Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 18.1. do 24.1.2003

25. 1. 2003
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Druhá betaverze Mandrake 9.1 - Red Hat do ČR - FreeBSD 5.0 - Robot-chirurg s Linuxem - OpenOffice.org 1.0.2 - Ruská vláda obdržela zdrojové kódy MS - Afrika zkoumá Open Source - Windows v řízení zbraňových systémů? a další.

18. 1. 11:07

Když se v Česku bavíme o SPAMu, máme na mysli maximálně tak pár desítek kusů týdně. Ale co kdyby vám začalo chodit 8500 kusů SPAMu denně a nemohli jste riskovat, že filtry zahodí nějaký e-mail s kontraktem za statisíce dolarů? Doufejme, že se nejedná o „moderní“ taktiku konkurenčního boje.

Radoomek

18. 1. 11:28

DistroWatch přinesl recenzi nové Bety Mandrake Linux 9.1. Doufejme, že Mandrake přežije finanční problémy a distribuci dokončí, neboť již beta se jeví býti velmi sympatickou. V recenzi jsou zmíněné i chyby, které se v betě vyskytují, aby se jim další testeři mohli vyhnout.

Radoomek

18. 1. 14:55

I když má teď Mandrake obrovské finanční problémy, na Mandrake Linuxu 9.1 se stále usilovně pracuje. Vyšla už druhá betaverze, která je na rozdíl od bety 1 už dvoucedéčková.

tok

20. 1. 08:18

Red Hat zakládá vývojové pracoviště v ČR a hledá spolupracovníky. Tým má zpočátku tvořit 4–5 lidí a přes počáteční práci na balíčcích se bude posléze věnovat i vlastní vývojové práci.

Radoomek

20. 1. 09:00

Delegáti vlád asijských zemí se na konferenci Asian Regional Conference neshodli na výslovné podpoře Open Source. Konference se účastnili zástupci 48 zemí a 21 mezinárodních organizací i zástupci vlády USA, kteří lobovali za své výrobce a především Microsoft. Výsledná deklarace byla změněna tak, že vlastně nic nevyžaduje, pouze doporučuje další podporu vývoje Open Source programů.

Radoomek

20. 1. 09:00

Zapnětě si náš sidebar pro Mozillu.

Redakce

20. 1. 09:10

Slashdot si všímá vydání zajímavé knihy „Hacker's delight“. Nejedná se o návod jak pronikat do cizích systému, ale o šikovný soubor tipů a triků jak stavět a optimalizovat programy.

Radoomek

20. 1. 09:35

FreeBSD 5.0 je na světě. Kompletní informace o novinkách jsou na webu freeBSD.org. ISO image jsou na FTP.

tok

20. 1. 10:06

Singapurští vědci z Nanyang Technological University postavili robota – chirurga, který pomáhá operovat mozek. Jmenuje se Hexipod a jeho mozkem je Linux. Hexipod zkracuje průnik přes lebku, který normálně trvá kolem 6 hodin, na polovinu.

Radoomek

20. 1. 11:25

V Africe byl spuštěn průzkumný projekt, zabývající se využíváním Open Source a porovnáním přínosů vůči komerčním alternativám. Projekt má trvat dva roky a povede jej nevládní organizace Bridges.com z Jižní Afriky společně se SchoolNet Africa.

Radoomek

20. 1. 14:19

Co všechno je v americkém soudním systému možné, naznačuje soudní pře firmy HP. Ta zaplatila svému technikovi, který ji žaloval, 27 mil. USD, aby ji ve sporech hájil. Jde o žaloby týkající se technických problémů – např. kolem vadného čipu do disketových mechanik.

Radoomek

21. 1. 08:21

Sidebary pro Mozillu se stávají stále populárnějšími a poskytovatelé obsahu se předhánějí v jejich nabídce. Velice užitečným se jeví sidebar Telefonní seznam od Českého Telecomu.
ROOTovský sidebar už počítám znáte :)

tok

21. 1. 08:59

Člověk někdy zapomíná, pro jaký typ uživatelů je nutné operační systémy také konstruovat. Tento výtečný BBSkový polylog (monolog pro víc lidí) nabízím pro pobavení, ale někomu z něj možná bude běhat i mráz po zádech.

Radoomek

21. 1. 09:27

Vyšla nová verze kancelářského balíku OpenOffice.org 1.0.2. (Upozornil Jan Hrádek)

tok

22. 1. 09:18

Bok po boku unixovým a linuxovým vystavovatelům na letošním LinuxWorld Conference and Expo bude i Microsoft, a to ve vlastním stánku. Od odvážného průniku do zóny nepřítele si firma slibuje uchvácení „rozčarovaných“ uživatelů a správců Linuxů a Un*xů.

Radoomek

22. 1. 09:22

Pamatujete na GoldenEye ve stejnojmenné Bondovce? USA nyní údajně vlastní hlavice, které na principu elektromagnetické bomby fungují a umožňují ugrilovat veškerou elektroniku v okruhu 300 metrů od epicentra. „Představení“ zbraně je přislíbeno iráckému publiku v blízké době.

Radoomek

22. 1. 09:32

Velká Británie plánuje postavení dalších dvou letadlových lodí. Poslední vývoj naznačuje, že BAE Systems ztratil punc britské firmy díky zahraničním akcionářům, což by stavbu nahrálo nejspíše francouzské firmě Thales. Z IT pohledu je mezi nimi ten rozdíl, že Thales staví IT systémy lodí na Unixu, zatímco BAE Systems přešlo povětšinou na Windows. The Register považuje představu Windows v řízení zbraňových systémů za velmi znepokojující a změny tedy vítá.

Radoomek

22. 1. 09:41

Rozsudek ve věci neviny DVD Jona Johanssena byl napaden. Žalobce, speciální úřad Řkokrim se odvolal, neboť záležitost považuje za věc principů. Rozsudek pravil, že neexistují důkazy o nelegálním používání DeCSS. Zjevně je patrný rozdíl mezi tvrzením „nejsou důkazy pro nelegální používání DeCSS“ a „DeCSS je legální“, takže odvolání bylo očkávatelné.

Radoomek

22. 1. 10:52

Microsoft představil Windows Data Session Toolkit, což je jeho implementace DRM. WDST má zajistit ochranu datových médií proti kopírování tím, že vytváří na médiu vedle chráněné stopy ještě druhou stopu, kódovanou ve WMA, která jde přehrát na PC. Komentář TheRegisteru.

Radoomek

22. 1. 11:11

Na The Spam Conference, která se uskutečnila na Massachusetts Institute of Technology, byla široce diskutována SPAMová situace na Internetu. Místo očekávaných třiceti řečníků se přihlásilo přes 500 diskutérů. Byl také představen model statistického filtru na SPAM, který dnešní SPAMeři zatím příliš často nepřekonávají a dána k veřejnému užívání databáze pro trénování statistických filtrů.

Radoomek

23. 1. 09:03

Zajímavou myšlenku předkládá autor článku Why Microsoft Should Build Its Next Version of Windows on Top of Linux. Vychází z toho, že ač se Microsoft snaží sebevíce tvrdit, že Windows jsou OS, ve skutečnosti jsou jen okenní nadstavba nad vlastní operačním systémem. No a lepší, stabilnější a kvalitnější OS než Linux, navíc prakticky zadarmo, by hledali jen těžko. Logicky by tedy Microsoft měl dělat jen svou nadstavbu a nalepit ji na Linuxí základ.

Radoomek

23. 1. 09:09

Na ruském trhu s ilegálními daty jde snadno a rychle všechno. Proti mluví zájmy producentů obsahu, pro mluví to, že jiné než pirátské filmy, hudbu, či software si Rusové stejně nikdy nemohou dovolit. Pirátit se samozřejmě nemá, ale Rusko je snad poslední země neomezených možností, kde zítra je ještě včera. Další články o autorských právech a navržených změnách v DMCA.

Radoomek

23. 1. 09:19

Ruská vláda obdržela zdrojové kódy Microsoftu. Firma se tak snaží zabránit Rusům, aby přešli na Open Source. Tento krok je součástí globální kampaně, jíž se chce Microsoft zbavit stigmata, že prodává zajíce v pytli a neumožňuje zákaznické úpravy (na rozdíl od konkurenčního Open Source). Rusko je první zemí, která program podepsala.

Radoomek

23. 1. 09:28

V rámci konference a veletrhu LinuxWorld v New Yorku předvedla firma PTC CAD systém Pro/ENGINEER Wildfire běžící na Linuxu. Ukázka byla provedena na 32-bitové stanici od firmy HP vybavené operačním systémem Linux RedHat 7.3.

Lubomír Čevela

23. 1. 09:28

V mnoha zemích se stávají lokální distribuce úspěšnější než velcí bratři. Částečně jako projev patriotismu, částečně proto, že lokalizace umožňuje lépe pokrýt místní potřeby, se překvapivě často prosazují jinde neznámé distribuce Linuxu na úkor například Mandrake, Red Hatu a dalších.

Radoomek

24. 1. 09:02

S rostoucí oblibou a nasazením Linuxu v podnikové sféře stále narůstá poptávka po certifikovaných linuxových odbornících. Nabídka odpovídajících certifikačních programů však není dostatečná a odborníků je nedostatek. Tento problém má být diskutován i na LinuxWorld Conference & Expo v New Yorku.

[Radoomek]

24. 1. 09:12

Pěkný pohled do historie přinesl článek na Wired. Open source je zde od samého začátku, kdy software vznikl a tento způsob vývoje softwaru se nikdy nepřerušil. Postrádal ale marketingové šrouby do hlavy a tak reklamou opěvovaný closed source začal být lidmi považován za jediný model. Platilo to až do dob, kdy na scénu přišel Linux, o němž mnozí věří, že spadl z nebe.

[Radoomek]

24. 1. 09:24

Soud potvrdil, že libovolné prodlužování délky copyrightu je v USA legální. Dříve byl v USA obsah chráněn stejně jako v Evropě po dobu 50 let. Nyní to však bude nejspíš tak dlouho, dokud někdo bude o prodloužení práv žádat. Vzniká tak situace, kdy díla vzniklá v 50. letech 20. století lze v Evropě vydávat na CD, která jsou však v USA nelegální.

[Radoomek]

24. 1. 09:34

Za poměrně solidní důkaz o spolehlivosti a kvalitě softwaru lze nepochybně považovat jeho nasazení v tzv. mission-critical systémech. Energetická firma Verano si vybrala Red Hat Advanced Server jako základ pro své MC aplikace. Na softwaru od Verana běží 78 % hydroelektráren ve Velké Británii. Nad dalším rozšířením Linuxu do kritických aplikací v průmyslu se zamýšlí ‚Roblimo‘ Miller na NewsForge.

[Radoomek]

24. 1. 14:35

eWeek přinesl zprávu o tom, že společnost Bitstream poskytne deset kvalitních fontů pod speciální licencí pro použití v otevřených projektech. Bude je možné volně šířit i modifikovat, a to i jako součást placených produktů. Zakázaný je celkem pochopitelně přímý prodej samotných fontů. Jakmile budou vyřešeny technické aspekty, měli bychom se této sady, která obsahuje patkové, bezpatkové i neproporcionální písma, dočkat například jako součásti GNOME – dohodu s Bitstreamem totiž vyjednala GNOME Foundation. (Upozornil mcross)

[mik]

24. 1. 16:40

Místo na obrovskou konferenci LinuxWorld and Expo v New Yorku se Linus Torvalds vydal do Austrálie. V Perthu se Linus zúčastnil výroční konference Linux.conf.au, která se svými 400 účastníky spíše připomíná Linux, jaký jsme jej znali, než LinuxWorld se svými 17000 delegáty.

[Radoomek]

CS24_early

24. 1. 16:47

SBC Communications, velký americký telekom a ISP tvrdí, že vlastní patenty na odkazy, které zůstanou viditelné při navigaci, tj. navigační frame s odkazy a chtějí za to poplatky ve výši 5 % ročních výnosů firmy. Doufejme, že tomu soud udělá přítrž. Poslední podobně úchylný útok na Web se pokusil spáchat BT ve Velké Británii.

[Radoomek]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku