Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 21.9. do 27.9.2002

28. 9. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Jak ušetřit $ 20 000 - Dojmy z Lindows 2.0. - OEone HomeBase - Steve Ballmer se rozpovídal o Linuxu - Dohoda Lindows.com a AOL Time Warner - CD ripper pro Ogg Vorbis - Linux na nádraží - Mandrake Linux 9.0 (Dolphin) - 39 operačních systémů na jednom PC a další.

23. 9. 09:05

7. víkend s Linuxom – 5. až 6. 10. 2002 – Žilinská univerzita Fakulta riadenia a informatiky – tradičné stretnutie „ľudí okolo Linuxu“ poriadané SKLUGom, program je zaujímavý pre laikov a aj profesionál si nájde zaujímavé prednášky: Digital Identity, Next generation Internet: Web services, Bojujeme proti spamom aktívne, Testovanie, Small Business Server based on LDAP, CSTeX – historie, současný stav a budoucnost (prednášať bude administrátor CSTeXu Petr Olšák). Prosíme účastníkov aby sa zaregistrovali na stránkach SKLUGu.

Redakce

23. 9. 09:11

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik žen se věnuje Linuxu a jak k němu přitáhnout další? Pokud odpověď neznáte, najdete ji v HOWTO, konkrétně v dokumentu HOWTO Encourage Women in Linux.

tok

23. 9. 09:17

Historie zná mnoho dvojic, které se neměly zrovna v lásce – van Gogh a Gauguin, Felix a Oscar, Lyle a Julia a … tučňák Tux a Bill Gates? Situací okolo .Net resp. Mono se zabývá startribune.com.

tok

23. 9. 10:41

Server Zill.Net přinesl několik tipů, jak zrychlit oblíbený antispamový filtr SpamAssassin.

mik

24. 9. 08:50

Potřebujete software na rozpoznání hlasu? Linuxworld radí, jak na IBM ViaVoice Dictation a hned na začátku autor článku doporučuje: „Použijte Mandrake nebo SuSE, kde je ViaVoice Dictation ‚přibundlován‘, protože samotná krabicová verze tohoto programu je jeden z nejslabších komerčních programů pro Linux, jaký jsem kdy viděl“. Konec citace.

tok

24. 9. 09:10

Linux New Jersey, společnost specializující se na poradenství okolo Linuxu a Open Source, vydala studii s názvem „Vybíráme serverovou platformu“ (PDF), ve které popisuje příklad reálné firmy z New Jersey, která výběrem Linuxu ušetřila $ 20 000.

tok

24. 9. 09:29

Tina Gasperson popisuje na The Register své dojmy z Lindows 2.0.

tok

24. 9. 09:37

Google před nedávnem spustil službu Answers, v rámci níž může kdokoliv položit svůj dotaz, na který odpoví „hledač“ z masa a kostí. Hlavním důvodem je zřejmě smutná skutečnost, že si lidé s automatizovanými vyhledávači nerozumí a neumějí pokládat dotazy tak, aby dostali odpovídající výsledky. Více na Lupě.

tok

24. 9. 09:40

Nadmíru zajímavé desktopové prostředí (i když to asi není nejpřesnější překlad termínu Operating Environment) OEone HomeBase je nyní po Red Hat Linuxu k dispozici i pro Mandrake 8.2. HomeBase je dle definice společnosti OEone prostředí s rozhraním, v němž se vše točí okolo uživatele a nikoliv okolo oken. Nejlépe si o něm asi uděláte představu, když si prohlédnete na jeho domovské stránce demo ve Flashi.

mik

24. 9. 09:45

Na Živě.sk vyšel článek, který se věnuje zajímavým událostem ze světa otevřeného softwaru uplynulého týdne. Všímá se zejména aktivit společnosti Sun.

mik

25. 9. 08:55

Steve Ballmer se opět rozpovídal o Linuxu. Ten je podle něj rovnoceným soutěžícím na trhu, ale Windows jsou samozřejmě lepší – např. v clusteringu. Více ZDNet.

tok

25. 9. 08:59

Firma Lindows.com, Inc. oznámila dohodu s AOL Time Warner o licencování produktů Netscape pro Lindows. V defaultní instalaci Lindows tak uživatel nalezne na ploše ikony Netscape Mailu, Netscape Browseru a Netscape Instant Messengeru. Více DesktopLinux.com.

tok

25. 9. 09:05

theKompany představila CD ripper pro formát Ogg Vorbis. Mezi hlavní přednosti podle autorů patří jednoduché a intuitivní ovládání, použití FreeDB místo CDDB pro získání informací o skladbě a další.

tok

25. 9. 10:00

Michael Pivetz nám napsal: „Na Vršovickém nádraží jsem narazil na linuxovou (alespoň podle loga si to myslím) aplikaci, která informuje o odjezdech vlaků. Musím přiznat, že mě to u tak rigidní instituce, jakou České dráhy dozajista jsou, překvapilo.
Nevíte náhodou někdo něco bližšího? Je zavádění LINUXu u ČD obecným trendem nebo se jedná o iniciativu nějakého šikovného jednotlivce?“
Pokud někdo z čtenářů ví něco víc, rádi zveřejníme podrobnosti. Napište nám.

Redakce

26. 9. 08:41

Zásilková služba „Linux na CD“ přijímá předobjednávky na novou verzi Red Hat Linux 8.0. Nový Red Hat výrazně přidal na desktopu a jako novinku by měl nabízet sladěný vzhled aplikací pro KDE i Gnome pomocí themes. Obsahovat by měl rovněž kancelářský balík OpenOffice.org.

tok

26. 9. 08:54

Díky všem, kteří nám napsali, že „u nich“ na nádraží běhá taky Linux. Zdá se, že Linux je všude :). Protože je to zajímavé téma, zaslali jsme dotaz přímo na ČD a o výsledku vás budeme informovat. Další maily o tom, že u vás je na nádraží Linux také, už prosím neposílejte. Díky.

tok

26. 9. 09:02

Včera kolem 21:00 hod. se objevil na mirrorech nový Mandrake Linux 9.0 (Dolphin). Oficiální oznámení MandrakeSoftu je zde. Upozornilo hned několik čtenářů.

tok

26. 9. 09:29

IBM oznámilo dohodu s dalšími dvěmi významnými společnostmi o nasazení Linuxu. Konkrétně jde o síť prodejce vstupenek Regal Entertainment Group (2400 prodejních míst) a brazilskou obchodní síť Casas Bahia (320 obchodů). Obě společnosti nyní pojedou na hardwaru IBM s Red Hatem.Více eWeek.com.

[tok]

26. 9. 10:38

Pro všechny příznivce Linux-Mandraku na Slovensku byla spuštěna slovenská verze portálu Mandrake.cz. Najdete ji na očekávané adrese www.mandrake.sk.

[mik]

26. 9. 15:54

Všichni potenciální Linuxáci, kteří by si chtěli vyzkoušet sázecí systém TeX pod Windows, si ho nyní díky instalátoru češtiny pro MiKTeX mohou vyzkoušet plnohodnotně. Instalátor nainstaluje cslatex a csmpost do windowsové ditribuce MiKTeX a vy pak můžete přejít třeba na Linux.

[lzap]

27. 9. 09:58

Velmi pěkný článek o BSD vyšel na ExtremeTechu. Upozornil Petr Murmak.

[tok]

27. 9. 10:09

Aplikace Outlook 2002 obsahuje nové zabezpečovací funkce blokující přílohy považované za škodlivé. A jak se nastavuje to, co je nebezpečné a co není? Jednoduše – úpravou registru. Není nad to, když si může každý jednoduše nastavit aplikaci k obrazu svému :). Upozornil Jaromír Nop.

[tok]

27. 9. 10:21

Na TechTV vyšel článek o člověku, který údajně nainstaloval na jedno PC celkem 39 operačních systémů a k tomu ještě 18 grafických rozhraní pro MS DOS. Zajímavý koníček :)

[mik]

root_podpora

27. 9. 10:47

Možná jste také v diskuzích na českých serverech zaznamenali spamování ohledně průzkumu společnosti Taylor Nelson Sofres Factum Research pro Microsoft. To, co vypadalo jako vtip nebo snaha o poškozeni TNSFR nebo MS, je pravděpodobně myšleno zcela vážně a ačkoliv je výzkum určen jen pro oslovené jedince, není problém, aby dotazník vyplnil kdokoliv. UPDATE: chyba je již opravena.

[tok]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku