poupraveny crackery stejného typu, jako byli ti, kteří dříve vládní stránky vylepšovali větou „Free Kevin“. Mitnick by měl své stránky lépe zabezpečit, pokud chce s bezpečnostní firmou Defensive Thinking někoho přesvědčit.

Radoomek

15. 2. 10:26

V IT světě je Moorův zákon asi stejně významný, jako je Darwinův zákon pro přírodovědce. Už mu byl mnohokrát předpovídán zánik, ale podle všeho ještě nejméně 10 let zůstane Moorův zákon v platnosti. Soudí tak alespoň přední odborníci firmy Intel včetně samotného Gordona Moora.

Radoomek

16. 2. 15:00

Microsoft se zoufale snaží zvrátit rozsudek soudce F.J.Motze z 21.ledna. Ten Mirosoftu přikazuje dodávat Javu od Sun Microsystems s Windows a zakázal distribuci MS verze Javy. Microsoft proto podal odvolání a na 83 stránkách se snaží soud přesvědčit o svém pohledu na věc.

Radoomek

16. 2. 15:10

Oracle se snaží zajistit bezpečnostní atest EAL4 pro Oracle 9i databázový systém pro Linux. Oracle DB Release 2 pro Linux je testován dle ISO 15408 (Common Criteria) na Evaluation Assurance Level (EAL) 4, což je nejvyšší stupeň dosažitelný pro komerční výrobce. DB systém již obdržel i mnoho jiných bezpečnostních atestů.

Radoomek

16. 2. 15:58

Ve dnech 26. až 28.března 2003 se na George Washington University's Ca­fritz Conference Center ve Washingtonu DC bude konat první Python conference for developers (PyCon). Ve dnech 24. a 25.března bude konferenci předcházet setkání klíčových členů komunity.

Radoomek

16. 2. 19:33

Německá banka Deutscher Investment Trust si vybrala SuSE Linux na intelských serverech pro analýzu fondů a portfolií. Banka dříve používala unixové servery od HP, ale přechod na Linux a Intel se ukázal finančně výhodnější.

Radoomek

17. 2. 06:22

Trolltech bude pro IBM dodávat svůj balík Qtopia pro mobilní zařízení. IBM plánuje Qtopii používat v budoucích mobilních aplikacích vedle konkurenčního Palmu a PocketPC. Trolltech dostal zaplaceno za technologii a navíc obdrží licenční poplatek z každého prodaného zařízení.

Radoomek

17. 2. 09:23

Český lokalizační tým uvolnil třetí českou verzi OpenOffice.org. Poslední verze má označení 1.0.2 CZ a kromě počeštěného uživatelského rozhraní a přeložené nápovědy obsahuje i český slovník synonym.

tok

17. 2. 09:30

Na webu Microsoftu vyšlo srovnání systému Pocket PC 2002 a Palm OS 5.0. V tomto srovnání vychází Palm OS „překvapivě“ téměř nepoužitelně.

Petr Pinkas

17. 2. 09:53

Šikovný seznam howto pro uživatele Red Hatu je na serveru soapi.com. V seznamu naleznete mimo jiné kapitoly Installing MySQL, Installing PostgreSQL, Upgrading OpenSSL and OpenSSH, Installing PHP, Configuring BIND a další. Upozornil Zdeněk Šebesta.

tok

17. 2. 09:59

Windows XP: hesla jsou k ničemu. Závažná bezpečnostní chyba Windows XP umožní každému s fyzickým přístupem k počítači prolomit jakákoliv hesla, kterými administrátor ochránil přístup do systému.

tok

17. 2. 11:45

Tvůrci prohlížeče Opera obviňují Microsoft, že záměrně kazí stránku MSN.com při používání jejich prohlížeče. Kde nepomáhá naštvání, třeba pomůže legrace. Programátoři Opery nyní, aby ukázali, že lze problém postavit i opačně, vyrobili prohlížeč, který naopak záměrně kazí jeden konkrétní server a to MSN, ostatní servery jsou zcela v pořádku. Prznění převádí text na na pohled nesmyslné, výslovností ale blízké tvary. Například Weekend movie guide překládá jako Veekend mufeee-a gooeede-a. Praktická využitelnost nula, ale jako forma protestu je to zajímavý krok.

tok

17. 2. 16:31

Abclinuxu.cz pořádá další ze svých srazů s čtenáři. Na programu je dobré jídlo, dobré pití, všeobecný pokec na libovolné téma, prodej triček a CD s Linuxem.

tok

18. 2. 04:48

Rozsáhlé zamyšlení nad změnou podpory u producentů linuxových distribucí přináší TheRegister. Open source software má tendenci žít věčně, přičemž podpora starších verzí je drahá. Postup producentů je tedy pochopitelný, nicméně má i svá proti.

Radoomek

18. 2. 07:54

Intel a Red Hat urovnali problémy dané licencemi jejich produktů. Interpreter od Intelu byl k dispozici pod GPL a CA (component architecture) licencemi. Když Red Hat vylepšil OS verzi, GPL bránila tomu, aby Intel mohl změny přidat do své CA verze. Intel nyní změnil licenci z GPL na verzi BSD, kterážto je mnohem liberálnější.

Radoomek

18. 2. 08:24

Obliba Open source implementací Javy narůstá a producentům Closed Source Javových produktů začíná být horko. Produkty jako Tomcat či JBoss nabízejí podobné služby jako CS SW, ale také velkou úsporu prostředků. Podle odborníků je jejich postup těžko zastavitelný.

Radoomek

18. 2. 08:36

Výzkumná zpráva Selfish Routing and the Price of Anarchy ukazuje, že sobecká snaha více routerů využívat nejrychlejší cestu naopak zpomaluje provoz.
Podle oznámení IEEE se blíží standardizace formátu 802.11g. Ten zajistí pro nové WiFi sítě rychlost až 54 Mbitů.
Také handheldy se dočkají rychlejšího a kvalitnějšího streamovaného videa díky novému objevu.

Radoomek

18. 2. 08:45

Film Gimp se stává miláčkem Hollywoodu. Firma ComputerCafe se stala již čtvrtým studiem, které jej využívá pro dotváření filmů. Historií používání Film Gimpu, jeho úspěchy i odkazy na konkrétní projekty, se probírá článek na NewsForge.

Radoomek

18. 2. 10:41

V květnu loňského roku jsme psali o hře Enigma (známé též jako Oxyd z Atari ST nebo Rock'n'Roll z Amigy). Za poslední více než půlrok udělala hra zásadní krok kupředu a stihla přidat k číslu své verze dalších pár desetin. Upozornil Petr Machata.

tok

18. 2. 16:00

Na mirrorech se objevuje Mandrake 9.1rc1 – (oproti předchozí verzi jenom 2CD). S novými verzemi MDK9.1 se za poslední 2 měsíce doslova roztrhl pytel, což naznačuje, že si vývojáři dávají opravdu práci na tom, vychytat co nejvíce chyb. UPDATE: s menším zpožděním se objevilo i třetí CD. Upozornil Zdeněk Heřman.

tok

18. 2. 17:36

Už jste si položili otázku, co je největším problémem Linuxu? Článek The Greatest Flaw In Linux vás přesvědčí, že je jím to, že nikdo mimo komunitu neví, co to Linux je. Někdo si myslí, že Linux je připojení do Internetu, jiný že jej vyrábí Microsoft a tak podobně.

Radoomek

19. 2. 09:44

O tom, že na Linuxu je ještě potřeba dost věcí změnit, mluví článek na NewsForge. Klasický problém s nedostatkem ovladačů pro nová zařízení (WiFi router a PCMCIA WiFi karta) se komplikuje i nedostatkem jednoduchých a přímých informací, jak si s problémem poradit. A takové věci umí lidi odradit.

Radoomek

19. 2. 09:53

StreamRipper je šikovný software pro ukládání mp3 z internetových rádií. Umožňuje podle id3 tagů snadno ukládat písničky na disk. Navíc umí i jakési proxy, takže je při ukládání můžete v mp3 přehrávači zároveň poslouchat.

Radoomek

19. 2. 10:21

Vyšla nová Cinelerra 1.1.5 (profesionální nástroj pro práci s videem). Upozornil Jiří Hubka.

tok

19. 2. 10:24

Byl uvolněn Netscape 7.02. Mezi novinky patří Java 1.4.0_03, Flash 6 a několik bezpečnostních o­prav.

tok

19. 2. 10:43

Starší verze PHP obsahují ve variantě CGI chybu, která útočníkovi umožňuje přistupovat k libovolnému souboru na disku čitelnému pro uživatele, pod nímž běží proces webserveru, a dokonce vykonávat i kód podvržený přes soubor, jehož obsah může útočník ovlivnit (například logy webserveru). Ostatní varianty PHP (modul v Apachi a podobně) zranitelné nejsou. Řešením je okamžitý upgrade na verzi 4.3.1.

mik

19. 2. 12:08

Hned dvě nové verze prohlížeče Galeon uvolnili jeho vývojáři. Konkrétně jde o verze 1.2.8 a 1.3.2.

tok

19. 2. 14:31

Lokalizace Mozilly 1.3b je na světě. Lokalizační balíčky si můžete stáhnout z ftp.czilla.cz. Co je nového si nyní už i v češtině můžete přečíst v poznámkách k vydání verze 1.3b.

tok

20. 2. 09:40

Lidé mají tendenci k nebezpečnému myšlení nejspíše vrozenou. Bojí se odposlechu telefonů, čtení emailů, ale auto nechají stát s klíčky v zapalování. 2 studenti z MIT prozkoumali 150 harddisků z bazaru a nestačili se divit, co našli. Těžko hledat snazší cestu k firemním tajemstvím.

Radoomek

20. 2. 09:50

Druhý největší producent mobilních telefonů Motorola nedávno ohlásil přechod na Linux u přístrojů střední a nižší třídy a toto rozhodnutí vyvolalo ve světě zaslouženou pozornost. V článku je mnoho zajímavých informací a i něco o pozadí tohoto rozhodnutí.

Radoomek

20. 2. 09:51

Sun uvolnil svou implementaci standardu XACML v Javě pod modifikovanou BSD licencí na SourceForge. XACML je jazyk pro řízení přístupu (access control) na bázi XML. (Upozornil Petr Synek)

mik

20. 2. 10:02

Samsung nakoupil 5 % akcií Symbianu. Samsung ještě před tímto oznámením vydal nový přístroj vyvíjený ve spolupráci s Microsoftem. Nákup akcií Symbianu by však mohl signalizovat opuštění platformy PocketPC pro příští smartfouny.

Radoomek

20. 2. 10:32

Bývalý vývojář Galeonu, Marco Pesenti Gritti, oznámil zahájení prací na novém browseru pro GNOME s názvem Epiphany. Prohlížeč bude, jak je dnes zvykem, postaven na jádře Mozilly.

tok

20. 2. 10:44

Konference od níž se očekávalo vytýčení nových met v boji o Linuxový desktop, Desktop Linux Summit, zažila zemětřesení. Hlavní sponzor (Lindows) se rozhodl vyměnit otevírací řeč Bruce Perense za řeč svého šéfa Michaela Robertsona. To vzbudilo silnou nevoli a mnozí partneři, včetně HP, Lycorisu i pana Perense, již odřeklo účast.

Radoomek

20. 2. 12:44

Vědcům se podařilo vytvořit Open Source aplikaci, která se umí učit jazyk na základě zkušeností z vizuálního vnímání. Software zvládá podstatná jména i slovesa. Jakmile si jednou vytvoří slovník, dokáže jím popisovat jednoduché scény a provádět jejich základní analýzu.

Radoomek

20. 2. 16:02

Na ftp.fi.muni.cz se objevil mirror další betaverze RedHatu – Phoebe 3. Upozornil Krištof Petr.

[tok]

21. 2. 09:55

Na LinuxWorldu vyšel druhý díl článku Making MySQL, ODBC & OpenOffice 1.0 work together, Part 2. Autor se věnuje převážně slíbenému rozchození ODBC a MySQL v OpenOffice.

[Radoomek]

21. 2. 10:08

Zajímavý IRC rozhovor se členem OpenOffice.org týmu, Samem Hiserem, přinesl NewsForge. Točil se zejména kolem novinek a plánovaných vylepšení OOo. Mezi dalšími tématy je i vzrůstající obliba OOo ve světě.

[Radoomek]

21. 2. 10:15

Ještě chvíli potrvá, než se podaří vymýtit veškeré falešné pověry a omyly o Linuxu. Exekutivci navíc nejsou často přístupní stejným argumentům jako technici. Pro ně je určeno pět věcí, které by každý IT manažer měl znát.

[Radoomek]

21. 2. 11:11

Nokia se vyjadřuje k rozhodnutí svého velkého konkurenta Motoroly přejít u větší části nových mobilů na Linux. Niklaus Savander věří v kvality vlastního systému od Nokii a dokládá to oblibou u uživatelů. Pro mobily nejvyšší třídy pak má Nokia systém od Symbianu.

[Radoomek]

21. 2. 13:01

John „Maddog“ Hall šíří Open source po Jižní Africe. Ve své řeči na HP Linux Roadshow v Midrand hájil kvality Open Source pro vládní služby, vyzdvihoval jeho bezpečnost a také se pustil do Microsoftu.

[Radoomek]

UX DAy - tip 2

21. 2. 17:20

Na BBC se objevil popis útoku na SSL/TLS pomocí postranního kanálu. Je umožněn chybou v paddingu a objevil jej profesor Vaudenay. Jedná se o stejný mechanismus, který 20.6.2002 zaslal tým Vlastimila Klímy a Tomáše Rosy pracovní skupině „IETF Transport Layer Security WG“. Podrobnosti o útoku a doporučení k opravě OpenSSL 0.9.7. (Upozornil V.Klíma a T.Rosa)

[tok]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku