Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 5. 4. do 11. 4. 2003

12. 4. 2003
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Kyborgové jsou mezi námi - GNU programy i pro Windows - Remote root exploit pro Sambu - Petice výrobcům hardwaru - Microsoft udělal první krůček k Linuxu - Česká Mozilla 1.3 - Vozidlo řízené Linuxem - Díry v RealPlayeru a QuickTime - MPlayer 0.90 a další.

5. 4. 08:39

Red Hat bude certifikovat produkty nezávislých výrobců. Pokud splní podmínky certifikace, budou se moci honosit logem Red Hat Ready. Navíc budou zařazeni do oficiálního seznamu Official Application List, kde budou vedeny prověřené produkty ve vztahu k Red Hat Linuxu.

Radoomek

5. 4. 09:28

Léta pilované předpisy a nařízení, které si americká legislativa vytvořila pro nákup softwaru, zajišťují, že vláda dostane za své peníze co největší hodnotu. Bohužel se do nich jen těžko vejde pojem „práce pro komunitu“, a tak i přes nesporné kvality Open Source řešení stávající předpisy jejich použití značně komplikují. Jak z kruhu ven řeší NewsForge.

Radoomek

5. 4. 22:15

Vypadá to, že neworder.box.sk měl nezvanou návštěvu (mirror). Upozornil maddox.

tok

6. 4. 07:18

Čína hodlá chránit své občany před závadným obsahem na Internetu. Podle deníku People's Daily se snaží vytvořit nové orgány s tímto posláním. Nově zřízená cyber-policie bude mimo jiné sledovat klávesnice uživatelů, aby je ochránila před zlem.

Radoomek

6. 4. 11:03

Kyborgové jsou mezi námi již dlouho. Většina z nich by sice jen stěží splnila představy tvůrců sci-fi románů, ale co jiného jsou lidé s kardiostimu­látory, inteligentními protézami, elektronickou náhradou zraku a podobně? Zamyšlení na toto téma přinesl Silicon.

Radoomek

7. 4. 09:29

Vyšla Opera 7.10 Preview 3 pro Linux. Vylepšení se dočkal systém gest (Gesture), Drag and drop a další.

tok

7. 4. 10:12

Zdá se, že tvůrci serveru jizdenka.cz se shlédli v .NET studiu a podobných progresivních technologiích a web udělali MS only. Doufejme, že se podobné věci neobjeví na jízdních řádech (stejný výrobce). Upozornil lojza.

tok

7. 4. 12:08

Vyšel MPlayer 0.90 final.

CIJOML

7. 4. 15:18

V kuloárech se o tom již dlouho spekulovalo a teď je to jisté – AbcLinuxu už nebude jako dřív, Leoš si nenechal poradit a takto to dopadlo… Tak hodně štěstí, pevné nervy a brzy malého tučňáka :)

Redakce

7. 4. 15:27

V RealPlayer a QuickTime softwaru byly objeveny díry. Chyby mohou umožnit útočníkovi spustit libovolný kód na cílovém stroji. Záplaty na obojí jsou již k dispozici. Zde je popis chyby v RealPlayeru a chyby v QuickTime. Chyby se týkají verzí pro Windows a Apply.
Chyby byly objeveny také v populárním SETI@home – programu pro hledání mimozemských civilizací a ve webserveru Apache verze do 2.0.45 jsou vážné DoS chyby.

Radoomek

7. 4. 15:35

Podle aktuálních zpráv se Microsoft zaměřuje na oblast webového vyhledávání. V sekci na hledání zaměřené se ztrojnásobil počet zaměstnanců. Microsoft se nejen chce stát nezávislý na konkurenci, ale i nabídnout vlastní hledací služby na placené bázi. Otázka zní, co to učiní s konkurencí.

Radoomek

7. 4. 15:59

Laboratory for International Data Privacy na Carnegie Mallon University vyvinula formální algoritmus, který umožňuje ze střípků dat posbíraných z logsouborů webových serverů identifikovat uživatele. Pokusy o dolování a shromažďování dat o uživatelích na pozadí běžného provozu však probíhají ve velkém již dlouho.

Radoomek

7. 4. 16:44

Jak jsme již informovali, byla vydána nová RoadMapa vývoje Mozilly a jedná se o největší zemětřesení od roku 1998. Vývoj se nyní zaměří na Phoenix (standalone prohlížeč) a Minotaur (samostatný Mail&News klient). Mozilla 1.4 bude nejspíše posledním milníkem pro tradiční Mozilla suite a 1.4 nahradí 1.0 jako stabilní edice. Podrobný rozbor nabízí Mozillazine.

Radoomek

8. 4. 07:44

Německý právník baron Gunther Freiherr von Gravenreuth prý požaduje, aby Linus Torvalds přestal používat ochrannou známku Linux. Ta byla údajně registrována v Německu roku 1995 a teď je již neplatná. Nyní se čeká na vyjádření Linuse a jeho právníků.

Radoomek

8. 4. 07:44

Nový patch umožňuje běh Linuxu na 32 bitových x86 strojích s 64 GiB RAM. Kompletní popis problematiky i s ilustracemi přináší KernelTrap.

Radoomek

8. 4. 08:03

Není to poprvé, co padla otázka, zda je nutné mít takové množství Free a Open source programů, když se mnohdy jejich funkce překrývají. Je úžasné, když je toho tolik na výběr, ale mnohdy trvá hodně dlouho, než člověk narazí na skutečně funkční program. Problém zkoumá článek Too Much Free Software na FreshMeatu.

Radoomek

8. 4. 08:28

Když se mluví o GNU, téměř každý si vybaví Linux. Ale mnoho GNU softwaru a zejména pak nejkvalitnější GNU programy bez problémů fungují i pod Windows. Pro zájemce o GNU pod Windows existuje dokonce rozsáhlý katalog odzkoušeného GNU softwaru pro Windows jménem GNUWinII. A možná právě tudy vede ve finále cesta od Windows k přechodu na Linux.

Radoomek

8. 4. 09:17

Projekt na podporu Open Source při AbcLinuxu vstoupil do druhé fáze. Nyní jsou známé projekty, o které by byl mezi uživateli zájem, a hledají se programátoři, kteří by se jich ujali. Vývojáři navíc mohou stále ještě nabídnout své další projekty. Příští týden pak proběhne hlasování, v němž se rozhodne, kdo získá „grant“ v maximální možné výši 7000 Kč.

mik

8. 4. 10:17

Něco pro pobavení – čtyři česky dabované reklamní šoty na téma „Staňte se expertem na software Microsoftu“. Zajímavými situacemi se to v nich jenom hemží. Zajímavá je například bitka, při které po sobě zastánci UNIXu a Windows metají saláty :-) Upozornil Martin Hassman
Formát AVI: 1 (8,5 MiB), 2 (7,4 MiB), 3, (5,1 MiB), 4 (7,4 MiB).

tok

8. 4. 10:34

Interview s Mattem Wilsonem z Red Hatu přinesl OSNews. Řeč se pochopitelně točila hlavně kolem nové „devítky“.

tok

8. 4. 10:43

Ve věku 38 let zemřel 28. března Mike Jackson, autor Linux Shadow Password HOWTO (LSPH).

tok

8. 4. 10:44

Na všechny verze Samby kromě větve 3.0 existuje remote root exploit. Pro Debian už vyšla oprava. Upozornil Peter Procházka.

tok

8. 4. 17:43

V Japonsku právě probíhá výstava Robodex a reportéři periodik IDG při této příležitosti vyfotografovali některé předváděné exponáty. Samozřejmě nechybí ani populární Aibo.

-pah

9. 4. 06:54

Bioinformatici se sešli na konferenci BioIT World Conference & Expo v Bostonu. Informatika by mohla pomoci především při vývoji nových léčiv. V řadě amerických států dnes probíhá schvalování nových léků paralelně. Pomoci by mohl například centralizovaný sběr dat přes internet.

-pah

9. 4. 08:15

Jak by to bylo krásné, kdyby výrobci hardwaru dávali ovladače ke svým zařízením jako Open Source? Pokud vyjdou plány open komunity, tak by se tento stav mohl stát realitou. V petici zaslané výrobcům (nyní Nvidia), budou tito k podobnému kroku vyzváni a svým podpisem můžete přispět i vy.

Radoomek

9. 4. 09:36

Na Mandrake.cz vyšly dvě rozsáhlé recenze Mandraku 9.1. První z nich se věnuje nasazení této distribuce na serveru a druhá na desktopu. Dobrou zprávou pro příznivce Mandraku je, že je nyní dodáván i se zhruba stostránkovým českým manuálem – něco podobného jistě mnohým uživatelům scházelo.

mik

9. 4. 14:55

Pro mnohé uživatele Windows je přechod na Linux vším možným, je ne procházkou růžovou zahradou. Svůj bolestný pokus o přerod popisuje v článku Migrating to Linux not easy for Windows users jeden z nich. Autorovy zkušenosti zahrnují mnoho distribucí, načež po 18 měsících pokusů vyvodil několik závěrů, které musí Linux splnit, aby přechod z Windows byl pohodlný.

Radoomek

9. 4. 15:20

Výsledky zkoumání firmy Bloor Research jsou ve zkrácené formě k dispozici v článku Linux – Enterprise Ready?. Výzkum probral Linux ze všech stran a je rozdělen do oddílů škálovatelnost, spolehlivost, bezpečnost, přizpůsobivost a TCO.

Radoomek

9. 4. 21:28

Šéf Oraclu se v poslední době nepřehlédnutelně angažuje ve prospěch Linuxu a Open Source. Vzhledem k tomu, že jeho databáze běhá prakticky nad libovolných systémem, nemá zdánlivě žádný důvod nějaký ze systémů upřednostňovat. O co jde, rozebírá článek Ellison an oracle for open source?

Radoomek

9. 4. 21:35

Ve městě Salem státu Oregon v USA proběhlo veřejné slyšení, týkající se navrhovaného Open source zákona. Ten má být nediskriminační, má podporovat otevřené standardy, zprostředkovaně chránit bezpečí uživatelů před viry i útoky a podobně. Tato sympatická procedura patří mezi ty, které by naši zákonodárci mohli směle od američanů opsat.

Radoomek

10. 4. 07:33

Richard M.Stallman patří již tradičně mezi lidi, kteří komentují vše důležité, co se děje kolem Free a Open Source. Svůj pohled na žalobu ze strany SCO na IBM nabízí v interview pro SearchEnterpri­seLinux: 1. a 2. díl.

Radoomek

10. 4. 07:58

Některé hardwarové konfigurace dělaly problémy Mandrake Linuxu 9.1. Jedná se především o stroje s IDE řadiči od Promise a více jak 1GB RAM. Nyní jsou k dispozici upravené boot disky, které by problémy měly řešit.

Radoomek

10. 4. 10:37

Ne, že by to bylo něco světoborného, ale Microsoft udělal svůj první krůček vstříc Linuxu. Microsoft oznámil, že firma InterVideo bude portovat technologii Windows Media na Linux. Projekt je zaměřený na spotřební elektroniku a dle mluvčího firmy NEmá vyústit do Windows Media Playeru pro linuxové desktopy, ale rádi by využili kvalit embedded Linuxu, který ve spotřební elektronice rychle získává oblibu.

Radoomek

10. 4. 10:42

Německo stále více tíhne k Linuxu a Microsoft to nevidí rád. Proto se CEO Microsoftu Steve Ballmer vydal do Mnichova – hlavního města německého IT, aby zjednal nápravu. Obavy vedení MS jsou na místě, protože pokud Mnichov přejde na Linux, bude mít mnoho následovníků.

Radoomek

10. 4. 16:12

Finální verze české Mozilly 1.3 je konečně na světě. Oproti release candidate verzi bylo opraveno několik chybiček. K dispozici jsou kromě samotných lokalizačních balíčků též instalátory pro Windows a Linux.

tok

11. 4. 07:17

Entuziastičtí mechanici vyvíjejí hybridní vozidlo řízené Linuxem. Vůz pohání kombinace elektrického a spalovacího motoru. O správu napájení a řízení spalování se postará Linux, který také nabídne komfortní přístrojovou desku. Podívejte se na stránky projektu Linux Powered Car Project.

Radoomek

11. 4. 08:01

Neznámý dárce věnoval 50 000$ Bruci Perensovi na jeho misionářskou činnost pro Open Source a na jeho aktivity proti softwarovým patentům. Cílem OS advokátů jsou otevřené standardy na bezpoplatkové bázi. Dárce se rozhodl setrvat v anonymitě.

Radoomek

11. 4. 08:25

Jak zprovoznit GPRS na Siemensech v Mandrake 9.1 s KDE popisuje článek Jak na GPRS se Siemensem v Linuxu. Pod KDE je k dispozici prográmek KPPP v němž je nastavení poměrně snadné a s tímto návodem obzvlášť.

Radoomek

11. 4. 09:40

V systémech pro zpracování přirozeného jazyka (počítačové překlady, indexovací nástroje, vyhledávače) často narážíme na problém homonymie (víceznačnosti). Jaké jsou druhy homonymie a jak se s nimi softwarové nástroje mohou vypořádat?

-pah

11. 4. 10:47

Myslíte si, že práce s Bluetooth telefony v Linuxu musí být složitá a ponurá? Pokud ano, tak právě pro vás je určen článek Affix a AFE: tučňák má modré zoubky na Mobilu.

tok

11. 4. 10:47

Microsoft uvolnil zdrojové kódy k Windows CE pro komerční využití. MS tak jednak vyhoví požadavku firem, podmínkám dohody s US DoJ a především si od toho slibuje lepší pozici v boji proti Linuxu. O Open Source samozřejmě mluvit nelze, jedná se totiž o WinCE Shared Source Premium Licensing Program (WCESSPLP). Další informace.

Radoomek

11. 4. 14:13

Po skromných začátcích a krachu firmy Loki zaměřené na portování her na Linux se i tato oblast solidně rozjíždí. Výrobci her nyní s Linuxem často počítají již při uvádění her. Situaci a výhledy na trhu s linuxovými hrami popisuje článek No complaints here: Linux gaming is gaining steam.

Radoomek

CS24_early

11. 4. 15:45

Výrazivo, které používá BSA a přejala je i většina médií, je mnohdy označitelné za obyčejnou propagandu. Bradley Kuhn z FSF to ukazuje na slově softwaroví piráti. Přitom zde jde hudbu a mladé lidi a nikoli o potápění lodí a hrdlořezy. „Správné označení“ však v mnohém usnadňuje represe. Více v článku Focus on Software Piracy Problem.

Radoomek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku