Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 8. 3. do 14. 3. 2003

15. 3. 2003
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Mlynář v CZFree.Net – CAD systém IcemSurf na Linux – Proti rootkitům jsou Windows prakticky bezbranné – Recenze LindowsOS 3.0 – Lesbian GNU/Linux – Slackware RC2 – Kauza daňová přiznání přes internet – Zdarma na LinuxExpo – Mozilla 1.3 a další.

10. 3. 09:00

V Londýně se bude ve dnech 17.-19.března 2003 konat konference XML & WebServices 2003. Místem konání je londýnská Olympia Hall. Další informace včetně registračního formuláře.

Radoomek

10. 3. 09:11

IBM získalo zakázku od The University of Florida na dodání z800 ‚Raptor‘ mainframů a 32 intelských serverů. Na Raptoru běží z/VM operační systém, který hostí až tisíce virtuálních linuxových strojů. Univerzita chce experimentovat s grid-computingem.

Radoomek

10. 3. 09:34

Do komunitní sítě CZFree.Net se ve středu připojila domácnost ministra informatiky ČR Vladimíra Mlynáře. Node se jmenuje micr, připojuje se přes AP octarna a využívá služeb internetové brány Prometheus, která je připojena přes node arachne. (upozornil David Špinar)

Radoomek

10. 3. 11:13

Společnost SCO Group podala žalobu na IBM Corp., ve které obviňuje velkou modrou ze zneužití obchodních tajemství, porušení pravidel hospodářské soutěže a dalších prohřešků, které se vztahují k linuxové divizi IBM. SCO požaduje jako náhradu škod jednu miliardu amerických dolarů. Upozornil Tomáš Hála.

tok

10. 3. 11:56

Minulý týden vyšlo březnové číslo časopisu Abíčko. Najdete v něm například případovou studii nasazení Linuxu, Jaderné noviny či informace o propojení příručního skeneru s OCR C-Pen s linuxovým počítačem.

mik

10. 3. 13:52

Jeden ze špičkových CAD systémů, IcemSurf, bude v nové verzi 4.3 kompletně portovaný na Linux. IcemSurf dokáže vytvářet velmi kvalitní tzv. A-class plochy a je široce využíván v automobilovém průmyslu (Porsche, DaimlerChrysler, VW, BMW a další). Pro automobilky se tak naskýtá možnost bezbolestného přechodu na Linux z drahých proprietárních un*xů.

Radoomek

10. 3. 17:33

Toshiba hodlá tento týden předvést prototyp přímého metanolového palivového článku (DMFC), který dokáže dodávat notebookům energii až na 5 hodin provozu, na jediné naplnění. Článek je blízko sériové výrobě, ale na trhu se má objevit nejdříve příští rok a jen v malých množstvích. Silicon,TheRe­gister.

Radoomek

10. 3. 17:37

Rootkitům pro Windows se věnuje článek na TheRegisteru. Aktuální crackerské nástroje jsou o poznání sofistikovanější než dříve a i tzv. serverové či profesionální verze Windows jsou proti nim prakticky bezbranné.

Radoomek

10. 3. 17:54

5.března byl Kenem Barberem v Oregon State Legislature představen návrh zákona prosazujícího Open Source. Zákon by zajistil, že státní úřady by měly brát v potaz existující Open Source alternativy pro nově nakupovné počítačové systémy. Zákon by Open Source nevnucoval, ale umožnil by jeho využití jako certifikované alternativy.

Radoomek

10. 3. 18:03

TuxReports přináší rozsáhlou recenzi na LinWin systém LindowsOS 3.0/>. LOS vychází z Debianu a má s ním mnoho společného. Hlavní vlastností je optimalizace na uživatelskou přítulnost a odladěný balík Wine pro běh windowsových aplikací. LOS 3.0 je v recenzi srovnán s několika podobnými produkty a nedopadl zde špatně.

Radoomek

11. 3. 07:07

Sun Microsystems zvažuje vytvoření partnerského svazku s významnými linuxovými firmami jako například Red Hat, SuSE atd. Podobný krok již učinili prakticky všichni velcí hráči na poli IT. Místo soupeření se partneři soustředí na spolupráci a vývoj společných produktů, čehož již dávno využívá například IBM či HP.

Radoomek

11. 3. 08:00

Programátoři z Xbox Linux Project, kteří přiměli Linux k běhu na Xboxu, podávají na Microsoft stížnost k antimonopolnímu úřadu Evropské Komise. Xbox je standardní PC dovybavené mechanismem, který brání běhu tzv. neautorizovaných programů, což je jednoznačně monopolní praktika. ZDNet.

Radoomek

11. 3. 08:19

Microsoft zažaloval SCO (dřívější Calderu) pro poškozování obchodního image firmy. MS je totiž vlastníkem patentu na: Most Hated Company of All Time (nejnenáviděnější společnost všech dob) a SCO nyní svými akcemi tento patent vážně porušuje :). Jedná se o reakci na žaloby firmy SCO, která minulý týden zažalovala IBM o miliardu dolarů.

Radoomek

11. 3. 08:28

Filozofické zamyšlení nejen nad tím, že software by měl být tak snadno zdílitelný, jako denní čas, přináší článek: Software should be shared as freely as the time of day na NewsForge. Autor vše pojal pěkně zeširoka, až téměř v poetickém duchu.

Radoomek

11. 3. 08:47

Nudí vás váš Red Hat, Debian, SuSE či Mandrake? Zkuste Lesbian GNU/Linux :) Upozornil Miroslav Suchý.

tok

11. 3. 09:11

Vědecké experimenty, které budou spuštěny v následujících letech, vyprodukují obrovská množství nových dat. Jejich skladování, distribuce i zpracování si vyžádá zcela nové přístupy. Proto vzniká nová počítačová síť jménem GriPhyN.

-pah

11. 3. 12:39

Mandrake.cz přináší krátký pohled na nadcházející Mandrake 9.1 se spoustou screenshotů.

mik

11. 3. 17:08

Petabajtovou kapacitu by zítra nebo alespoň pozítří mohly pokořit pevné disky. Měly by tomu napomoci niklové kartáčky se štětinami dlouhými 1–10 nanometrů. Elektrony se díky tomu budou nuceny pohybovat po přímých drahách a odpadne tzv. cik-cak efekt, který snižuje maximální hustotu záznamu současných disků.

-pah

12. 3. 09:01

Nový linuxový PDA kombinovaný s GSM mobilem hodlá na trh uvést německá firma Invair Technologies ze Stuttgartu. Přístroj, který bude představen na CeBITu 2003 pod jménem Filewalker Messenger, je postaven na novém procesoru OMAP firmy Texas Instruments a nahradí kromě klasického PDA i GSM mobil a GPS přijímač.

Radoomek

12. 3. 09:09

Microsoft již nalezl odpověď na hrozbu ze strany Linuxu. Linux totiž údajně není hrozbou pro Windows, ale pro UNIXy, takže se jím nemusí zabývat. Toto ve zkratce plyne z článku Microsoft dismisses Linux threat. Rozsáhlou analýzu PR bitvy MS vs. Linux přinesl též ComputerWorld a LinuxToday. Podle článku Perspective: Microsoft's foreign policy on Linux pak je největší hrozbou pro Windows softwarové pirátství.

Radoomek

12. 3. 09:13

Dlouho očekávaný OpenWeekend proběhne již tuto sobotu a neděli. Na www.openweeken­d.cz se objevily i zmínky o lákadlech pro účastníky, kterými jsou například tričko OpenWeekend či sborník akce. Ceny jsou mírné.

Radoomek

12. 3. 09:19

Vyšel další release kandidát Slackwaru – Slackware RC2 (changelog). Kdo již v této verzi očekával glibc 2.3.2 bude zatím zklamán.

Radoomek

12. 3. 09:27

SPŠ MV se rozhodla, že o studenty bez MSIE nemá zájem (s jiným prohlížečem vás pošle do …) a zařadila se tak po bok dalších institucí, jejichž webmasteři skrývají vlastní neschopnost za kouzelnou větičku „optimalizováno pro MSIE“.

tok

12. 3. 10:00

Český Telecom dostal koncem února pokutu 23 milionů korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za způsob, jakým uvedl na trh služby na bázi ADSL. Nejedná se ovšem o stávající nabídku ADSL, ale o služby IOL Platinum z poloviny loňského roku. Rozhodnutí ÚOHS dosud není pravomocné, běží lhůta k podání rozkladu.

tok

12. 3. 11:02

Zajímavým slovenským příspěvkem oblasti gemetických algoritmů je tzv. SOMA. Nejdená se o legendární halucinogen, jímž se opíjeli hrdinové staroindických véd, zkratka znamená Self-Organizing Migrating Algorithm, SamoOrganizujúci sa Migračný Algoritmus. SOMA již byla použitá např. pro popis dějů odehrávajících se v plazmovém reaktoru.

-pah

12. 3. 16:57

Japonsko, Jižní Korea a Čína spojí své síly při vývoji příští generace na Linuxu založeném operačním systému a dalších aplikacích. Financování projektu již přislíbily vlády Koreje a Číny. Takový budoucí OS, budovaný na vládní objednávky, by mohl zcela vytlačit konkurenční systémy se všemi navazujícími důsledky.

Radoomek

12. 3. 17:01

Z bývalého Corel Linuxu je nyní Xandros, který si zachoval sympatické grafické zpracování a uživatelskou přítulnost. Recenzi na Xandros 3.0, jenž interně vychází z Debianu, přinesl F2Network.

Radoomek

13. 3. 07:09

Red Hat rozšiřuje své impérium. Plánuje založit již druhé výcvikové centrum v Indii, konkrétně ve městě Mumbai. Hodlá zde poskytovat zejména firemním zákazníkům školení, certifikace a další služby. Red Hat ovládá síť již 80 partnerů poskytujících tréninkové služby v oblasti linuxových technologií.

Radoomek

13. 3. 08:56

Ministr Mlynář slavnostně oznámil, že můžeme podávat daňová přiznání přes internet a zdálo by se, že můžeme oslavovat. Chyba lávky. Přiznání podáte pouze se softwarem jisté firmy, hádejte které. Pokud s tímto postupem nesouhlasíte, podejte stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Vzor stížnosti.
UPDATE: Zarážející je, že systém dodalo IBM, které se staví do role velkého propagátora Linuxu a Open Source.

tok

13. 3. 09:22

Ohledně diskriminace uživatelů non-MS produktů perlí i Grantová agentura České republiky. Ach jo :(
„GA ČR připravila nový způsob podávání grantových přihlášek, který by měl usnadnit jejich vyplňování, a který je zároveň prvním krokem k úplnému elektronickému předávání grantových přihlášek, které připravujeme pro další rok. K tomuto způsobu není třeba žádný z komerčních produktů, vše je založeno na použití Internet Explorelu verse 6.0 nebo 5.5, který si lze stáhnout zdarma z internetovských stránek www.microsoft.cz.“

tok

13. 3. 09:59

Zdá se, že nejvíce pomáhají přiblížit Linux masám aktivity firmy Lindows.com. LindowsOS je nyní prodáván předinstalovaný na počítačích po celých Spojených Státech. Díky řetězci The Brick jsou Lindows k dispozici již i v Kanadě.

Radoomek

13. 3. 10:36

Vážná chyba, nedávno objevená v Sendmailu, přímo vybízí k napsání útočného kódu. Podle odborníků je jen otázkou času, kdy někdo virus či červa napíše a rozešle do světa. I přes včasné varování totiž chyby zůstávají mnohde dlouho nezáplatované.

Radoomek

13. 3. 11:59

Stejně jako minulý rok, i letos mohou zájemci o návštěvu veletrhu LinuxExpo získat volnou vstupenku pouhou registrací na stránkách veletrhu. Vstupenka platí pro oba dny, kdy je veletrh otevřen veřejnosti – 21. a 22. března. Ve čtvrtek je veletrh určen odborníkům a firemním návštěvníkům.

tok

13. 3. 13:51

Pěkné shrnutí vývoje kauzy SCO vs IBM do dnešních dnů a především pár předpovědí jak by se mohla vyvíjet, přináší článek Linux analysts, users offer varied predictions on SCO suit. Analytici se shodují na tom, že pře se potáhne roky a mnohem větší šanci přežít ji má IBM. Naopak má-li SCO pravdu, pak má nárok své vlastnictví hájit.

Radoomek

14. 3. 09:05

Na světě je Mozilla 1.3. Mezi největší novinky, které ovšem už nebudou pravděpodobně neznámé nikomu, kdo testoval předchozí betaverze nebo noční buildy, patří antispamový filtr v emailovém klientovi, filtrování newsgroups, prvotní podpora editace formátovaného textu (zajímavá funkce například pro různé publikační systémy), přepínání profilů za chodu a samozřejmě byla opravena celá řada chyb a chybiček. Jak se ale tak dívám do logu, pořád nás ještě dost z vás čte v MSIE. Co myslíte, není tohle ta správná příležitost k přechodu na Mozillu? :)

mik

14. 3. 09:44

Kauza „daňové přiznání přes Internet“ nabírá zajímavé obrátky. Pavel Janík se domnívá, že MF ČR by mělo dát k dispizici zdrojové kódy celé aplikace a pokud tak neučiní, porušuje podmínky licence GNU GPL. Dopis Pavla na MF ČR. Celou situaci budeme nadále sledovat.

tok

14. 3. 10:16

Gary Edwards, zástupce OpenOffice.org ve skupině pro XML souborové formáty při konsorciu OASIS, tvrdí, že podle prvních beta testů MS Office 2003 nebude nový XML formát dokumentů snadno použitelný v jiných projektech. Součástí dokumentu totiž údajně nejsou žádné formátovací parametry, takže relativně snadno lze načíst pouze holý obsah. Pokud se tato informace potvrdí, respektive pokud to takto bude i v ostré verzi, v podstatě se tím stav panující v oblasti spolupráce různých kancelářských balíků nijak nezlepší. Existuje sice poměrně reálná šance, že zbytek světa podpoří standardizované formáty, které vznikají pod křidly OASIS, ale jakkoliv je to velmi přínosný a žádoucí krok, bez Microsoftu, který je odmítl, to bohužel nebude definitivním řešením.

mik

14. 3. 10:57

Děkujeme všem čtenářům, kteří přejí ROOTovi vše nejlepší k jeho dnešnímu svátku :)

Redakce

14. 3. 11:08

Na OpenWeekendu, který proběhne již zítra a pozítří, máte šanci zakoupit zvýhodněný CD set ROOT + AbcLinuxu za 250,– Kč. Obě CD budou k dispozici na stánku AbcLinuxu.

tok

14. 3. 15:44

Příští seminář OLS se má konat již 1. dubna 2003. Bohužel pořadatelům stále oproti předpokladům chybí dva přednášející. Proto vyhašují „Call for papers“, tedy hledají přednášející ochotné si připravit přednášku na nějaké zajímavé téma související s free softwarem.

tok

CS24_early

14. 3. 15:58

Skupina Neo Project si vytýčila za cíl neomezený běh Linuxu na nemodifikovaném Xboxu. Protože jejich žádost u Microsoftu o certifikaci Linuxu asi neskončila úspěchem, spustili nyní nový projekt Operation Project X, což je distribuované prolamování 2048-bitového kódu, jehož nalezení by umožnilo běh Linuxu na Xboxu a zajistilo skupině Neo Project 100 000$.

Radoomek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku